“המושיע של מדריד” גנרל קלבר ראש הבריגדות הבינ”ל נפטר במחנה עבודה בסיביר ב-18 בפברואר 1954
עם הקמת הבריגדות הבינלאומיות הוא מונה למפקד הבריגדה ה-11, אשר הורכבה ממתנדבים מגרמניה, צרפת ואוסטריה

ב-18 בפברואר 1954 נפטר במחנה עבודה בסיביר הגנרל קלבר (מנפרד שטרן), מפקד הבריגדות הבינלאומיות שנלחמו בספרד במערכה נגד הפשיזם. שטרן נידון ל-15 שנות מאסר בגל “הטיהורים הגדולים” של שליט ברה”מ סטלין במאי 1939 – לאחר שובו מספרד.
שטרן היה גם איש המודיעין של הצבא האדום, מרגל בארה”ב, יועץ צבאי לכוחות של מאו בסין אך היה למפורסם בכל העולם בגלל שבמלחת האזרחים הספרדית (בה שהה בשם “אמיליו קלבר” – על שם גנרל במהפכה הצרפתית) פיקד על הבריגדה הבינלאומית מס’ 11 אשר הצליחה לבלום את ניסיון הכוחות הפשיסטים לכבוש את מדריד בסוף 1936. שטרן היה ידוע גם כ”לזר שטרן”, “מוישה שטרן” ו”מארק זילברט”.
שטרן שנולד ב-1896 בעיירה יהודית בצפון מולדובה (אז, חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית), למד רפואה בווינה וגויס לצבא כחובש במסגרת מלחמת העולם הראשונה. בשנת 1916 נפל בשבי הרוסי ונכלא במחנה שבויי מלחמה בסיביר. בתחילת 1918 שוחרר מן השבי (יחד עם שאר השבויים האוסטרו-הונגריים) לאחר שרוסיה הסובייטית יצאה מהמלחמה. עוד בהיותו בשבי הוא נחשף לתעמולה הסוציאליסטית והפך לתומך נלהב של הבולשביקים. בשנת 1921 הצטרף למנגנון האינטרנציונל השלישי לאחר שלחם במלחמת האזרחים הרוסית. הוא למד באקדמיה צבאית במוסקבה ועם סיום הלימודים הצטרף אל שירות המודיעין הצבאי (גה.רה.או).
בשנת 1923 שהה באופן בלתי לגאלי בגרמניה (תחת השם לזר שטרן) כיועץ צבאי למפלגה הקומוניסטית הגרמנית. הוא היה בין מארגני התקוממות העובדים בהמבורג באוקטובר 1923. לאחר דיכוי המרד שטרן נמלט לברית המועצות. בשנים 1931-1929 שהה בארה”ב במסווה של מהגר גרמני בשם מארק זילברט. שם ניהל רשת ריגול סובייטית, אשר התמקדה בריגול תעשייתי במפעלים צבאיים. בשנת 1935 נשלח לסין והיה יועץ צבאי בצבאו של מאו וב-1935 שב למוסקבה.
לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בספרד נשלח לשם כיועץ צבאי לכוחות הרפובליקנים. הוא הגיע לספרד במסווה של אזרח קנדי בשם אמיליו קלבר. עם הקמת הבריגדות הבינלאומיות הוא מונה למפקד הבריגדה ה-11, אשר הורכבה ממתנדבים מגרמניה, צרפת ואוסטריה. בעיתונות הספרדית, כונה הגנרל קלבר “המושיע של מדריד”
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il