פסטיבלי הקולנוע האפריקאי והתורכי נפתחו בתל-אביב ובירושלים
הפסטיבל האפריקאי מתקיים במרכז ענבל שבנווה צדק ובקולנוע קנדה בפלורנטין; הפסטיבל התורכי בסינמטקים

שני פסטיבלי קולנוע לסרטים זרים נערכים החודש בתל-אביב ובירושלים. פסטיבל הקולנוע האפריקאי אטסיב (“אל תדאג” באמהרית) מתקיים בפעם השלישית בתל-אביב. הפסטיבל התחיל ביום שני ויימשך עד שישי הקרוב במרכז ענבל שבנווה צדק ובקולנוע קנדה בפלורנטין שבדרום העיר. הפסטיבל, שאינו מסחרי ומי שעומד מאחוריו היא עמותה לקידום הקולנוע האפריקאי, מוקדש בייחוד לתנועה האמריקאית “חיי שחורים חשובים” ולהשלכותיה על הפוליטיקה, המוסיקה והתרבות.
בפסטיבל יוקרנו כ-30 סרטים שנוצרו ברחבי אפריקה או בידי אפריקאים ואפריקאיות בתפוצות. הקרנות הסרטים ילוו בהרצאות ובדיונים אשר יעסקו בסוגיות חברתיות העולות מהסרטים ויעודדו את הקהל לקחת חלק בשיח עם מומחים מתחומים שונים, כולל אנשי אקדמיה ויוצרים.
התוכנית כוללת מבחר איכותי של סרטים עלילתיים ותיעודיים המציגים שפה אמנותית וסגנון קולנועי מגוון ומבטאים את העושר התרבותי, החברתי והערכי של הקולנוע האפריקאי ושל יוצריו. בין עשרות הסרטים המוקרנים לאורך ימי הפסטיבל, בהם חמישה סרטים צרפתיים או קופרודוקציות אפריקאיות-צרפתיות הראויים לציון: “מקילה” מאת מהשרי אקווה בהנגו, “מקונגו” מאת אלביס סבין נגאביניו, “רפיקי” מאת ונורי קהיו, “אגדות אפריקאיות” מאת דג’ילאי בסקרי, ו“רכבת” מאת פיטר סדופיה.
ביום ראשון הקרוב יפתח בסינמטקים של תל-אביב וירושלים פסטיבל הקולנוע התורכי שיימשך עד סוף החודש. שבוע הקולנוע התורכי הוא סדרת סרטים והרצאות ביוזמת מכון ון ליר בירושלים. הסדרה מתקיימת זו הפעם השלישית, והיא מבקשת להביא אל הצופים בישראל מעט מן האתגרים והמתחים, הנופים, הטעמים, המוזיקה והפסיפס האנושי של תורכיה בעבר ובהווה. כך שלבד מההקרנות, יהיו במסגרת הפסטיבל מופעים מוסיקליים והרצאות של חוקרות ושל חוקרים באקדמיה הישראלית.
רבים מסרטי הסדרה הוצגו בפסטיבלי קולנוע ברחבי העולם ואף זכו בפרסים. בין הסרטים המומלצים – “העיניים של איסטנבול” (תורכיה, 2015), המתעד את ההכנות לקראת תערוכה רטרוספקטיבית של הצלם האיסטנבולי ארא גולר, שהתקיימה ב-2015. גולר, מגדולי האמנים בתורכיה במחצית השנייה של המאה העשרים, נולד למשפחה ארמנית באיסטנבול ונפטר לפני שלוש שנים בגיל 90. הסרט הוא הזדמנות להתוודע אל עבודתו הייחודית ואל אישיותו.
סרט מומלץ נוסף הוא “הדרך של חסן” (2021) מאת הבמאי סמיח קפלנאולו. גיבור הסרט, חסן, הוא חקלאי בגיל העמידה המנסה להסיט את מסלולו של קו מתח גבוה שאמור לעבור בשדה שבבעלותו. בתחילה נראה כי חסן, החקלאי הפשוט, הוא קורבן תמים של המערכת הקפיטליסטית. אולם במהלך הסרט מתברר כי המציאות החברתית מורכבת יותר, וחסן מגלה יוזמה ומצליח לתמרן את המערכת לטובתו – ולרעת שכניו ומשפחתו. הסרט הוא יצירה קולנועית מרתקת המספקת מבט ביקורתי על מציאות החיים בתורכיה של ימינו.
לתוכניית פסטיבל הקולנוע האפריקאי המלאה
לתוכניית פסטיבל הקולנוע התורכי המלאה
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il