נורבגיה מארחת ועידה בינלאומית ליישום פתרון שתי המדינות ולהקמת מדינה פלסטינית עצמאית

נציגים רשמיים של 80 מדינות, בניהם ראש ממשלת פלסטין, ישתתפו בדיון. ישראל מחרימה את ההתכנסות

נורבגיה מארחת היום (רביעי) ועידה בינלאומית ליישום פתרון שתי המדינות ולהקמת מדינה פלסטינית. נציגים רשמיים של 80 מדינות, בהן ראש ממשלת פלסטין מוחמד מוסטפה, ייקחו חלק בדיונים באוסלו, אך ישראל מחרימה את ההתכנסות. גם פיליפ לזאריני, הנציב הכללי של סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין (אונר"א) הוזמן להשתתף בוועידה.

משרד החוץ באוסלו מסר אתמול "אנו חייבים לפעול להפסקת המלחמה בעזה. יחד עם זאת, יש לקדם פתרון בר קיימא לסכסוך המבוסס על הזכות להגדה עצמאית של העם הפלסטיני ולמען ביטחון וצדק לפלסטינים ולישראלים". יצוין שזו הוועידה השלישית בחודשים האחרונים הנערכת בנושא.

בספטמבר האחרון שר החוץ של ספרד, חוסה מנואל אלברס, אירח במדריד פסגה מדינית בדרג גבוה של כמה מדינות ערביות ואירופיות שבה דנו על דרכים לסיים את המלחמה בעזה וקריאה ללוח זמנים ברור לקהילה הבינלאומית ליישום פתרון שתי המדינות.  במפגש השתתפו, בין השאר, שרי החוץ של האיחוד האירופי, נורבגיה, סלובניה ואירלנד וכן ראש ממשלת פלסטין, שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן, טורקיה, מצרים וסגני שרי החוץ של קטאר ובחריין. עוד השתתפו נציגים של הליגה הערבית והארגון לשיתוף פעולה אסלאמי. הכנס שכותרתו "מפגש מדריד: למען יישום פתרון שתי המדינות", התקיים בארמון סנטה קרוז.

בסוף המפגש התקבלה על-ידי המשתתפים "הצהרת מדריד" המאשררת את המחויבות הבלתי מתפשרת לשלום ויציבות בישראל ובפלסטין. כהמשך ישיר לעקרונות שסוכמו במדריד.

כל המדינות המשתתפות תמכו ביוזמה לכנס בהקדם האפשרי ועידת שלום בינלאומית במטרה להתקדם לעבר יישום פתרון שתי המדינות: ועידה הפתוחה לשני הצדדים ולכל חברי האומות המאוחדות המחויבים לעקרונות אלו.

"אנחנו נפגשים כדי לעשות דחיפה נוספת לסיום המלחמה בעזה, ליציאה ממעגל האלימות הבלתי נגמרת בין הפלסטינים לישראלים. הדרך ברורה. יישום פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה", אמר אז שר החוץ הספרדי חוסה מנואל אלברס.

אלברס אמר עוד כי קיימת "נכונות ברורה" בקרב המשתתפים, שאינם כוללים את ישראל, "לעבור ממילים למעשים ולעשות צעדים לקראת לוח זמנים ברור ליישום יעיל" של פתרון שתי המדינות וצירוף פלסטין לאו"ם. ישראל לא הוזמנה כי היא לא הייתה חלק מקבוצת הקשר, אמר אלברס, והוסיף כי "נשמח לראות את ישראל בכל שולחן שבו נדון בשלום ופתרון שתי המדינות"

נורבגיה, ספרד ואירלנד הכירו במאי 2024 במדינת פלסטין למרות התנגדות ישראלית חריפה, ובהמשך גם ספרד פרסמה הודעה דומה. ראש ממשלת נורבגיה יונס גר סטיורה הסביר "עלינו לשמור בחיים את האלטרנטיבה היחידה שמציעה פתרון פוליטי לישראלים ולפלסטינים כאחד, שתי מדינות, החיות זו לצד זו, בשלום ובביטחון". לדבריו, "הכרה בפלסטין היא האמצעי לתמוך בכוחות המתונים שהפסידו אחיזה בשטח בסכסוך הממושך והאכזרי הזה. נורבגיה שולחת מסר חזק למדינות אחרות וקוראת להן ללכת בעקבותיה ובעקבות ומספר מדינות אירופיות אחרות ולהכיר במדינת פלסטין".

סטיורה הדגיש כי המטרה של ההחלטה היא להוביל להקמת מדינה פלסטינית על בסיס הרשות הפלסטינית. "זה יכול בסופו של דבר להפוך לאפשרי את חידוש התהליך לקראת השגת פתרון שתי מדינות ולייצר לו מומנטום מחדש", טען. "המלחמה המתמשכת בעזה הראתה בבירור כי השגת שלום ויציבות חייבת להיות מבוססת על פתרון הסוגייה הפלסטינית".

עובדי נמל נורבגים מפגינים נגד אספקת נשק לישראל, ינואר 2024 (צילום: פדרציית האיגודים המקצועיים אל.או.)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן