בין שנאת זרים לתחרות הבינלאומית על השווקים: הממשל האמריקאי נגד טיק-טוק
'מנכ"ל טיק-טוק, שו זי צ'ו, התייצב לאחרונה (23.3) לשימוע מול סוללת חברי קונגרס אמריקאים

‘מנכ”ל טיק-טוק, שו זי צ’ו, התייצב לאחרונה (23.3) לשימוע מול סוללת חברי קונגרס אמריקאים. זאת, לאחר שהושגה בקונגרס הסכמה דו-מפלגתית כי היישומון הסיני הפופולרי טיק-טוק מסכן את ביטחונה הלאומי של ארה”ב. לטענת סוכנות הביון האמריקאית, טיק-טוק (וחברת האם שלה בייטדאנס) מנצלת מידע פרטי של משתמשיה לצרכי ריגול והנדסת תודעה, וזאת “לפי פקודות ישירות של הממשל בבייג’ין”.
מקארתיזם נוסח המאה ה-21
החקירה הצולבת שניהלו חברי הקונגרס מול צ’ו ארכה כחמש שעות, ובמהלכה קיבלו כל חבר וחברת קונגרס זמן קצוב לתשאול. תיעודי השאלות שהעלו הופצו בהיקף רחב ברשתות החברתיות, בעיקר בלעג על אופיין התלוש והמנותק מהמציאות. חברי הקונגרס הוכיחו, ולא בפעם הראשונה, כי אינם מבינים חצי דבר בשאלות טכנולוגיה ואבטחה.
חבר הקונגרס מצפון קרוליינה, ריצ’רד הדסון, שאל: “האם היישומון מתחבר לרשת האינטרנט הביתית?”. התשובה לשאלה היא כמובן כן, אך הדבר כלל אינו חריג ונכון לכל יישומון מבוסס אינטרנט. חברת הקונגרס מפלורידה קאט קאמק שאלה: “האם האפליקציה היא שלוחה של המפלגה הקומוניסטית הסינית?” והאם “הבוס שלך הוא מזכיר המפלגה הקומוניסטית ואתם מקיימים קשר תדיר – כן או לא?”. וזה לא הכל – חבר הקונגרס מטקסס אוגוסט פלוגר שאל: “האם טיק-טוק תומכת ברצח עם?”.
בתגובה לשאלות איבד צ’ו את סבלנותו והזכיר לחברי הקונגרס את שורת עבירות האבטחה שביצעו חברות אמריקאיות: “עם כל הכבוד, הרשתות החברתיות בארה”ב אינן בעלות מוניטין טוב בכל הנוגע לפרטיות המידע ולאבטחת משתמשיהן. העבירות שביצעו פייסבוק וקיימברידג’ אנליטיקה, הן אך דוגמאות בודדות לכך”.
חברי הקונגרס תחקרו את צ’ו שוב ושוב בנוגע לקשריו עם המפלגה הקומוניסטית הסינית, ואף דרשו ממנו לפרט את התדירות בה נפגש עם בכירים שונים בממשל הסיני. לאחר מכן הטיחו בו כי בכירים בממשל הסיני הם בעלי השפעה על ההחלטות שמקבלת טיק טוק. עוד טענו כי ממשלת סין היא בעלי החברה הלכה למעשה, וכי יש לה גישה חופשית למידע האישי של המשתמשים.
את ההאשמות הרבות הטיחו חברי הקונגרס בלא כל הוכחה. הליך התשאול השרה אווירה קסנופובית ואנטי-סינית. זאת על אף שמוצאו של צ’ו בכלל סינגפורי; מטות טיק-טוק שוכנים בסינגפור ובארה”ב; ושלושה מתוך חמשת חברי מועצת המנהלים של התאגיד הם אזרחים אמריקאיים.
לעיתונאים רבים הזכירה מסכת ההאשמות חסרות הבסיס של חברי הקונגרס את תקופת המקרתיזם בשנות ה-40 וה-50 של המאה הקודמת. בתקופה זו רדף הממשל האמריקאי אישים וחברות בטענה כי הם מקיימים קשרים עם ממשלים קומוניסטיים ועם קבוצות שמאל. גם אז, הובאו הטענות ללא ביסוס או ראיות של ממש.
המלחמה הקרה החדשה נגד סין
כיום רשומים בטיק-טוק כ-150 מיליון משתמשים. החברה נוהגת לפרסם בפירוט את הצעדים שהיא נוקטת כדי לוודא את בטחון המידע של משתמשיה. לאחרונה השיקה טיק-טוק את פרויקט “טקסס”, במסגרתו תפעל להעביר כל המידע האישי של משתמשיה האמריקאים לידי חברה בת אמריקאית, אשר תהיה כפופה לגורמי אבטחה ממשלתיים.
כחלק מהפרויקט, תעניק החברה לגורמי צד שלישי גישה לכל קוד חדש שיתווסף ליישומון. כבר בשנה שעברה, העבירה טיק-טוק חלק ניכר מפרטי משתמשיה האמריקאים משרתיה שבסין לשרתי החברה האמריקאית “אורקל”. זאת כדי להרגיע את קריאות הממשל האמריקאי להחרמת האפליקציה בארה”ב. צעדיה של טיק-טוק מראים עד כמה היא נחושה להבטיח לעצמה את נתח השוק העצום והרווחי בארה”ב. בגבולות ארה”ב, הפכה טיק-טוק הרשת החברתית המועדפת וזאת על חשבון רשתות אמריקאיות כגון פייסבוק ואינסטגרם.
התחקור של צ’ו מצד חברי הקונגרס האמריקאי הוא שלב נוסף במה שמכונה “המלחמה הקרה החדשה” שמנהלת ארה”ב נגד סין. במקרה זה, נראה כי הפופולריות של האפליקציה בקרב המשתמשים האמריקאיים גוברת על התעמולה האנטי-סינית שמפיץ ממשל ביידן – ובמיוחד בקרב צעירים.
גופי התקשורת האמריקאיים מסגרו את התשאול כ-“כישלון של צ’ו לספק תשובות מספקות לשאלות חברי הקונגרס”. בכך, הידהדו את ההאשמות שהטיח הממשל בטיק-טוק ובסין. הניסיון לגייס את דעת הקהל נגד סין הוא אך כלי נוסף בשירות האימפריאליזם האמריקאי במזימתו לשלוט בשווקים רבים ככל האפשר ברחבי העולם.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il