ממשלת הימין תדון בהצעת חוק לאיסור שביתות במוסדות ההשכלה הגבוהה

המבחן הדמוקרטי הראשון בהשכלה הגבוהה יתקיים ברביעי הקרוב, בטקס יום הנכבה הנערך מדי שנה בכיכר אנטין

לאחר ששר החינוך יואב קיש איים השבוע על האוניברסיטאות בסנקציות כלכליות אם יסרבו להצהיר בפניו שלא ישבתו או ימחו נגד הממשלה, ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון (ליכוד), לאיסור שביתות במוסדות ההשכלה הגבוהה. לפי החוק, במקרה שמוסד יצטרף או יכריז על שביתה או שיבושים בלימודים, שר החינוך יוכל לגזול נתח מתקציבו ולהעבירו למוסדות אחרים שלא שבתו.

יצוין שהצעת החוק פוגעת קשות בחופש האקדמי של מערכת ההשכלה הגבוהה, אך טוענת כי מדובר "בקביעת איזונים בין חופש הביטוי והאקדמי לבין שימוש בהשבתה פוליטית". בוארון הגיש הצעת חוק נוספת להשתלטות של הממשלה על ההשכלה הגבוהה, וכעת מגיש הצעה שעניינה רק מניעת שביתות באקדמיה והטלת סנקציות על מוסדות שישבתו.

יצוין שביום רביעי האחרון פנה קיש לראשי האוניברסיטאות ודרש מהם לחתום על התחייבות בכתב "להימנע מקידום אג'נדות פוליטיות בקמפוסים". אחרת, איים קיש, הממשלה תקדם חקיקה שתטיל על המוסדות סנקציות תקציביות. על פי המכתב ששלח קיש, ראשי המוסדות נדרשים להתחייב "למנוע שיבושים, השבתות או שביתות בפעילות המוסדות שמקורם במחלוקות או מאבקים פוליטיים, ולהבהיר כי אין מקום לשביתה או לפגיעה בהתנהלות התקינה של מוסדות ההשכלה הגבוהה מטעמים פוליטיים".

בתגובה על דרישתו של קיש מסר ועד ראשי אוניברסיטאות המחקר (ור"ה): "לא נאפשר לשר החינוך לגרור את האקדמיה למאבקי ההישרדות הפוליטיים שלו", והדגיש: "מצער מאוד שדווקא בעת שבה ההשכלה הגבוהה נאבקת בחרמות בינלאומיים, בוחר השר להחליש אותה מבפנים כדי לקושש קולות בפריימריז". על פי ור"ה, לפני שפרסם את המכתב לא פנה קיש לראשי האוניברסיטאות, והם "מעולם לא הסכימו לכל הגבלה של חופש הביטוי או הפעולה או לפגיעה בעצמאות המוסדות להשכלה גבוהה".

המבחן הדמוקרטי הראשון בהשכלה הגבוהה יתקיים כבר ביום רביעי הקרוב, באירוע לציון יום הנכבה הנערך מדי שנה בכיכר אנטין בכניסה לאוניברסיטת תל אביב ביוזמת תא הסטודנטים הערבי־יהודי של חד"ש. האירוע ייערך בשעה 12:00, ובשעה 10:00 עמותת זוכרות תקיים סיור בכפר הפלסטיני שייח' מואניס, שנהרס ב־1948 ועל חורבותיו הוקמה אוניברסיטת תל אביב. הסיור ייצא מרחוב לבנון 10, ומשתתפיו יצטרפו לאחר מכן לאירוע בכיכר אנטין.

 

עוד בנושא: https://zoha.org.il/142939

אירוע לציון יום הנכבה שנערך אשתקד בכיכר אנטין בכניסה לאוניברסיטת תל-אביב (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן