fbpx

השקה בת”א לתרגום לעברית של הספר ‘נפש האדם בסוציאליזם’ מאת אוסקר ויילד

הוצאת הספרים הסוציאליסטית "נמלה" ערכה אמש (שלישי) בתל-אביב אירוע השקה לתרגום

הוצאת הספרים הסוציאליסטית “נמלה” ערכה אמש (שלישי) בתל-אביב אירוע השקה לתרגום לעברית של הספר “נפש האדם בסוציאליזם” של אוסקר ויילד שפורסם במקור ב-1891, את הספר תרגם לעברית דותן ברום. ספרו של ויילד הינה יוצאת דופן: הסופר היה נהנתן, הומוסקסואל שסבל מדיכוי ויקטוריאני וזכה לפופולריות גדולה והמסה שכתב עוררה עניין רב.

נושא השיחה היה “יופי תחת דיכוי”, המנחה יואב רונאל פתח ואמר על הספר: “טקסט מוזר שלא ממש מדבר על סוציאליזם, אפשר לומר שזה טקסט אנרכיסטי שמדבר על יופי”. ויילד מעולם לא היה סוציאליסט והוא הזדהה עם רעיונות ועקרונות אנרכיסטים – אוטופיסטים כפי שהמשיך ואמר אוריאל קון: “הטקסט שלו הוא לא מהפכני, הוא סימפטומטי, הוא מרכז כל מיני רעיונות כמו סוציאליסטים הוא הגיש את עמדותיו לדור הבא. הדור הבא, במקרה הבריטי, הוא ‘השמאל החדש’ שהגיע לשיאו בשנות ה-70 של המאה שעבר”.

מתרגם הספר סבור שהמסה שכתב ויילד כלל לא משכנעת: “לא בטוח שויילד משכנע, אני חושב שהשאלה היסודית של חופש ויופי תחת דיכוי, תחת השיטות המדכאות ביותר הופקו דווקא היצירות המוערכות ביותר”. לדבריו אמנות יכולה להתקיים תחת דיכוי ואף הדיכוי עצמו מוליד יצירות אומנות בקרב מתנגדיו ונפגעיו. לראיה “מחאת קפלן” שמושכת מאות אלפי ישראלים כל שבוע “הניבה ומניבה שלל ביטויים אמנותיים ויצרתים מחאתיים המוכיחים כי אומנות, מאבק ושחרור הולכים יד ביד”.

ברום הסב את תשומת לבו של הקהל לרעיון האפקטיבי המרכזי של המסה: “אמנות אף פעם לא מנותקת מהכלכלה, היא תמיד נמצאת בתוך מערך כלכלי, מישהו משלם בזמן ולמישהו יש אינטרסים וויילד מתמודד עם השאלה הזו. מה שצריך לקחת מויילד הוא את השנאה למערכות המדכאות את הנפש היוצרת.” ויילד שלל את העבודה, שלל את המשטר הקיים ואת השלטון, הוא ראה בשלושת אלו גורמים מדכאים כיאה למסורת האנרכיסטית-האוטופיסטית שהעניקה חופש ליוצרים ואמנים.

המשוררת סיוון בסקין סיכמה: “”מה נדרש לאמן לשם רווחה נפשית? חופש אמנותי שקשה להשיג תחת משטר דכאני שקשה להשיג גם תחת משטר חופשי בו החופש האמנותי מוגבל בשל שיקולים מסחריים, היופי של האומנות הוא ההיטל של החופש והצדק והאחד לא יתכן בלי השני”. ספרו הקצר של ויילד מציע לקורא העברי לחשוב מחדש על אומנות ושחרור בעידן הצנזורה המאפיין את תחילת המאה ה-21 וכולל את צמצום חופש הביטוי, חופש המחשבה והחופש האומנותי המשוועים להשתחרר מן הדיכוי הקפיטליסטי והלאומני.

לרכישת ספרו של ויילד בהנחה:

http://nemala-publishing.co.il/books/soul-of-man

אוסקר ויילד כפי שצולם בניו יורק ב-1882 (צילום: ויקמדיה)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן