היום לפני שמונים שנים שם קץ לחייו הפילוסוף הביקורתי המשפיע ולטר בנימין
עם עליית הנאצים לשלטון ב-1933 עזב בנימין את ברלין ולבסוף הגיע לפריז.

ב-26 בספטמבר 1940 ולטר בנימין שם קץ לחייו. בנימין, שנולד בגרמניה ב-1892, היה פילוסוף, מסאי, עיתונאי, מבקר ספרות, מתרגם, שדרן רדיו ואנטי-פשיסט שהושפע רבות מההגות המרקסיסטית. הוא נחשב לאחד מחשובי ההוגים במאה העשרים והגותו עסקה בפילוסופיה, ביקורת התרבות, היסטוריה וסוציולוגיה.
עם עליית הנאצים לשלטון ב-1933 עזב בנימין את ברלין ולבסוף הגיע לפריז. עם כיבוש צרפת על ידי גרמניה הנאצית בספטמבר 1940 הוא ניסה להבריח את הגבול מצרפת לספרד כדי להגיע לארה”ב. בעקבות הלשנה, הוא וקבוצתו נתפסו בעיירה פורטבאו שליד הגבול.
המשטרה הפשיסטית הספרדית התכוונה לגרשה בחזרה לצרפת הכבושה וחלק מהפליטים הצליחו לברוח באותו לילה ועמם “פרויקט הפאז’ים” (שפורסם בעברית בהוצאת רסלינג ב-2019) אותו ביקש בנימין כי יעבירו לפרסום בארצות הברית. בנימין התאבד באותו לילה ונקבר באותה עיירה, במקום הוקמה אנדרטה לזכרו שעיצב האדריכל הישראלי המנוח דני קרוון בשם “מעברים”.
סגנון מחשבתו של בנימין היה פורץ דרך, ולהגותו נודעת השפעה גדולה גם כיום. יצירותיו המרכזיות: “יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני”, “בודלייר”, “משימתו של המתרגם”, “תזות על מושג ההיסטוריה”, “פרויקט הפסאז’ים” – שכולם תורגמו לעברית בעשורים האחרונים. אזורי ביניים ותווך עמדו במרכז הגותו – השיטוט, התרגום, הצילום והפסאז’ הם מונחים מרכזיים בה – ובכך השפיע רבות על צורת המחשבה של המאה העשרים: הוא התרכז באופני תנועת הדברים והמחשבה, חיפש מעברים (כשמה של האנדרטה לזכרו) מקומות חציה ופרצות.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il