כתב עת תרבוטיפוליטי: הסולידריות במרכז הגיליון השני של ‘חוצות’
"חוצות" נוסד כיוזמה של נשות טיפול המעורבות בעשיה חברתית ופוליטית

הסולידריות עומדת במרכז הגיליון השני של “חוצות – כתב עת תרבוטיפוליטי” המקוון שפורסם בשבוע שעבר. “חוצות” נוסד כיוזמה של נשות טיפול המעורבות בעשיה חברתית ופוליטית, במטרה ליצור מרחב לחשיבה ולכתיבה אודות הממשק שבין הפסיכולוגי לבין הפוליטי, החברתי והתרבותי בתוך חדר הטיפול ומחוצה לו. הגיליון הראשון של כתב העת יצא לאור ביוני האחרון.
בגיליון החדש מונא כרכבי-סלאמה מתארת טיפול במטופלת ערבייה-פלסטינית תושבת חיפה, במהלך אירועי מאי האחרון, וכיצד קולות ההפגנות שזעזעו את קירות הקליניקה חוללו טלטלה גם בנפשה של המטופלת. תוך שהיא נשענת על תאוריה בדבר חשיבות כינון הזהות לבריאות הנפשית, היא משתפת במסע שעברה בדרך לגיבוש זהותה כערבייה-פלסטינית אזרחית ישראל, ובוחנת את יחסי ההעברה וההעברה נגדית ואת יחסי הכוח בינה לבין המטופלת.
המאמר “פרנץ פנון בישראל-פלסטין” של אסתר רפפורט, עוסק בתיאוריה הנוקבת של המהפכן הצפון-אפריקאי פנון והמשגותיו אודות קולוניאליזם והתנגדות, אל המציאות המורכבת בישראל-פלסטין בתוך חדר הטיפול ומחוצה לו. עדות מיפו במאי 2021 עומדת במרכז המאמר של אירה קונטורובסקי, המשתפת בתחושות ומחשבות על רקע ההתרחשויות בתוך יפו. בין האלימות ברחוב לתחושות הסוערות בנפש פנימה, המחברת משרטטת תיאור של שיתופי פעולה שנרקמו בין פעילות, של ניסיון ליצור מרחב מכיל, חי, משתף לחוויה הרגשית הקשה מנשוא.
“סולידריות” של מנאל אבו חק בוחן את מושג הסולידריות ומפנה מבט רחב מקבוצות חוץ כלפי החברה הערבית-פלסטינית. היא מצביעה על האופן שבו טראומת הנכבה והכיבוש הישראלי המתמשך משליכים על נפש הסובייקט הפלסטיני ועל מאבקים ופערים פנימיים ועל המכשולים בדרך לצדק ושוויון.
מייסדת רופאים לזכויות אדם, ד”ר רוחמה מרטון, בוחנת במאמרה “מהי סולידריות?” את ההבחנה שבין אמפתיה לסולידריות, כאשר להבנתה סולידריות הנה הנכונות של הפרט לקחת סיכונים במאבק שהוא מאמין בו שאינו בהכרח המאבק שלו או של הקולקטיב שלו. היא מדגימה את השימוש בידע על סולידריות להפלת המחיצה בינה לבין מטופל פלסטיני קורבן עינויים, וטוענת כי יעודה הפוליטי של הסולידריות במצבי א-סימטריה הינו מאבק משותף השולל הפרדה.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il