דיון בכנסת על הפגיעה בזכות לחינוך של תלמידים ערבים בחסות חוק הלאום הגזעני
הדיון ייערך בעקבות פסיקה של בית משפט השלום בקריות, שהשתמש בחוק הלאום לדחיית תביעה של ילדים ערבים

וועדת הכנסת לזכויות הילד תקיים מחר (שני) בבוקר דיון מיוחד על הפגיעה בזכות לחינוך של תלמידים ערבים בכרמיאל בחסות חוק הלאום הגזעני. כך מסר יו”ר הוועדה, ח”כ יוסף ג’בארין (חד”ש – הרשימה המשותפת). אל הדיון הוזמנו נציגים של עיריית כרמיאל, משרד החינוך, משרד המשפטים, מרכז השלטון המקומי, הנהגת הורים ארצית, מרכז עדאלה, מרכז מוסאוא, הנהלת בתי משפט, המשמר החברתי, קרן אברהם, המרכז לפלורליזם יהודי והמועצה הלאומית לשלום הילד.
הדיון ייערך בעקבות פסיקה של בית משפט השלום בקריות, שהשתמש בחוק הלאום כדי להכשיר מחיקה של תביעה של שני ילדים ערבים מכרמיאל. הילדים, שני אחים בני שש ועשר, תבעו באמצעות דודם עו”ד ניזאר בכרי אף הוא תושב כרמיאל, את העירייה על החזרי הוצאות על נסיעות למוסדות לימוד שאליהם הם נאלצים לנסוע, מאחר שאין בתחומה של כרמיאל אף מוסד לימוד ערבי. התובעים ביקשו מהעירייה להחזיר להם 25 אלף שקל שהוציאו על נסיעות למוסדות החינוך שבהם הם לומדים. בין היתר, הטעמים למחיקת התביעה היו “שמירה על צביונה היהודי של כרמיאל” בהתאם לחוק הלאום.
“כרמיאל, עיר יהודית, נועדה לבסס את ההתיישבות היהודית בגליל”, כתב הרשם הבכיר יניב לוזון בהחלטתו. “הקמת בית ספר בשפה הערבית… (וכן) מימון הסעות לתלמידים ערביים, לכל דיכפין ובכל אתר, עלול לשנות את המאזן הדמוגרפי ולפגוע בצביונה של העיר”. עוד נכתב בהחלטה: “סעיף 7 לחוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי קובע: ‘המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי, ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה. פיתוח ההתיישבות היהודית וביסוסה הינו ערך לאומי המעוגן בחוק יסוד ויש בו כדי להוות שיקול ראוי ודומיננטי במערכת השיקולים העירונית כולל לעניין הקמת בית ספר וקביעת מדיניות במימון הסעות אל מחוץ לעיר”.
לדברי ח”כ עאידה תומא-סלימאן (חד”ש – הרשימה המשותפת) “כל מי שאמר שחוק הלאום הוא לא מסוכן ורק סמלי – פסק הדין שניתן בעקבות עתירת הילדים כרמיאל מסמן את הכיוון. בנימוקים של ‘צביון יהודי’ אפשר להפלות ערבים – בחסות חוק הלאום. אותו חוק המבסס אפרטהייד – אומר שהאזרחים היהודים שווים יותר מהאזרחים הערבים. הקורבנות הראשונים הם שני הילדים בכרמיאל”.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il