לה דק טהו: מהפכן, דיפלומט, לוחם גרילה וגנרל ויאטנמי זוכה פרס נובל לשלום נפטר ב-13 באוקטובר 1990
טהו נולד באוקטובר 1911 בשם פאן דין חאי וב-1928 החל בפעילות המהפכנית יחד עם הו צ'י מין

המהפכן הווייטנאמי והמנהיג קומוניסטי לֵה דֶק טְהוֹ נפטר ב-13 באוקטובר 1990. טהו היה לוחם גרילה, גנרל, מנהיג פוליטי ודיפלומט שוועדת פרס נובל מצאה לנכון להעניק לו ולמזכיר המדינה של ארה”ב הנרי קיסינג’ר במשותף את פרס נובל לשלום בשנת 1973, על מאמציהם בקידום המשא ומתן והחתימה על הסכמי פריז לסיום מלחמת וייטנאם. קיסינג’ר קיבל את הפרס באותה שנה, אולם טהו סירב לקבל את הפרס מהסיבה שעדיין אין שלום בארצו.
טהו נולד באוקטובר 1911 בשם פאן דין חאי בכפר וייטנאמי נידח. ב-1928 החל בפעילות המהפכנית ואנטי-קולוניאליסטית יחד עם הו צ’י מין וכעבור שנתיים הם הקימו את המפלגה הקומוניסטית של הודו-סין המחתרתית בהונג קונג. הוא נעצר על ידי הצרפתים ששלטו באזור ב-1932 ונשלח למחנה מעצר בו שהו רוב המנהיגים הקומוניסטים שנאבקו לעצמאות ארצם. הוא שוחרר ב-1936 בעקבות ניצחונה של החזית העממית בצרפתית, אך נכלא שוב ב-1939.
עם שחרורו ממחנה המעצר בתום מלחמת העולם השנייה, טהו נבחר ללשכה הפוליטית של הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית והיה אחד ממפקדי המאבק המזוין נגד הכובש הצרפתי בשנות ה-50. מ-1956 הנהיג טהו את הווייטקונג, חזית פוליטית מזוינת שפעלה נגד השלטון הבובות בדרום וייטנאם.
עם הצטרפות האימפריאליזם האמריקאי למערכה נגד הווייטקונג בתחילת שנות ה-60 המשיך בפעילותו הצבאית. בין השנים 1973-1969 השתתף טהו כנציג הרפובליקה הדמוקרטית של וייטנאם בשיחות החשאיות והגלויות שנערכו בפריז עם היועץ לביטחון לאומי דאז, קיסינג’ר. בתום השיחות הושג הסכם להפסק אש.
אף שההסכמים נחתמו ב-23 בינואר 1973, נמשכו המגעים בין המדינות גם בהמשך וגם הלחימה נמשכה בחלק מהמקומות. כאשר נסוגו כוחות הצבא של ארה”ב ב-29 במרץ, ההפצצות האמריקאיות הקטלניות בצפון וייטנאם נמשכו.
כיוון שההסכמים הופרו על ידי כל הצדדים, שבו קיסינג’ר וטהו אל שולחן הדיונים במאי וביוני 1973 על מנת להשיב את תהליך השלום על כנו.
ב-13 ביוני 1973 חתמו ארצות הברית וצפון וייטנאם על תצהיר משותף לפיו שתי המדינות יישמו את ההסכמים וכך שוחררה המדינה האסייתית מהכיבוש האמריקאי והפכה כולה, הן בצפון והן בדרום, למדינה סוצאיליסטית.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il