fbpx

הקומוניסטים בצ’ילה דרשו לחקור את מותו: המשורר פבלו נרודה הורעל

על כך הודיע דובר המפלגה הקומוניסטית הצ'יליינית במסיבת עיתונאים בסנטיאגו

“אין לנו ספק, ומעולם לא היה לנו צל של ספק, כי המשורר הצ’ילייני הלאומי וחבר הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הצ’יליינית פבלו נרודה הורעל בידי סוכני הדיקטטורה של פינושה”, הודיע דובר המפלגה הקומוניסטית הצ’יליינית במסיבת עיתונאים בסנטיאגו (16.2). הדובר התייחס לדו”ח שפרסם לאחרונה צוות מומחים, אשר מצא ראיות המטילות אור חדש על תעלומת מותו של המשורר. על פי גרסת המדינה, נרודה – זוכה פרס נובל לספרות לשנת 1971 – מת מסרטן הערמונית ב-23 בספטמבר 1973. זאת, 12 ימים לאחר שצבא צ’ילה הוביל הפיכה עקובה מדם נגד הממשלה הנבחרת. בראש הממשלה הדמוקרטית עמד אז חברו של המשורר, המנהיג הסוציאליסטי סלבדור איינדה, שנטל את חייו ביום ההפיכה.

בית משפט בצ’ילה הורה להוציא את  גופתו  של  נרודה מן הקבר כדי לבצע בה  בדיקות   פורנזיות  כבר  לפני  עשור. זאת בעקבות החשיפה של מי שהיה נהגו של המשורר, מנואל אראיה. הוא סיפר כי שעות לפני מותו התקשר אליו נרודה מבית החולים ואמר לו כי חומר הוזרק לגופו בזמן שישן.

נרצח באמצעות חיידק

רבים בצ’ילה, בהם הקומוניסטים ואחיינו של נרודה, רודולפו רייס, משוכנעים כי המשורר נרצח בשל התנגדותו לגנרל הרודן אוגוסטו פינושה, שהוביל את ההפיכה. ב-2015 בוצעה בגופתו בדיקת דגימות חדשה, וזו הוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט בצ’ילה. בבדיקה נמצאו שאריות של החיידק קְלוֹסְטְרִידִיוּם בוֹטוּלִינוּם, המייצר את הרעלן שגורם לזיהום חמור (בוטוליזם). אולם המומחים טרם הכריעו, האם החומר הוזרק לגופו של נרודה או שמזונו זוהם.

לרייס, אחיינו של נרודה, אין כל ספק כי הורעל: “אין סיבה שימצאו שאריות קְלוֹסְטְרִידִיוּם בוֹטוּלִינוּם בעצמותיו. מה פשר הדבר? נרודה נרצח בידי סוכנים של המדינה ב-1973”. לדבריו, “מצאנו את הקליע שרצח את דודי, ואשר היה בגופו. מי ירה אותו? נגלה את התשובה בקרוב, אך אין ספק כי מותו לא היה טבעי”. הדגימות שניטלו מהגופה נשלחו לבדיקה במעבדות בארבע מדינות שונות. עתה הודיעה ממשלת צ’ילה כי “קיימת סבירות גבוהה שצד שלישי היה אחראי למות המשורר”. ב-2017, קבע צוות מדענים בינלאומי “בביטחון של מאה אחוז” כי מותו של נרודה לא נגרם ממחלת הסרטן.

ההפיכה שהוביל פינושה בתמיכת ארה”ב הובילה למותם של אלפים ולכליאתם של רבבות. נרודה, שבעבר היה מועמד המפלגה הקומוניסטית לנשיאות וסנאטור מטעמה, חשש לחייו ותכנן לצאת לגלות במקסיקו. אך יום לפני עזיבתו, הוא הובל לבית החולים בסנטיאגו, בו טופל עקב הסרטן שנתגלה בגופו ארבע שנים קודם לכן. “אילו לא היה נשאר לבדו בבית החולים, לא היו רוצחים אותו”, אמר הנהג אראיה לעיתונות בחודש שעבר. לדבריו, הוא שהה בבית המשורר יחד עם רעייתו של נרודה, מטילדה אורוטיה, כדי לאסוף את המזוודות שהתכוון הזוג לקחת למקסיקו. נרודה התקשר אז לנהגו וביקש ממנו לבוא במהירות, אך הסוף כבר ידוע.

נרודה בעברית

יצוין כמה מספריו של המשורר הלאומי הצ’ילייני פבלו נרודה ראו אור בעברית מאז שנות ה-50. לאחרונה פרסמה הוצאת כרמל את ספרו “בַּיִת בַּחוֹל”, שראה אור לראשונה בברצלונה בשנת 1966. בקובץ  שלושים ותשעה שירים, המייצגים במגוון דרכים את המקום בו ניצב אחד מבתיו: “על חוף האוקיינוס השקט בנה נרודה מקדש מעט, ומחוז קסום לערגה ולסיפוקה”, נכתב במבוא. הספר הוא חלק משמעותי בקורפוס של המשורר הדגול למרות היקפו הקצר. זאת בשל התמציתיות הקולעת המאפיינות את אמירותיו ואת חשיבותן. הספר מוגש לקוראים בעברית בלוויית מבוא והערות מאת המתרגם, המשורר רמי סערי.

תרגומים נוספים לעברית של יצירותיו של נרודה: “מבחר שירים” (ספרית פועלים, 1954); ספרו הידוע ביותר: “עשרים שירי אהבה ושירת ייאוש אחת” (1977, 2002 ו-2017) בתרגומם של יורם ברונובסקי, טל ניצן ורמי סערי; ו”שירים” (הוצאת קשב לשירה, 2009).

המשורר פבלו נרודה ונשיא צ'ילה סלבדור איינדה בעצרת עם ב-1972 (צילום: השבועון "אל סיגלו")

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן