ועדת ברלין “לחלוקת” אפריקה בין המעצמות האימפריאליסטיות התקיימה ב-15 בנובמבר 1884
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-15 בנובמבר 1884 התכנסה בברלין “ועידת ברלין” (בגרמנית: “קונגוקונפרנץ”) במטרה לחלק את יבשת אפריקה בין המעצמות האימפריאליסטית של מחצית המאה ה-19.
ביוזמת פורטוגל, מארח הוועידה קנצלר הראשון של הקיסרות הגרמנית, אוטו פון ביסמרק, הזמין להשתתף לוועידה שנמשכה עד פברואר 1885 את נציגיהן של בלגיה, דנמרק, בריטניה, צרפת, הולנד, ספרד, שבדיה-נורבגיה (שהיו מאוחדות עד 1905) ורוסיה לקחת חלק בוועידה המסמלת יותר מכל את העידן הקולוניאלי האירופי. גם ארה”ב הוזמנה לקחת חלק בדיונים – אך סרבה.
כיבוש אפריקה וניצול אוצרות הטבע, האוכלוסיות המקומיות ודרכי הגישה (בייחוד הנמלים) היו נחוצים עד מאוד לפיתוח הקפיטליזם האירופי, בשלב שאירופה נכנסה לעידן האימפריאליזם.
בין החלטות הוועידה: כל הלוקח חזקה על חלק משטחה של אפריקה היה חייב לעדכן את המדינות החתומות – למעשה אפריקה חולקה בין מעצמות אירופה; מסחר חופשי של 14 המדינות הקולוניאליסטיות החתומות על ההסכם לאורכם של נהרות; שני מיליון ק”מ רבוע של המושבה קונגו הפכו לרכושו הפרטי של מלך בלגיה ליאופולד השני.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il