1 במרץ 1932 שנים עשר מהפכנים הודים נשפטים לשנות מאסר לאחר קרבות עזים עם השלטון הבריטי
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

האנדרטה במרכז העיר צ’יטוגונג
ב-1 במרץ 1932 שנים עשר לוחמי חופש הודים נשפטו ל-3 שנות מאסר, אחרים נידונים לגירוש וחלקם מקבלים חנינה. המשפט וגזר הדין מגיעים לאחר התקוממות מזוינת הנקראה “התקומממות צ’יטגונג”, באזור בנגלדש (היום) כנגד השלטון הבריטי הזר בתת יבשת הודו.
מהפכנים תכננו לתקוף את משרד התקשורת ותחנת הרדיו האזוריות, כמו גם לחטוף אירופאים “מהמועדון האירופאי”, בזמן שקווי התקשורת בין צ’יטגונג לקלקולאטה נותקו. ב-13 באפריל 1930 “המועדון האירופי” נתפס על ידי מהפכנים בהובלת “הנמר הבנגלי” סוריאה סן, דגל הודו הלאומי הונף אל על. מספר מורדים נתפסו בתחנת הרכבת ואחרים הצליחו להימלט.
במאבק בין הכוחות המהפכנים לכוחות הכיבוש הבריטי 12 מהפכנים נהרגו ו80 חיילים בריטים נהרגים גם כן .אחרים מן הכוחות המהפכנים מצליחים להתארגן מחדש וב-1932 לכבוש מחדש את “המועדון האירופאי”.
בכיכר צ’יטוגונג המרכזית מוצב גל-עד לזכרו של המהפכן סוריאה סן. על ההתקוממות בצ’יטוגונג נעשו מספרים סרטים הינדיים כמו: Chattagram Astragar Lunthan מ-1949 והסרט Khelein Hum Jee Jaan Sey מ-2010
סן נתלה ב-12 בינואר 1934 לאחר שעונה בצורה אכזרית על ידי הכיבוש הבריטי, ציפורני אצבעותיו הוצאו ושינייו רוסקו. סן נלכד לאחר שאחד המהפכנים סייע לבריטים, ראשו של אותו מהפכן נערף מספר ימים לאחר מכן, אשתו של סן מעולם לא אמרה מי המהפכן שהרג את אותו אחד שמסר את מקום הימצאותו של סן.
לפני שמת כתב לחבריו: “המוות מקיש על דלתי, תודעתי עפה לנצחיות. בכזאת הנאה, בכזה שאול, ברגע חשוב, מה אני צריך להשאיר אחרייך? רק דבר אחד, זה הוא חלומי, חלום זהוב, החלום של הודו החופשית. לעולם אל תשכח את התאריך 18 באפריל 1930, יום ההתקוממות המזרחית בצ’יטגונג. תכתבו במכתבים אדומים, בלב ליבכם בשמם של הפטריוטים שהקריבו את חייהם למען עצמאות הודית”
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il