פסטיבל בורין השנתי: עפיפונים נגד מתנחלים

הפסטיבל בכפר הפלסטיני הוא אירוע שנתי של התנגדות אזרחית לא-אלימה וביטוי תרבותי

פסטיבל העפיפונים בכפר בורין שמדרום לשכם ננעל ב-12 ביולי לאחר שמונה ימים של שמחה וחיוכים. הפסטיבל בכפר הפלסטיני הוא אירוע שנתי של התנגדות אזרחית לא-אלימה וביטוי תרבותי. את הפסטיבל ייסדו בשנת 2008 פעילי מועדון הכפר ומאז הוא מתקיים כמעט מדי שנה במהלך חודש יולי. במהלך הפסטיבל מפריחים תושבי הכפר והמבקרים עפיפונים צבעוניים – רבים מהם בצבעי הדגל הפלסטיני – לעבר גבעות האזור וההתנחלויות הסובבות אותו, בהן הר ברכה. המסר המרכזי של המארגנים והמשתתפים הוא: "אם אנו לא יכולים להגיע לאדמותינו, העפיפונים שלנו יכולים".

יחד עם ההיבט הפוליטי, הפסטיבל הוא הפנינג קהילתי לילדי המקום ואלה המגיעים ממחנות פליטים באזור. הוא כולל סדנאות לבניית עפיפונים מחומרים ממוחזרים, מוסיקה, פיקניק והפעלות של ליצנים, במטרה לאפשר לילדים רגעים של שמחה למרות שגרת הכיבוש הקטלני ומתקפות המתנחלים הבלתי פוסקות.

בשנים האחרונות האירוע הוא חלק מקמפיין גלובלי, במסגרתו מפריחים ארגוני זכויות אדם ולמען השלום ברחבי העולם עפיפונים באותו מועד כאות סולידריות עם תושבי הכפר. במסגרת שבוע הסולידריות העולמי עם פסטיבל העפיפונים בבורין נערכו השנה עשרות אירועים של הפרחת עפיפונים ופיקניקים קהילתיים ברחבי העולם. את האירועים ערכו ארגוני זכויות אדם, קהילות דתיות מתקדמות וקבוצות הפועלות נגד הכיבוש ולמען זכויות הפלסטינים, תחת הכותרות המשותפות: "השמיים שלנו חופשיים מאפרטהייד" ו"זו האדמה שלנו ואלה השמיים שלנו".

בקליפורניה נערכו שני אירועי סולידריות. אירוע מרכזי של הפרחת עפיפונים ארגנה "הוועדה לשלום במזרח התיכון" של בית הכנסת "קהילה" בהובלת רב בית הכנסת ופעילים מקומיים. שני אירועים נוספים אורגנו במדינות וושינגטון וניו יורק. בוונקובר שבקנדה התקיים פיקניק ואירוע הפרחת עפיפונים המוני של קואליציית ארגונים למען השלום ובהם "קול יהודי עצמאי". בבריטניה נערכו שני פסטיבלים בפלימות' ובאיי אורקני בסקוטלנד. במקסיקו, בבאהיה דה בנדראס, שילב אירוע סולידריות בחופים הפרחת עפיפונים והקרנת סרטים דוקומנטריים העוסקים בחיי הילדים הפלסטינים בגדה המערבית שתחת כיבוש ישראלי.

הסולידריות הבינלאומית עם הכפר הקטן אינה מקרית. בורין סבל בשנה האחרונה מעשרות תקיפות של חיילים ומתנחלים. עונת המסיק בחודשים אוקטובר-נובמבר היא מוקד החיכוך המרכזי. בשנה האחרונה תועדו פשיטות חוזרות ונשנות של מתנחלים על מטעי הזיתים של הכפר, שכללו גניבת יבול, השחתה וכריתה של עשרות עצי זית, ותקיפת חקלאים ופעילים שהגיעו לסייע להם.

כן תועדו פשיטות לעבר פאתי הכפר, שכללו יידוי אבנים הדדי, השחתת רכוש פלסטיני (כמו ניפוץ שמשות כלי רכב) ואף מקרים של השלכת בקבוקי תבערה לעבר בתי מגורים בכפר. כוחות הכיבוש הכריזו לא פעם על אזורי החקלאות שסביב הכפר "שטח צבאי סגור" ובכך הגבילו את נגישות התושבים לאדמותיהם.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/141414

ילדים ומבוגרים מכינים עפיפונים בפסטיבל בורין, 10 ביולי 2026 (צילום: אקטיבסטילס)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן