מותו המיותר של עובד בניין פלסטיני שנפצע בישראל והועבר לטיפול בגדה
מידע חדש ומטריד אודות נסיבות מותו של פואד שלבי תושב ג'נין בן 34 אשר נפצע בתאונת עבודה בזרזיר

מידע חדש ומטריד אודות נסיבות מותו של פואד שלבי תושב ג’נין בן 34 אשר נפצע בתאונת עבודה בזרזיר לפני כשבועיים ונפטר בשבוע שעבר מפציעתו בבית חולים ברמאללה. שלבי פונה מזירת התאונה, בה ככל הנראה נפצע באורח שאינו קשה מאוד, על ידי מד”א לבית חולים העמק בעפולה, משם הועבר באותו היום לבית חולים בגדה.
מצבו הרפואי התדרדר במהירות וכחלוף שבוע הוא נפטר מפציעתו; ניתן לשער שהעברתו מבית חולים העמק לגדה נעשתה בשל סוגיות הנוגעות למימון אשפוזו, ושאלמלא היה מועבר, היה מתאושש מפציעתו.
מותו של פואד שלבי ז”ל בתאונת עבודה לא דווח ולא פורסם על ידי גורם רשמי או תקשורתי כלשהו; עובדים פלסטינים בישראל שמעמדם בביטוח הלאומי לא הוסדר נתונים – הם או משפחותיהם – ללחצים קשים בנוגע למימון האשפוז, אשר גורמים לעתים קרובות לכך שהם מועברים מבתי החולים בישראל, תוך סיכון בריאותם ואף חייהם.
שלבי המנוח נפצע ב-6 באוקטובר האחרון בשעה 08:00 בבוקר במהלך עבודתו בשכונת ג’ואמיש בזרזיר, באתר שפרטיו אינם ידועים לנו. הוא היה מוכר כעובד מומחה ומנוסה בתחום האבן. לאחר התאונה פונה שלבי על ידי מד”א לבית החולים העמק בעפולה, כאשר הוא סובל מפציעה בפלג גופו התחתון, וככל הנראה בשלב זה מצבו הרפואי לא היה קשה.
על פי הודעה שפרסמה משפחתו ברשתות החברתיות, בשעות שלאחר הגעתו לבית חולים העמק, הוא הועבר מבית החולים לבית חולים בג’נין – לא ברור באיזה אופן – שם התדרדר מצבו במהירות.
בתקווה להצילו, הוא הועבר פעם נוספת לבית חולים ברמאללה, אולם למרבה הצער תקווה זו נכזבה והוא נפטר שם מפציעתו. פרטי ההשתלשלות העניינים אינם ידועים לנו במלואם, אולם ניתן לשער שהעברתו מבית חולים העמק נעשתה מסיבות הקשורות לסוגיית מימון אשפוזו, נוכח בעיות בהכרה בו כנפגע תאונת עבודה וכעובד בביטוח הלאומי. כמו כן ניתן לשער שאלמלא היה מועבר מישראל, היה זוכה לטיפול הרפואי הנאות והדחוף לו היה זקוק, ולא היה נפטר מפציעתו.
עובדים פלסטינים בישראל, אשר דבר העסקתם לא דווח לביטוח הלאומי או שמעסיקם מתכחש לאחריותו לתאונה, נתקלים בקושי בקבלת טיפול רפואי כאשר הם נפצעים בתאונות עבודה וזאת עקב חשש בתי החולים שאף גורם לא יממן את האשפוז.
לעתים קרובות הם או בני משפחותיהם יידרשו על ידי בית החולים לערוב למימון האשפוז, מעסיקם יתכחש להם ולעתים אף יפעיל לחץ על הפצוע או משפחתו לעזוב את בית החולים בישראל, לעתים תחת הבטחות למימון האשפוז הרפואי בגדה. זאת, על מנת להימנע מתביעות של הביטוח הלאומי למימון האשפוז ולשיפוי הביטוח הלאומי על תשלום קצבה לעובד שנפגע. אמנם, העובד זכאי למימון אשפוזו אף אם לא דווח כדין, אולם באופן מעשי אם אין מעסיק המכיר באחריותו, הרי שבעת האשפוז זכאותו זו לא תוכר והוא יידרש לממן את האשפוז.
מכלול ההסדרים הללו יוצר מלכודת חמורה לזכאותם של העובדים הפלסטינים לקבל טיפול רפואי במקרה של תאונה, אשר לעתים – כמו במקרה פציעתו של המנוח פואד שלבי – הופכת לקטלנית. מצב חמור זה מצריך שינוי יסודי באופן ההסדרה, אשר יבטיח את זכאותם הבלתי מותנית, הלכה למעשה של עובדים פלסטינים לטיפול רפואי במקרה של תאונה.
שלבי ז”ל הותיר אחריו אלמנה הרה ושני ילדים צעירים, בני משפחה וחברים אוהבים רבים, אשר הציפו את הרשתות החברתיות בתפילות להחלמתו במהלך השבוע שחלף מפציעתו ועד למותו. למרבה הצער תפילותיהם לא נענו, וביום חמישי שעבר נאלצו להביא את יקירם למנוחות בבית הקברות בעיר מגוריו ג’נין.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il