fbpx

מנהיג השמאל הקולומביאני חורחה אליעזר גייטאן נולד היום לפני 120 שנים בבירה בוגוטה

גייטאן המועמד המוביל לנשיאות נרצח ב-9 באפריל 1947

ב-23 בינואר 1903 נולד מנהיג השמאל הקולומביאני חורחה אליעזר גייטאן שנרצח בידי שכירי חרב בשירות הימין ובעלי ההון בבירה בוגוטה ב-9 באפריל 1947. גייטאן היה משפטן, סופר, מרצה ופוליטיקאי קולומביאני ומנהיג האגף השמאלי של המפלגה הליברלית. הוא נחשב לפוליטיקאי הקולומביאני החשוב ביותר בשנות ה-40 של המאה העשרים ואחד הדמויות המרכזיות בתולדות המדינה הלטינו-אמריקאית.

הוא זכה לפופולריות רבה לאחר שנבחר לפרלמנט ב-1929 ודרש להקים ועדת חקירה בעקבות טבח עובדי מטעי הבננות ואף סייר בזירת ההרג ההומני במשך כעשרה ימים כדי לגבות עדויות מהניצולים. ב-6 בדצמבר 1928 התחולל טבח עובדי מטעי הבננות בקולומביה, במהלכו נרצחו פועלים חקלאים שהועסקו על ידי החברה האמריקאית “יונייטד פרויט” (חברת הפירות המאוחדת) הידועה לשמצה ברחבי אמריקה הלטינית.

הטבח נעשה בידי חיילי צבא קולומביה שנשלחו לדכא שביתה שפרצה במחאה על תנאי העסקתם. הסופר גבריאל גרסיה מארקס מתאר את הטבח בספרו הנודע “מאה שנים של בדידות”, שראה אור לראשונה בשפה העברית בשנת 1972 בהוצאת עם עובד.

הכל החל כאשר גורמים בממשל האמריקאי ומנהלי חברת הפירות המאוחדת שיגרו מברק למזכיר המדינה של ארה”ב בו הגדירו את השביתה כבעלת “אופי קומוניסטי”. מייד איים הממשל האמריקאי בפלישה לקולומביה, במידה והממשלה בבוגוטה לא תפעל לשמירה על האינטרסים של ארה”ב. בטבח, שבוצע על ידי הצבא בפיקודו של הגנרל קרלוס קורטס ורגאס, שקיבל הוראה ישירה של הנשיא מיגל מנדס שדרש “לסיים מייד את השביתה”, נהרגו יותר מאלף עובדים.

האלימות הרצחנית השיטתית של בעלי ההון ובעלי האדמות כלפי פועלים, איכרים, בני העמים המקוריים ובני העבדים השחורים היא חלק בלתי נפרד מתולדות קולומביה – מאז הכיבוש הספרדי במאה ה-17 ועד השביתה הכללית הממושכת בשנים האחרונות. אך פרק עקוב מדם במיוחד בתולדות קולומביה נפתח עם ה”בוגוטסו” באפריל 1947: 3,000 מפגינים נהרגו במהלך דיכוי הפגנות הזעם שפרצו בעקבות רצח המנהיג הפוליטי גייטאן, שהיה המועמד המוביל לנשיאות.

צילומים: אסיפת בחירות של גייטאן ב-1948

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן