הסכם השלום בין ירדן לישראל נחתם ב-26 באוקטובר 1994 ; הוא אינו תחליף להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

היום לפני 27 שנים נחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן, 27 שנים לפני שנחתמו הסכמי סחר הנשק – נורמליזציה עם מדינות המפרץ הפרסי, סודן ומדינות נוספות שארה”ב שיחדה עבור קמפיין הבחירות של דונלד טראמפ.
לאורך השנים, יחסי ישראל – ירדן ידעו עליות ומורדות, לאחר האינתיפאדה הראשונה ב-1988 ירדן הודיע על העברת האחריות על השטחים הפלסטינים הכבושים לאש”ף, בועידת מדריד ב-1991 נפגשו הישראלים, הירדנים והפלסטינים על מנת לקדם הידברות ואת תהליך השלום בין ישראל למדינות ערב. תהליך שהבשיל ב-1994 להסכם שלום שנחתם בין ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, שמעון פרס והמלך חוסיין.
בדיון בכנסת ב-25 באוקטובר 1994 אמר ח”כ לשעבר האשם מחאמיד (חד”ש):
“אני מברך על ההסכם…אני חושב שבעניין של נסיגה מהשטחים הירדניים הכבושים יש משום תקדים לנסיגה מכל שטח כבוש. זה תקדים, ותקדים מבורך מאוד. חזרה לגבולות. סוף סוף בעצם יש גבולות. אנחנו יודעים שיש גבולות, כי בעבר לא ידענו. אני תומך בתקווה ובאמונה שהעיקרון הוא תקדים, כפי שאמרתי, וישמר בחזיתות אחרות; נסיגות בשטחים כבושים שונים, בדרום לבנון, בגולן, בגדה המערבית וברצועת עזה, במזרח ירושלים ובכל שטח כבוש. בתקווה, אדוני היושב ראש, שהסכם השלום עם ירדן יהיה חלק מהסכם כולל באזור; כי בלי שלום כולל – זה לא שלום, זה רסיסים של שלום. אנחנו לא רוצים רסיסים של שלום, אנחנו רוצים שלום כולל ושלם. אסור לנצל את ההסכם הזה עם ירדן כדי להכות בהסכם אחר. אסור לנצל את ההסכם הזה כדי לעשות הסכם נפרד עם ירדן ולשכוח מחזיתות אחרות, ולא לראות את האינטרס הכולל של מדינת ישראל, שהוא הפתרון הכולל. בכל זאת, אי אפשר שלא לברך כל צעד לקראת שלום כולל. אבל כנראה יש מישהו, גם בממשלה, שאיננו חושב כך ברצינות. אני חושש שמישהו מנסה להקפיא את העניין הפלסטיני, לשים אותו במקרר או בפריזר ולנצל את ההזדמנות לדבר רק עם המלך חוסיין ועם ירדן. בפריזר – את הנושא הפלסטיני, שהוא בעצם לב הסכסוך. בלי פתרון הבעיה הפלסטינית, כל פתרון עם כל מדינה ערבית לא יביא את השלום המיוחל”.
הפרדיגמה שעוברת כקו שני מאז הסכם השלום בין ישראל למצרים ב-1978 הוא חיסול הסוגיה הפלסטינית וכינון יחסים מעל ראשם של הפלסטינים, אנחנו רוצים להזכיר גם בימים אלו כי לא יהיה שלום במזרח התיכון ללא הפלסטינים וללא הקמת מדינת פלסטינית בגבולות ה-4 ביוני 1967 שבירתה ירושלים המזרחית לצד מדינת ישראל.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il