הבחירות האזוריות בהודו: מפלה לשמאל וניצחונות למפלגת הימין הקיצוני של מודי
מערכת הבחירות בהודו התאפיינה ברמות חריגות של גזענות מצד חברי מפלגתו של מודי, אפילו ביחס לעבר
בבחירות האזוריות בחמש ממדינות הפדרציה ההודית, שנערכו בין 29 באפריל ל-4 במאי, הסתמנו מפלות קשות למפלגות השמאל לצד הישגים למפלגת הימין הקיצוני (BJP) של ראש הממשלה נרנדרה מודי. במדינת בנגל המערבית זכתה מפלגתו של מודי, בניצחון סוחף – לראשונה מאז עצמאות הודו. לצד זאת זכתה מפלגת השלטון בניצחונות גם במדינות אסאם ופונדושרי.
לצד זאת, במדינות קרלה וטמיל נאדו שבדרום הודו נחל השמאל תבוסה מול כוחות אחרים. בקרלה, המפלגה הקומוניסטית הודחה מהשלטון בידי ברית בהובלת מפלגת הקונגרס, ובטמיל נאדו השלטון הדרוידי – אידיאולוגיה שמאלית הנשענת על הזהות הדרום-הודית – נחל תבוסה מול מפלגה פופוליסטית חדשה בראשות שחקן פופולרי.
מערכת הבחירות התאפיינה ברמות חריגות של גזענות מצד מועמדי ה-BJP, אפילו ביחס לעבר. כך, הקמפיין של BJP האשים את האוכלוסייה המוסלמית ביוקר המחייה הגובר ובשחיקת ערך הרופי כתוצאה מהמלחמה באיראן. אחת הסיסמאות ששימשה את המפלגה אף טענה כי מחירי המזון עולים משום שהרוכלים המוסלמים מעלים את המחירים לצרכנים ההינדואיים!
גזענות בנגל המערבית
מפלגתו של מודי השקיעה משאבים אדירים במערכת הבחירות בבנגל המערבית, והצליחה להביס את הממשלה המכהנת של מפלגת TMC – מפלגת ימין בנגלית עם זהות אנטי-קומוניסטית מובהקת, שנשענה על אלימות ושחיתות וששמה נקשר בשנים האחרונות להגנה על שורה של עבריינים בעלי זיקה לשלטון. המועמד של ה-BJP, בכיר לשעבר ב-TMC, תקף את מפלגתו הקודמת והוקיע אותה כ"מפלגת המוסלמים". לצד זאת ביקר אותה על מעורבות בפשע ובשחיתות, והשווה אותה לשלטון הישן של "חזית השמאל" שמשלה בבנגל במשך עשרות שנים והודחה בסופו של דבר בשל מעשי שחיתות.
ה-BJP התאמצה גם לפלג את השמאל הבנגלי באמצעות הדגשת הדיכוי האלים שנקטה ה-TMC נגד השמאל – לרבות רצח פעילי שמאל, התקפה על משרדים של מפלגות, ועוד. אך הביקורת לא הפריעה ל-BJP לחגוג את ניצחונה בכריתת ראשו של פסל לנין בקולקטה מיד עם היוודע תוצאות הבחירות.
הממשלה הפדרלית ההודית תרמה אף היא לניצחון ה-BJP, בכך שמחקה מאות אלפי מצביעים מספר הבוחרים ובכך הטתה את הבחירות לטובת הימין. עם זאת, הטיית הבחירות אינה הסיבה היחידה לניצחון הימין הקיצוני – ב-8 מתוך 10 אזורים בהם מחיקת הקולות הייתה הגדולה ביותר, מועמדי ה-BJP נחלו תבוסה. נקודת האור היחידה מבחינת השמאל בבנגל המערבית היא הצלחתם של הקומוניסטים לזכות במושב בפרלמנט המקומי – לראשונה מזה עשור. בכך ניצלה המפלגה ממחיקה בידי רשם המפלגות.
מפלה לקומוניסטים בטמיל נאדו
בטמיל נאדו – מבצר הדרום נגד האידאולוגיה הלאומנית ההינדית של מודי – נפל שלטון השמאל של ראש הממשלה מ.ק. סטאלין. קואליציית השמאל, שכללה גם את המפלגות הקומוניסטיות, שילבה אידיאולוגיה סוציאליסטית עם מאפיינים מקומיים ולאורך השנים הצטיינה בצמיחה כלכלית חזקה לצד עמידה איתנה מול הלחצים של המרכז. עם זאת, הפופולריות של מועמד האופוזיציה – השחקן הפופולרי ויג'אי – וכן המיאוס הציבורי מדמותו של סטאלין, השולט במדינה כבר שנים רבות, הביאו לתבוסת הממשלה. גם סטאלין עצמו איבד את מושבו.
נפל המעוז בקרלה
קרלה, המעוז האחרון של הקומוניסטים בהודו, נפל אף הוא. המפלגה הקומוניסטית זכתה רק ב-35 מושבים מתוך 140. אך מי שעקב אחרי הפוליטיקה הקרלית לא הופתע – הקדנציה האחרונה של הקומוניסטים התאפיינה בזליגה ימינה. די להזכיר כי רק לפני כמה שבועות הוזמן ראש ממשלת קרלה היוצא, פינראי ויג'אין, לצלצל בפעמון לאות פתיחת הבורסה בוול סטריט. יש הטוענים כי בכך צלצל ויג'אין לסיום העידן הקומוניסטי בקרלה.
בקדנציה האחרונה פיטר ויג'אין או החליש שרים קומוניסטיים עקביים, ולעומת זאת חיזק שרים ופוליטיקאים הנאמנים לו כדי להעביר רפורמות כלכלות ימניות, לצד החלשת הדמוקרטיה המפלגתית ובנייה של פולחן אישיות סביב דמותו. ממשלתו של ויג'אין נקשרה גם לפרשת שחיתות גדולה סביב כספי החירום שהועברו אחרי השיטפונות ההרסניים לפני שנתיים, ונחשפה לביקורת עזה משמאל בעקבות הקמה של יחידות משטרתיות חדשות לציד הפעילים הקומוניסטים מאואיסטים ב-2022.
לצד זאת יש לציין את המסורת הדמוקרטית העמוקה בקרלה, בה אף ממשלה לא החזיקה בשלטון מעל קדנציה אחת – מלבד הקומוניסטים. המסורת הדמוקרטית הוכיחה עתה את כוחה מחדש, כאשר ויג'אין ניסה לזכות בקדנציה שלישית עבור הקומוניסטים.
לסיכום מערכת הבחירות, זהו יום עצוב עבור השמאל בתת היבשת ההודית. פרשנים הודים טוענים כי תוצאות הבחירות הן הד להתפתחויות בנפאל השכנה, בה הדור הצעיר הצביע למועמד מעולם הבידור והוריד את השמאל מהשלטון. כעת, לראשונה, השלטון המקומי בהודו נצבע כמעט לחלוטין בצבעי הימין. זוהי נורת אזהרה בוהקת לקראת הבחירות הכלליות של 2029, בהן מודי ינסה לזכות מחדש ברוב מוחלט ולהביא לשינוי החוקה ההודית.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/130111
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il