fbpx

גיבור לאומי סיני ממקימי מערכת הבריאות הסינית: דר’ יעקב רוזנפלד נולד ב11 בינואר 1903

ב-1945 מונה לקצין רופאה ראשי של הארמיה הראשונה במנצ'וריה

ב-11 בינואר 1903 נולד בעיר למברג שבאימפריה האוסטרו-הונגרית (כעת העיר לבוב באוקראינה) הרופא והמהפכן היהודי ד”ר יעקב רוזנפלד המוכר בשמו הסיני לוֹאו שֶנגטה. ד”ר רוזנפלד לחם במסגרת צבא השחרור העממי של סין בהנהגת המפלגה הקומוניסטית, הפך למפקד בכיר בחיל הרפואה במלחמת סין-יפן והיה לגנרל במלחמת האזרחים הסינית ועד להכרזת הרפובליקה העממית ב-1949 על ידי מאו דזה-דונג.

רוזנפלד עבר ב-1921 ווינה בה למד רפואה וב-1928 סיים את לימודיו עם התמתחות באורולוגיה וגינקולוגיה. בשנת 1934 פתח מרפאה עם אחותו, שטפני, שהייתה רופאה כללית ורופאת שיניים. לאחר השתלטות הנאצים על אוסטריה ב-1938 וסיפוחה לגרמניה הוא נעצר בגלל דעותיו הסוציאליסטיות ונשלח למחנות הריכוז דכאו ובוכנוואלד מהם שוחרר כעבור שנה בתנאי שיעזוב את המדינה. בסיוע הקונסול הסיני וחסיד אומות העולם חה פנגנשן (המכונה “שינדלר הסיני”) הצליח להימלט לסין עם אחיו. שם פתח מרפאה והשתקע בעיר שנחאי שהייתה תחת כיבוש יפני.

בעקבות שיחות עם מהפכנים קומוניסטים שפעלו במחתרת בשנחאי ולמרות מצבו הכלכלי המבוסס, החליט רוזנפלד לצאת מן העיר ולהצטרף לצבא השחרור העממי שנלחם בכיבוש היפני. בסיועו של הנס שיפה, קומוניסט יהודי שהתגורר בשנחאי הוא הצליח לצאת מן העיר במרס 1941 וצורף כרופא לארמיה הרביעית של צבא השחרור שלחמה בדרום סין. שם שימש כמנתח בבית חולים שדה, ניתח חיילים פצועים, טיפל באלפי כפריים ובמקביל יילד תינוקות.

כיוון שהסינים התקשו לבטא את שמו, דבק בו הכינוי “לואו שנג” (“אף ארוך” בסינית). ב-1943 הועבר לארמיה השמינית, שפעלה בצפון סין והתקדם לתפקיד קצין הרפואה הראשי והועלה לדרגת גנרל על ידי מאו. רוזנפלד תכנן את התשתית הרפואית של הצבא והיה אחראי על בניית בתי-חולים ועל הכשרת צוותי הרפואה. באביב 1944 יזם הקמת בית חולים, שהופצץ על ידי הצבא היפני ושנבנה מחדש ב-1946. ב-1945 מונה לקצין רופאה ראשי של הארמיה הראשונה במנצ’וריה.

בתום מלחמת האזרחים הסינית, ניצחון המהפכה בהנהגת הקומוניסטים והקמת הרפובליקה העממית פרש רוזנפלד מתפקידיו. בנובמבר אותה שנה הוא שב לאוסטריה על מנת לחפש אחר בני משפחתו, שחלקם נספו בשואה. הוא ניסה להגר לארצות הברית ולהתאחד עם אחיו, אולם נדחה עקב שירותו בצבא הסיני האדום. ללא קרובי משפחה באירופה הוא היגר לישראל ב-1951 בה התגורר אחיו הצעיר. רוזנפלד התגורר בתל-אביב ועבד בבית חולים אסותא, אך כעבור שנה, ב-1952, נפטר מהתקף לב ונקבר בבית העלמין קריית שאול.

בסין נבנתה אנדרטה לזכרו ורחובות נקראו על שמו. בית חולים במחוז שאנדונג נקרא על שמו ופסלו הוצב בכניסה למוסד. ב-1992 במלאת מאה שנה להולדתו, הנפיק הדואר הסיני סדרת בולים מיוחדת לכבודו ופסל של יעקב רוזנפלד הוצב ב-2016 במוזיאון הפליטים היהודים בשנחאי. ב-1993 הוצב בכניסה לבית החולים בעיר גראץ תבליט לזכרו. גם פארק בווינה נושא את שמו. באוקטובר 1999 הוקדשה לו תערוכה בבית התפוצות: “חייו של ד”ר יעקב רוזנפלד”. במסגרת “שנת סין” של משרד החוץ האוסטרי נפתחה באוקטובר 2006 במוזיאון היהודי בווינה תערוכה על חייו ופועלו.

יעקב רוזנפלד (במרכז) עם ליו שאוצ'י וצֶ'ן יִי (אנ'), 1941

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן