fbpx

מקסים ליטבנוב שר החוץ הסובייטי הראשון ודיפלומט סובייטי יוני נולד ב-17 ביולי 1876

יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-17 ביולי 1876 נולד מקסים מקסימוביץ’ ליטבנוב (מאיר חנוך וולך פינקלשטיין) דיפלומט סובייטי ומהפכן בעיר ביאליסטוק בליטא, למשפחה של בנקאים אמידים. ליטבנוב גוייס לצבא ב-1893 ושוחרר ב-1898 לאחר שסירב לירות לעבר פועלים ששבתו בעיר באקו.

הצטרף למפלגה הסוציאל דמוקרטית ב-1898 בקייב בזמן שהייתה במחתרת והיה אחראי על הפצת פרופגנדה בעיר צ’רניגוב (אוקראינה), ב-1900 הפך לחבר הועד המרכזי של המפלגה ונעצר יחד עם חברי הוועד כולו ב-1901. לאחר 18 חודשי מאסר, ליטבנוב וניקולאי באומן ארגנו בריחה המונית באמצעות חבלים מאולתרים.

ב-1903 השתתף בועדת הפילוג של המפלגה הסוציאל דמוקרטית והיה חבר בפלג הרדיקלי של הבולשביקים יחד עם לנין שהיה מנהיג הפלג, לנין וליטנבוב שמרו על קשר באותה תקופה ונפגשו לראשונה בבריטניה. בזמן שהשלטון הצארי החל לעצור בולשביקים ב-1906, ליטבנוב נמלט לצרפת שם התחזה לקצין בצבא אקוודר, לאיש עסקים בלגי וליצרן תחמושת דני.

בזמן שהתגורר באנגליה התחתן עם בתו של פרופסור יהודי בשם איב תרזה לוא. לאחר מהפכת אוקטובר ב-1917 ליטבנוב התמנה לתפקיד דיפלומט, קרנסקי שהופל על ידי לנין קיבל מקלט באנגליה שם אנשי השמאל וליטבנוב ביקרו אותו בכתבות בעיתונות.

ב-1921 הממשלה האירית פנתה לסובייטים והציעה לקיים הכרה הדדית בין המדינות, באותה שנה נחתם הסכם סחר בין המדינות. ב-1924 היחסים בין אנגליה לבריה”מ נורמלו לחלוטין תחת הנהגת ממשלת העבודה הבריטית, המפלגה השמרנית חששה מהתפשטות הבולשביזם בבריטניה.

ליטבנוב היה דיפולמט יוני ודגל בהסכמי שלום ופירוק מנשק והיה מתומכי הסכם פריז מ1928 לאי תוקפנות. ב-1930 סטאלין מינה את ליטבנוב לתפקיד שר החוץ של בריה”מ. בזמן מלחמת העולם השנייה ולפניה דגל בשיתוף פעולה עם מעצמות המערב נגד גרמניה הנאצית, מדיניות שלא הייתה ברורה מאליה בהתחלה.

בנאום החשוב ביותר של ליטבנוב ב-1933 אמר כי אי נחת במדינה שכנה איננה הצדקה למלחמה, תחת הנהגתו כוננו יחסים בין בריה”מ לארה”ב. ב-1935 ערך משאים ומתנים עם צרפת וצ’כוסלובקיה להכלת התוקפנות הנאצית, לאחר הסכם מינכן ב-1938 גרמניה הנאצית החלה לתקוף במלל אנטישמי את ליטבנוב. ב-1939 ליטבנוב הוחלף במולטוב שהיה ניצי בכל הקשור לגרמניה.

לאחר הזזתו מתפקיד שר החוץ, ליטבנוב מונה לתפקיד שגריר בריה”מ בארה”ב. ב-1951 ליטבנוב מת בתאונת דרכים כאשר משאית התנגשה במכוניתו, לפי מרבית ההשערות, ההוראה להרוג את ליטבנוב הגיעה מסטאלין. לבסוף ליטבנוב שנפצע בתאונת דרכים, מת מהתקף לב בבית החולים. נכדו של ליטבנוב, פאבל ליטבנוב ממשיך להתגורר בארה”ב

תמונה: ויקידאטה

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן