שמונים וחמש שנים למותו שלום שוורצבראד בדרא”פ: שוורצבארד התנקש בפריז בסמיון פטליורה האנטישמי
על שמו של שוורצבארד נקראו רחובות נתניה, ירושלים ובאר שבע, שם קרוי הרחוב על שם כינויו "הנוקם"

ב-3 במארס 1938 נפטר בדרום אפריקה שלום שוורצבּארד, הידוע בכינויו “הנוקם” ובספריו פרי-עטו באידיש כ”בעל החלומות”. שוורצבארד היה מהפכן ומשורר יליד בסרביה שהתנקש בחייו של מנהיג הימין האוקראיני האנטישמי סימון פטליורה בפריז, במאי 1926. פטליורה היה האחראי לפוגרומים וטבח של תושבי אוקראינה היהודים במלחמתו נגד השלטון הסובייטי. שווארצבארד זוכה על ידי בית המשפט הצרפתי מכל אשמה, לאחר שחבר המושבעים נחשף להיקף הזוועות של הפרעות ביהודי אוקראינה ואופן תכנונם וביצועם.
שווארצבארד נולד ב-18 באוגוסט 1886 בעיירה איסמאיל (כיום חלק ממחוז אודסה באוקראינה) למשפחה חרדית. משפחתו גורשה מאיסמאיל, בהוראת השלטון הצארי ויחד עם יהודים רבים עברה להתגורר בעיר באלטה. בגיל 14 היה למתלמד בשענות והצטרף למפלגה הסוציאל-דמוקרטית הרוסית שבמחתרת והפיץ, יחד עם חבריו ללימודים, את העיתון “איסקרה” (“הניצוץ”) שערך המנהיג הבולשביקי ו.י. לנין.
בשנת 1910 הגיע לפריז וכעבור ארבע שנים התגייס ללגיון הזרים הצרפתי והשתתף בקרבות מלחמת העולם הראשונה. עם פרוץ מהפכה אוקטובר ב-1917, שווארצבאכר ואשתו אנה, החליטו לשוב לרוסיה ובדרכם למוסקבה נעצרו על אונייה צרפתית ונשלח למעצר בגין “הפצת תעמולה קומוניסטית”. אך הצליח להימלט ולהגיע בפטרוגרד בה הצטרף לצבא האדום וליחידה מיוחדת שנשלחה להילחם נגד הכוחות האנטי-מהפכניים באוקראינה. יצוין שבמהלך מלחמת האזרחים ברוסיה הסובייטית, איבד שווארצבארד בפוגרומים, שעסק בהתארגנות מזוינת של יהודים כדי להדוף את התוקפים האנטישמיים הרצחניים, 15 מבני משפחתו.
שווארצבארד שב לפריז בסוף 1919 וכעבור שש שנים נודע לו כי פטליורה גלה לפריז עם ניצחון הבולשביקים במלחמת האזרחים. ב-25 במאי 1926 הוא התנקש בחייו פטליורה. ההתנקשות ארעה ברחוב ראסין, שבסמוך לבולוור סן-מישל בעת שפטליורה יצא ממסעדה. שוורצבארד ירה בפטליורה חמש יריות מאקדחו ונעצר במקום. למחרת מת פטליורה מפצעיו. משפטו נפתח באוקטובר 1926 וארך רק שמונה ימים בפני חבר מושבעים. עדי התביעה נסתרו על ידי הסניגור היהודי-צרפתי אנרי טורס תוך עשיית רושם רב על המושבעים באשר למניעי “הנוקם”. לאחר התייעצות שנמשכה חצי שעה בלבד פסק בית המשפט כי שוורצבארד זכאי.
על פי מידע שנמסר לבית המשפט בידי אנשי מודיעין גרמניים וצרפתיים, שווארצבארד פעל כסוכן שירותי הביטחון של ברית המועצות, אך הוא הכחיש זאת. ב-1938 הוא ניסה להגיע לארץ, אך השלטונות הקולוניאליים בריטים סירבו להעניק לו אשרת כניסה. לבסוף הוא נסע לדרום אפריקה בה נפטר ב-3 במארס 1938. ב-1967 ארונו הועלה לישראל ונטמן בבית העלמין במושב אביחיל. על שמו של שוורצבארד נקראו רחובות נתניה, ירושלים ובאר שבע, שם קרוי הרחוב על שם כינויו, “הנוקם”. כתביו ומסמכיו שמורים מכון ייוו”א (המכון למחקר יהודי) בניו יורק
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il