נחתם הסכם מסגרת עם לבנון לפיו ישראל תיסוג בהדרגה מהשטחים שכבשה
עם פרסום ההודעה על החתימה יצאו מאות מתומכי ארגון חיזבאללה לרחובות ביירות במחאה על ההסכם
ישראל ולבנון חתמו אמש (שישי) בוושינגטון על הסכם מסגרת, שלפיו ישראל תיסוג בהדרגה מהשטחים שכבשה בדרום לבנון, בהתאם להתפתחות יכולתו של צבא לבנון להתמודד עם חיזבאללה. לצורך יישום המתווה יוקמו אזורי פיילוט להעברת האחריות הביטחונית מכוחות הכיבוש לידי צבא לבנון, במקביל לשיקום תשתיות אזרחיות. בנוסף, יוקם מנגנון תיאום ביטחוני משותף לישראל, ללבנון ולארצות הברית, שיפקח על יישום ההסכם ויוודא את עמידת הצדדים בהתחייבויותיהם. מההסכם שפורסם עולה כי ישראל תישאר בשטחים שכבשה בדרום לבנון, המכונים "רצועת הביטחון", וכי הכוחות ייסוגו מלבנון רק לאחר שחיזבאללה יפורק מנשקו באופן מאומת. הנספח הצבאי להסכם המסגרת ומפת אזורי הנסיגה טרם פורסמו.
מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו, בירך על ההסכם במעמד החתימה ואמר כי "הצעד הראשון הזה הוא לעיתים הקשה ביותר, אבל הוא גם החשוב ביותר — וזה הצעד שעשינו יחד". הוא הוסיף כי ארה"ב "אסירת תודה" על שהגיע הרגע הזה.
שגריר ישראל בארה"ב, יחיאל לייטר, הוסיף: "קידמנו את חזונו של הנשיא טראמפ לשלום ולביטחון — שלום באמצעות עוצמה". כשנשאל על הנסיגה הישראלית, השיב כי "אין הסכמה עקרונית, ולא צריך הסכמה עקרונית. אין לנו שאיפות טריטוריאליות בלבנון. אנחנו שואפים לביטחון, וכל עוד אנחנו צריכים להשיג ביטחון באמצעות הנוכחות שלנו בלבנון, נהיה שם". כמו כן, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי ההסכם הוא "הישג גדול למדינת ישראל". לדבריו, ישראל תמשיך להחזיק ברצועת הביטחון בדרום לבנון.
עם פרסום ההודעה על החתימה יצאו מאות מתומכי ארגון חיזבאללה לרחובות ביירות במחאה על ההסכם, כך מסרה סוכנות הידיעות הלבנונית הרשמית. המפגינים נעו בשיירות אופנועים ברחבי הבירה והתמקדו באזור הפרלמנט הלבנוני ובציר התנועה המוביל לנמל התעופה הבינלאומי רפיק אל־חרירי.
במהלך ההפגנות חסמו המוחים את אחד הכבישים המרכזיים, שדרות סלים סלאם, באמצעות הצתת צמיגים. בתגובה, צבא לבנון פרס כוחות מתוגברים בכמה מוקדים בעיר, הקים מחסומים ונקודות בידוק זמניות, במטרה לבלום את התרחבות הפרות הסדר ולשמור על ביטחון הציבור. על פי הדיווחים, כוחות הצבא אף פעלו לפינוי בכוח של חלק ממוקדי ההפגנות. בסרטונים שהופצו מההפגנות נראו גם דגלי איראן. חבר הפרלמנט מטעם חיזבאללה, חסן פדלאללה, מסר תגובה ראשונה להסכם והדגיש כי הרשויות בלבנון לא יוכלו "לכפות את יישום ההסכם אלא באמצעות כניסה למלחמת אזרחים, בתמיכת ארצות הברית".
בתוך כך, מאז אמש ועד שעות הבוקר נשמר השקט במרבית כפרי דרום לבנון. לא נרשמו פעולות צבאיות או תקריות ביטחוניות חריגות, אך רמת הדריכות נותרה גבוהה בעקבות הפרות וסבבי הסלמה נקודתיים בימים האחרונים. במקביל, מוכתר היישוב עין ערב, מוכתר אל־אחמד, מסר לעיתונאים כי הכוחות הישראליים שחררו בשעה 01:00 בלילה את שבעת החקלאים, אזרחים לבנונים וסורים, שנלקחו מהכפר.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/146323
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il