פולמוס חריף בתנועה הקומוניסטית הבינלאומית פרץ בכנס שנערך בקובה
נחשף הפולמוס הנוקב בכנס של 73 המפלגות הקומוניסטיות והפועליות, שנערך באוקטובר האחרון בהוואנה

נחשף הפולמוס הנוקב בכנס של 73 המפלגות הקומוניסטיות והפועליות, שנערך באוקטובר האחרון בהוואנה, בירת קובה. היה זה המפגש ה-22 של הפורום והראשון שנערך בקובה, ולקחו בו חלק 142 נציגים מ-53 מדינות. המפגש נערך תחת הסיסמא: “מאוחדים וחזקים יותר”, אך תוצאותיו מצביעות לאו דווקא על אחדות דעות של המפלגות הקומוניסטיות בעולם בסוגיות פוליטיות ואידיאולוגיות מרכזיות.
לאחרונה פורסם בעיתון הבוקר הקומוניסטי היווני “ריזוספאסטיס” מאמר ארוך פרי-עטו של אליסאוס ואגנאס, האחראי לקשרי החוץ של המפלגה הקומוניסטית היוונית. ואגנאס לקח חלק פעיל בדיונים שנערכו בקובה.
לדבריו, בתנועה הקומוניסטית הבינלאומית מתקיים פולמוס פוליטי ואידיאולוגי חריף, שאין להסתירו, במספר סוגיות מרכזיות. לטענת ואגנאס, הנושאים המרכזיים בהם קיימים חילוקי דעות הם: בין המפלגות הסבורות שיש לפעול במסגרת “בריתות רחבות” תוך טשטוש זהותן לאלה הסבורות שיש לשמור על עצמאותם של הקומוניסטים; בין המפלגות הדוגלות ב”שלבים לקראת הסוציאליזם” ולכן מוכנות להשתתף בממשלות בורגניות “מתקדמות” ואף ימניות בשם המאבק בניאו-ליברליזם, לבין אלה “הנאבקות ללא הפוגה בברבריות הקפיטליסטית”; בין המפלגות שמצדדות בהקמת “עולם רב-קוטבי” במסגרתו ניתן יהיה “לאלף את ארה”ב” למפלגות שסבורות שלא ניתן לקדם דמוקרטיזציה ביחסים בין מדינות קפיטליסטיות, ושהמערכה היחידה היא להפלת השיטה הקפיטליסטית כולה; ולבסוף, בין המפלגות הרואות בסין “מדינה הבונה את הסוציאליזם בדרכה” לבין אלה הסבורות שלסוציאליזם מספר עקרונות ובסין עקרונות אלה הופרו באופן יסודי, ואפילו כי סין היא מדינה קפיטליסטית המתחרה בארצות-הברית על בכורה.
הפלישה הרוסית לאוקראינה
לדברי המנהיג הקומוניסט היווני, לכל הסוגיות שבמחלקות נוספה – “הפלישה הבלתי מתקבלת על הדעת של רוסיה לאוקראינה״. אך בהצהרה שפורסמה בתום הדיונים בהוואנה אין שום אזכור לחילוקי הדעות שציין ואגנאס, לא דובר שם על “שלבים”, על “עולם רב-קוטבי” או על הסוציאליזם בסין. נאמר בה כי הוחלט רק לפעול למען “פתרון של אמת למשבר באוקראינה באמצעות מו”מ ודיאלוג בונה”. אך במקביל, כמחצית מהמפלגות שהשתתפו בכנס הבינלאומי, בהן מפלגת העם הפלסטיני, פרסמו הצהרה משותפת ארוכה בגנות הפלישה.
בין היתר נאמר בהצהרה זו שקיימת תחרות בין שני גושים אימפריאליסטיים, ארה”ב והאיחוד האירופי מול רוסיה, וזו באה לידי ביטוי בכיבוש חלקים של אוקראינה. לפי ההצהרה, “כל אחד מהגושים מנסה למקסם את רווחיו בתחרות על שווקים ועל משאבים”. עוד מביעות מפלגות קומוניסטיות אלה תמיכה בפעילי השלום משני צדדי הגבול המתנגדים למלחמה.
“אנו מצדדים ברגשות ובפעולות המחאה למען השלום בפדרציה הרוסית ובאוקראינה – אלה ביטויי המאבק של המעמד המנוצל במעמד המנצל. חודשי המלחמה הארוכים מנפצים את השקרים שמפיצה ממשלת רוסיה לגבי מטרות המלחמה שתוצאותיה הרסניות: אובדן של חיי אדם ואסון הומניטרי, הרס ערים ותעשיות, התגברות הרגשות האנטי-רוסיים ומיליטריזציה של אוקראינה יחד עם התעצמות הפעילים הפשיסטיים”. ועוד: “שליטי שתי המדינות מדברים בשם ‘המלחמה הצודקת’ כדי לגייס את העמים למלחמה לא להם”.
בין ברית המועצות לרוסיה
עשרות המפלגות שחתמו על ההצהרה תוקפות כמו-כן את המדיניות הרוסית המתרצת את הפלישה בכנותה “המאבק האנטי-פשיסטי”: “עם התפרקותה של ברית המועצות והקמת הפדרציה הרוסית הקפיטליסטית, תפסו את השלטון נציגי ההון הפיננסי והמונופוליסטי שהרסו בשיטתיות את התשתית התעשייתית, את מערכות הבריאות והחינוך הציבוריות, גרמו להרחבת האבטלה והעמיקו הפערים בין עשירים לעניים”. עוד נכתב במנשר: “כל המטרות המוצהרות של פוטין ב’מבצע הצבאי המיוחד’ התנפצו לרסיסים ומה שהוא מותיר אחריו הוא אסון הומניטרי בממדים עצומים. הצבא הרוסי מזלזל גם בחייהם, בביטחונם ובבריאותם של חייליו”. יצוין שאיחוד הקומוניסטים של אוקראינה תמך בהצהרה זו.
המפלגה הקומוניסטית של אוקראינה, יחד עם המפלגה הקומוניסטית של הפדרציה הרוסית והמפלגה הקומוניסטית הפועלית של רוסיה הגישו מצידן הצעת החלטה התומכת בפלישה הרוסית, ומשכפלת את טענות ממשלת פוטין, לפיה זו פועלת כדי “להיאבק בפשיזם האוקראיני”. הצעה זו לא קיבלה כל תמיכה.
כאמור, חילוקי הדעות החריפים לא נותרו מאחורי הדלתות הנעולות של דיוני הוועידה. לאחר סיום המפגש בקובה, פתחו ראשי המפלגה הקומוניסטית של הפדרציה הרוסית במתקפה פומבית נגד הקומוניסטים היוונים, שהובילו את הקו הביקורתי כלפי רוסיה. הם כינו את המ”ק היוונית – “מפלגה שולית ולה רק עשרה חברי פרלמנט”.
על כך השיבו בחריפות הקומוניסטים היוונים, באומרם שבמשך 29 שנות קיומה, מזדנבת המפלגה הרוסית אחרי ממשלות מוסקבה הבורגניות השונות; ואינה מנהלת פעילות כלשהי בקרב העובדים וארגוניהם. “מפלגה זו נטשה את המאבק המעמדי, והיא לא מסוגלת למתוח ולו ביקורת זעירה ביותר כלפי פוטין ומדיניותו”, מסרו היוונים.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/116619
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il