fbpx

פעילים רבים נגד ההפיכה הצטרפו ל’צעדת המתים’; אלפי יהודים וערבים מחו בתל-אביב

אלפי יהודים וערבים השתתפו אמש (ראשון) במחאה נגד מדיניות ממשלת הימין הגזעני

אלפי יהודים וערבים השתתפו אמש (ראשון) במחאה נגד מדיניות ממשלת הימין הגזני בטיפול בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית. הם צעדו מכיכר הבימה אל רחבת מוזיאון תל אביב. את הצעדה הובילו שלושה מיצגים: הראשון, שאותו הובילו נערים, הורכב מארונות קבורה לבנים שעליהם היה חרוט מה היו יכולים אותם מתים להיות ולעשות – בין אם זה לשחק בחצר, ללכת לעבודה, להיות סטודנטים או להקים בית. המיצג השני היה של נערות שצעדו בטורים כשהן לבושות בגלימות לבנות שכיסו את ראשיהן, שהזכירו את מיצגי השפחות מההפגנות בקפלן. לצידן צעדו נשים לבושות בשחור, כשהן אוחזות בתמונות יקיריהן שמתו.  

בכיכר המוזיאון הוצבו 140 ארונות קבורה לזכר קורבנות הרצח בחברה הערבית מתחילת השנה. בהפגנה השתתפו חברי כנסת מסיעת חד”ש-תע”ל איימן עודה, אחמד טיבי ועופר כסיף וח”כ לשעבר דב חנין. גם פעילי חד”ש ומק”י רבים מרחבי הארץ לקחו חלק במחאה.

על הבמה הופיעו שורה ארוכה של דוברים ואמנים ערבים ויהודים. הזמרת רונה קינן שרה מספר מלהיטיה, בהם “מבול”. אחד הנואמים קרא לחברה הערבית להצטרף למחאה נגד ההפיכה המשטרית, וזכה לגל תשואות מהקהל. בהפגנה נאמה בדיעה חניפס, אמה של ג’והרה חניפס שנרצחה ביוני אשתקד כשמטען חבלה התפוצץ ברכבה בכניסה לעיר מגוריה שפרעם. “המשטרה לא יודעת מי רצח את בתי, הם רק משקרים. הם הורגים אותי בכל יום, הפכו את ג’והרה למספר, כמו שאר הנרצחים”. “אני מאשימה את הממשלה, את המשטרה ואת כל מוסדות הביטחון. לנתניהו אני אומרת: תסתכל לי בעיניים, האם כל מוסדות המדינה לא יכולים לפענח את הרצח של הבנים שלנו?”, האשימה חניפס.

“האלימות היא בעיה של כולנו”, אמרה פרופסור מונא ח’ורי. “כל צורות האלימות פסולות. גם הנערים שנרצחו הם קורבנות של המערכת. זו תחילתה של דרך בה נצעד יחד למען חברה טובה יותר”. “בעיית הפשיעה היא של החברה הישראלית כולה. הגיע הזמן שנתייחס אליה כמשבר לאומי המצב חירום אזרחי” אמר סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל פחם. “אנו חברה בטראומה. המלחמה בפשיעה היא באחריות המדינה זה החוזה הבסיסי בין המדינה לאזרחיה”. מחאמיד הזכיר בנאומו את הקיצוץ בתקציבי הרשויות הערביות “אין לי ציפיות מהממשלה הזו, אך נמשיך לדרוש בטחון אישי ואת התקציבים המגיעים לנו” הדגיש. “140 הארונות הם האובדן שלנו ושל כולנו” הצהירה רבקה מיכאלי. 

יצוין שבמצעד לקחו חלק רבים מפעילי המחאה נגד ההפיכה המשטרית, חלקם בחולצות לבנות כפי שביקשו המארגנים. גם ארגוני המחאה הצטרפו ביניהם התארגנות המרצים מרחבי הארץ “מחאת האקדמיה”, “עו”סות דמוקרטיה” ו”אין בריאות נפגש בלי דמוקרטיה”. 

כמו כן, לקראת הצעדה פרסמה עמותת רופאים לזכויות אדם (רל”א) סקר על האלימות בחברה הערבית שנערך על ידי חברת “פאנל פרויקט המדגם”. מתוצאותיו עולה כי ערבים חוששים יותר מיהודים לביטחונם האישי, חווים יותר דיכאון וחרדה ומבלים פחות במרחב הציבורי. 44% מהערבים חוששים לביטחונם במידה רבה עד רבה מאוד לעומת 30% מהיהודים. האלימות בחברה מעוררת פחד וחרדה אצל 66% מהערבים אל מול 63% מהיהודים. 34% מהערבים חווים דיכאון בעקבות התופעה בהשוואה ל-28% מהיהודים.

כמו כן, הממצאים מצביעים על כך שהאלימות נוכחת בכל הסביבות, אך בעיקר במרחב הציבורי. 63% מהנשאלים שדיווחו כי חוו אלימות בשנה האחרונה, חוו אותה במרחב הציבורי, 28% במקום העבודה ו-19% בסביבה הביתית. מבין אלו שחוו אלימות בשנה האחרונה, 90% נתקלו באלימות מילולית. ערבים דיווחו יותר מיהודים על אלימות פיזית – 32% לעומת 21%. “כפי שניתן לראות מתוצאות הסקר, לאלימות הגואה ישנן השלכות על דפוסי התנהגות ושינוי שגרת חיים, וזו משפיעה בחומרתה בעיקר על החברה הפלסטינית בישראל”, נמסר. 

כך, יותר מחמישית מהמשיבים ציינו כי שינו את שיגרת חייהם בעקבות האלימות. 71% מהערבים מגבילים את זמן שהייתם במקומות ציבוריים, לעומת 53% מהיהודים. 71% מהמשיבים מהאוכלוסייה הערבית נמנעים לבקר ביישובים שבהם התרחשו מקרי רצח בשנה האחרונה מול 63% מהמשיבים היהודים. 21% מהערבים שוקלים לפנות לקבלת עזרה נפשית בעקבות גל האלימות בהשוואה ל-13% מהיהודים. 

עוד בנושא: https://zoha.org.il/123145

צעירים נושאים אמש ארונות מתים בדרכם מכיכר הבימה למוזיאון תל-אביב (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן