הימין הפשיסטי בשלטון רוצה להוציא אל מחוץ לחוק את ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי
ח"כ תומא-סלימאן "ההצעה היא רדיפה פוליטית שמטרתה לדכא את הזכויות הלאומיות של הציבור הערבי"

הוועדה לביטחון לאומי בכנסת דנה השבועי (ראשון) בהצעה של חברי כנסת מהקואליציה הימנית קיצונית להוציא מחוץ לחוק את ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל ולחקור את העומדים בראשה ב”חשד לתמיכה בטרור”. בהצעה, שיזמו חברי הכנסת לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) ועמית הלוי (הליכוד), נטען כי הוועדה “מחפה בפעילותה על ארגוני הטרור”.
ועדת המעקב הוקמה לאחר יום האדמה במארס 1976 והיא ארגון הגג של החברה הערבית בישראל. הוועדה, שבראשה עומד אחד מראשי מק”י וח”כ לשעבר מוחמד ברכה (חד”ש), מגבשת עמדה בנושאים ציבוריים ולעתים יוזמת הפגנות. היא מורכבת מחברי הכנסת הערבים ומנציגים של תנועות פוליטיות שאינן מיוצגות בכנסת וכן מנציגים של ועד ראשי הרשויות הערביות ושל עמותות החברה האזרחית. המזכירות המצומצמת של הוועדה מורכבת מנציגי ועד ראשי הרשויות וראשי חד”ש והמפלגות הערביות.
בדברי ההסבר להצעה נטען כי ברכה והוועדה “עודדו את הפרעות שהתקיימו בזמן מבצע שומר החומות וסייעו בהליכים המשפטיים של מבצעי הפוגרומים. למדינה ולמוסדות האכיפה אסור להשלים עם הפעילות הזו, ויש להוציאה מחוץ לחוק”.
בפתח הדיון, שהתנהל תוך חילופי דברים קשים, אמר הלוי כי ראשי ועדת המעקב “לא מפספסים אף הזדמנות לחתור נגד מדינת ישראל” והוסיף כי ההצעה נועדה לדאוג לשלום המדינה. ח”כ אחמד טיבי (חד”ש-תע”ל) השיב כי “אם מישהו חושב שהוועדה תתיישר לפי הקונצנזוס שהולך לימין הקיצוני הוא טועה. שום ישיבה כזו לא תפחיד את הציבור הערבי, עברנו את הזמנים הללו”. במהלך הדיון ביקש ח”כ הלוי להכריז על ועדת המעקב כהתאגדות אסורה לפי חוק העונשין, אך נציג הפרקליטות, עו”ד שמעון חוג’ה, הסביר כי החוק אינו מאפשר הכרזה כזו.
ח”כ עאידה תומא-סלימאן (חד”ש-תע”ל) העירה בדיון כי “אולי זה טוב שהגישו את ההצעה הזו – זה מראה שאנחנו פועלים למען הציבור שלנו, בממשלה הזאת של פשיסטים מטורללים”. ח”כ סון הר מלך אמרה לח”כים הערבים “התרגלתם לטוב, שכולם מטומטמים”. ח”כ תומא-סלימאן השיבה כי ההצעה היא “רדיפה פוליטית שמטרתה לדכא כל אפשרות של האוכלוסייה הערבית להתנהג כקבוצה לאומית, עם זכויות לאומיות”. לדבריה “מטרת ארגון הגג הוא לתאם מאמצים ומאבקים ושמירה על האינטרסים של האוכלוסייה שאנו מייצגים. זה מפריע לאנשים אני יודעת. אנחנו נגד הכיבוש ובסוף העם הפלסטיני בשטחים הכבושים חייב להשתחרר”.
ח”כ יוסף עטאונה (חד”ש-תע”ל) הוסיף “זהו חלק ממסע הדה-לגיטימציה כלפי הנהגת הציבור הערבי בישראל. ההצעה במהות שלה כלפי ועדת המעקב כמו בדיון על תוכניות לימודים במזרח ירושלים. הניסיון לייצר על ידי הימין הקיצוני ערבי כבקשתם לא יצליח. במדינה שיש שוויון אין צורך בוועדת מעקב. זה המאבק שלנו וזה תפקידה הוועדה”.
יו”ר הוועדה, ח”כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית), אמר בתום הדיון: “את מנהיגי הוועדה צריך לחקור. על הרבה פחות ממה שהם אומרים נחקרתי שש ורבע שעות בלהב 443”, אמר, בהתייחס לחקירתו על כך שאמר כי הוא “רוצה לראות את חווארה שרופה”. הוא קרא בשם הוועדה להמשיך לפעול להוצאת ועדת המעקב מחוץ לחוק ולחקור את חבריה. בתום הישיבה אמר ברכה ל”הארץ” כי יש מגמה ברורה באמצעות הצעות מסוג זה – “לצמצם את מרחב השיח והפעולה הפוליטי של החברה הערבית על ידי פגיעה בלגיטימיות שלה בקרב הציבור בכלל והציבור הערבי בפרט”. לדבריו, חברי הכנסת מהקואליציה מנסים ליצור מצב שבו שיח על סוגיות פוליטיות ועל הכיבוש והשלכותיו יהיה אסור על פי חוק, וזאת באמצעות פגיעה בגופים המייצגים את הציבור הערבי.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/121504
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il