יום שחרור גואה: ב-19 בדצמבר 1961 שוחררה גואה בדרום הודו מידי הכובשים הפורטוגזים
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

לאחר קבלת העצמאות ההודית מידי האימפריאליזם הבריטי ב-1947 סירבה פורטוגל הפשיסטית להיענות לדרישת הודו להעביר לידיה את השליטה על “הודו הפורטוגזית”, מושבה של פורטוגל בחופה המערבי של הודו.
ב-24 ביולי 1954 “החזית המאוחדת של גואה” קיבלה את השליטה על מובלעת דאדרה שבמושבה. החלק השני של הטריטוריה, נאגר הבלי, נתפס כעבור חודש על ידי הארגון הודי נוסף “אזד גומנטק דאלץ”. החל מאותה שנה תנועות להתנגדות בלתי אלימה ניסו לאלץ את הפורטוגזים לצאת מגואה אך דוכאו באלימות קשה. מרידות רבות דוכאו ומנהיגיהן סולקו או נכלאו. כתוצאה מכך ניתקה הודו את יחסיה הדיפלומטיים עם פורטוגל.
הודו גם הטילה חרם כלכלי על הטריטוריות של גואה הפורטוגזית. בין 1955 ל-1961 ניסתה דהלי להשיב את הטריטוריה הפורטוגזית לריבונותה באמצעים דיפלומטיים אך כולם כשלו. לבסוף, בדצמבר 1961 כוחות הודו פלשו לגואה, לדאמאן ולדיו בכוח צבאי, שם ניהלו הפורטוגזים קרב חסר סיכוי. הכוחות הקולוניאליים הפורטוגזים קיבלו הוראה “להילחם נגד הפולשים עד מוות”.
הצבא ההודי נתקל למעשה בהתנגדות מועטה עקב ממדיו הקטנים וכוח האש המצומצם של הכוח הפורטוגזי שכלל רק 3,300 איש ומולו ניצב כוח הודי מחומש היטב שמנה יותר מ-30,000 איש וזכה לסיוע אווירי וימי. עקב כך, ב-19 בדצמבר 1961 חתם מושל המושבה הודו הפורטוגזית על כתב הכניעה וכך הגיעו לקיצם 450 שנות שלטון קולוניאלי פורטוגזי בהודו.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il