ב-14 ביוני 1928 נולד המהפכן הארגנטינאי – קובני דר’ ארנסטו צ’ה גווארה
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-14 ביוני 1928 נולד ברוסריו, ארגנטינה, המהפכן ד”ר ארנסטו “צ’ה” גווראה שנרצח בידי חיילים בוליביאנים, בפקודת שירותי הביטחון של ארה”ב ב-9 באוקטובר 1967. כל חייו הציבוריים של המהפכן הקומוניסטי הקובני-ארגנטינאי לא ארכו יותר משלוש עשרה שנה. מתמיכה נלהבת בממשלה נבחרת שחפצה לחלק את האדמות לאיכרים העניים בגואטמלה בתחילת 1954 ועד להירצחו בבוליביה ב-1967, היה צ’ה גווארה: רופא שטיפל במחלות מדבקות, מומחה לרפורמה אגררית ולמדיניות חקלאית, גולה, מובטל, רופא וחוקר, צלם רחוב בעיר מקסיקו, עיתונאי, רופא של כוחות הגרילה בקובה, לוחם גרילה מן השורה, מפקד חיל החינוך בכוחות המורדים, מספר שתיים במהפכה הקובנית, שגריר נודד של המהפכה הקובנית, שר התעשייה, נגיד הבנק המרכזי, אידיאולוג בעל שם עולמי, לוחם בקונגו ובבוליביה. הוא גם התחתן פעמיים, היה אב אוהב לחמשת ילדיו, לא שכח לרגע את משפחתו בארגנטינה, כתב ספרים וקרא רבים עוד יותר, נפגש עם ידידים, שתה מאטה לרוב ועישן אינספור סיגרים קובניים. אין פלא שבאמריקה הלטינית לא קוראים לגיבורנו “צ’ה גווארה” אלא “הצ’ה גווארה”.
את האחים פידל וראול קסטרו, לימים נשיאי קובה, פגש בעיר מקסיקו ביולי 1955. באותה עת היה פידל מהפכן שחתר להפיל את השלטון בארצו. כעבור שנה הצטרף גווארה, יחד עם מהפכנים קובנים, לאימוני גרילה תחת פיקודו של לוחם ספרדי, הגנרל הגולה הרפובליקאי אלברטו באיו, והיה לחייל המצטיין ולמפקד כיתה. האימונים משכו תשומת לב רבה, והמהפכנים נעצרו ביוני 1956, אך שוחררו לאחר זמן קצר.
זמן קצר לאחר מכן עזבו המהפכנים הקובנים את מקסיקו בדרכם לקובה, עם צבא קטן של 82 איש, על סיפונה של היכטה “גראנמה”. גווארה הצטרף לקבוצה כרופא. עם עלייתם לחוף נתקלו בכוחותיו של שליט קובה באותם ימים, הרודן הפרו-אמריקאי גנרליסימו פולחנסיו בטיסטה. בשל נחיתותם המספרית, הוכרעו בקרב וספגו אבדות רבות. קומץ הניצולים נאלץ לברוח להרים, לסיירה מאאסטרה, ולנהל לוחמת גרילה נגד צבא בטיסטה שזכה לסיוע אמריקאי רב, בעזרת תושבים רבים שהצטרפו אליהם.
לאחר יותר משנתיים של קרבות, הסתיימה המהפכה בעלייתו של קסטרו לשלטון. בטיסטה, שנחשב אז לבובה של האמריקנים, נמלט מקובה עם 40 מיליון דולר מכספי המדינה. גווארה הפסיק לעסוק ברפואה. לעומת זאת הוא קרא ליישום רפואה מהפכנית עם דגש על מניעת מחלות, על שיפור תנאי התזונה והמחייה הפיזיים של העניים ועל חינוך ההמונים בתחום הבריאות, כמו כן על חשיבות המאבק הפוליטי והמזוין בקפיטליזם ובראש ובראשונה באימפריאליזם האמריקאי. במשך כשש שנים היה גווארה אחד מראשי המהפכה ובסתיו 1966, הגיע לבוליביה על מנת לארגן בה מהפכה דומה לזו שהתרחשה בקובה. בתחילת אוקטובר 1967 נעצר בידי חיילים והוצא להורג.
על מעמדו של גווארה בעת הוצאתו להורג יעיד טיפולם של אנשי הצבא הבוליביאנים בגופה. תחילה הזריקו לתוכה פורמלין, אחר כך הצטלמו לצידה במעמד מתוקשר, ולבסוף קצצו אצבעותיו כדי לשגרם לארגנטינה על מנת לבדוק את וטביעותיהם. מקום הקבורה הוסתר ורק כעבור שלושים שנה, ב-1997 איתר צוות חיפושים קובני וארגנטינאי את עצמותיו של גווארה והן הוטסו לקבורה אנדרטה לזכרו שהוקמה בעיר סנטה קלרה בקובה.
בהוואנה התכנסו קרוב למיליון איש בכיכר המהפכה לטקס אשכבה, ושמעו את נשיאם פידל קסטרו מעלה את חברו לדרך, לדרגת אדם שהקדים את זמנו, ושדרך חייו המהפכנים, ומחשבתו היו ללא רבב.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il