תבוסת האימפריה וקריסת הקונספציה: לקראת הסכם להפסקת המלחמה

חיסולים ופשעי מלחמה לא יכולים להביא ביטחון והשתרכות אחרי האמריקאים רק פוגעת באינטרסים של העם בישראל

ההסכם המתגבש בין ארצות-הברית לאיראן לסיום המלחמה האזורית מבטא כישלון אסטרטגי אמריקאי-ישראלי. לפי הפרסומים האחרונים, לא יכלול ההסכם את פירוק תוכנית הגרעין של איראן, לא יגביל את מערך הטילים הבליסטיים האיראני ולא ינתק את איראן מבנות בריתה בלבנון, בעיראק ובתימן. מה כן יהיה בהסכם? סיום המלחמה בכל החזיתות (כולל לבנון), הפשרת נכסים איראניים מוקפאים בשווי 25 מיליארד דולר, הבטחה עמומה לדון בסוגיית הגרעין בהמשך, פתיחת מיצרי הורמוז (שהיו פתוחים לפני המתקפה על איראן), והתחייבות להרחבת "הסכמי אברהם" – מבלי שהתקבל אישור לכך מטעם המדינות הנוגעות בדבר. למעשה, הצדדים הסכימו לחזור לסטטוס-קוו שקדם למלחמה.

תוצאה זו משקפת את הדעיכה במעמדה הבינלאומי של ארה"ב. המעצמה החזקה ביותר בעולם לא הצליחה להכניע את איראן וחשפה את מגבלות כוחה. כישלון זה צפוי להקרין גם על זירות נוספות ועל יחסיה של ארה"ב מול כוחות אחרים, ובראשם סין. אשר לאיראן, פרשנים טוענים כי המלחמה הטתה את מאזן הכוחות הפנימי לטובת משמרות המהפכה. בעקבות ההתנקשות הישראלית בח'אמנאי האב, שנהג לאזן בין הגורמים האזרחיים במשטר לבין משמרות המהפכה, לא נותרה באיראן סמכות המסוגלת לעמוד מול האחרונים.

ישראל אינה צד בהסכם המתגבש בין ארה"ב לאיראן. היא אינה לוקחת חלק במשא ומתן ואינה משפיעה על קבלת ההחלטות, אך מקבלת בהכנעה כל החלטה אמריקאית. במילותיו של טראמפ, נתניהו "יעשה מה שאני רוצה שיעשה". הנשיא האמריקאי, בניגוד לקודמיו בתפקיד, אינו טורח לייפות את המציאות: ישראל היא פרוקסי של האימפריה האמריקאית.

לבנון: פשעי מלחמה עד שריקת הסיום

לפי הדיווחים, ההסכם צפוי לסיים גם את המלחמה בלבנון – עוד מלחמה מיותרת, שאינה מביאה ביטחון לתושבי הצפון וגורמת רק הרס והרג בשני צדי הגבול. אפילו הגנרל בדימוס גיורא איילנד – לא בדיוק יונת שלום צחורה – אמר כי אין לישראל יכולת צבאית לפרק את חיזבאללה מנשקו והציע לישראל "להיפרד מהאשליות" בנושא.

אך בינתיים מנצלת ממשלת ישראל את הזמן כדי לבצע פשעי מלחמה בשטח הכבוש. לפי עדויות של תושבים בדרום לבנון, תמונות לווין וצילומים של עיתונאים הפועלים בשטח, ישראל מנהלת מדיניות נרחבת של הרס כפרים בשטחי שליטתה. סוכנות הידיעות הצרפתית AFP פרסמה הערכה לפיה יותר מ-50 אלף יחידות דיור נהרסו בדרום לבנון מאז תחילת המלחמה ב-2 במרס. בארגוני זכויות אדם מכנים מדיניות זו, שנועדה למנוע מתושבי האזור לשוב לבתיהם אחרי המלחמה, "דומיסייד" – הלחם שבנוי מהמילים "דומוס" (בית בלטינית) ו"ג'נוסייד".

בתים נפגעו או נהרסו בהפצצות הישראליות או בחילופי האש בין ישראל לחזבאללה, אך רבים אחרים נהרסו במכוון לאחר הלחימה, במהלך הפסקת האש שנכנסה לתוקף ב-17 באפריל. לדוגמא, בעיירה יארון, בה חיו יחד מוסלמים ונוצרים, נהרסו כמעט כל הבתים. מתוך 800 בתים, כ-580 נהרסו במלחמה בשנים 2024-2023. יתר המבנים בעיירה נהרסו מאז מרס האחרון, לרבות הכנסיות והמסגד העתיקים שלה. לפי סקר מקיף שערכה המועצה הלאומית הלבנונית למחקר מדעי, מאז 2023 הרסה ישראל 290 אלף יחידות דיור בלבנון – 61 אלף מתוכן מאז 2 במרס. משרד החקלאות הלבנוני העריך כי נגרם נזק ליותר מ-560 אלף דונם של שטחים חקלאיים, וכי 1.8 מיליון חיות משק הושמדו כתוצאה מהלחימה.

הצבא הישראלי ממשיך להרחיב את שטחי ההרס בדרום לבנון. השבוע (26.5) פרסם דובר צה"ל בערבית אזהרת פינוי דחופה לתושבי דרום לבנון לצאת מהעיר נבטיה, בה מתגוררים 75 אלף בני אדם: "למען ביטחונכם, עליכם לפנות את בתיכם מייד ולעבור צפונית לנהר א-זהראני". זו הפעם הראשונה שכוחות הכיבוש הורו לפנות את העיר מאז הוכרזה הפסקת האש ב-16 באפריל. כמו כן הורחבו התקיפות הישראליות אל מעבר לקו הצהוב, באישור אמריקאי.

ישראל שאחרי המלחמה

נתניהו, שחלם להגיע לבחירות לאחר "הסרת האיום האיראני", יבוא אליהן בידיים ריקות לאחר עוד מלחמה יקרה ועקובה מדם. עם וטו אמריקאי על חידוש המלחמה באיראן ובלבנון, הוא עלול לנסות להמשיך בטבח בעזה או לערער עוד יותר את חיי הפלסטינים בגדה המערבית.

מלחמה נוספת אולי תסייע לנתניהו להיאחז בכיסא, אך היא רק תעמיק את הבור שישראל כורה לעצמה. המתקפה הכושלת על איראן ולבנון מסמנת את דעיכתן של שתי קונספציות: הפצצות, חיסולים ופשעי מלחמה אינם יכולים להביא ביטחון בר קיימא; והשתרכות אחרי האימפריה האמריקאית השוקעת רק פוגעת באינטרסים של העם בישראל. בבחירות הקרובות, חיוני להפיל את ממשלת נתניהו ולבחור בחלופה של הסכמים מדיניים, שלום צודק ועצמאות אמיתית.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/145673

 

טראמפ ונתניהו בכנסת במהלך ביקורו בארץ באוקטובר 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן