קיזוז שכר הפועלים: היום לפני 73 שנים התלקח סכסוך עובדים במפעל מגן צ'טווד בפ"ת

"מגן צ'טווד" היה אחד ממפעלי המתכת הגדולים בישראל בתקופה שלפני הקמת המדינה ואחריה

ב-14 בדצמבר 1950 הודיעו הבעלים של מפעל הכספות "מגן" לוועד העובדים על כוונתם לקזז משכר הפועלים את ימי שביתה שנערכה במפעל. למחרת ובתגובה פרצה שביתה נוספת, שנמשכה שבועות ארוכים והסתיימה עם התשלום המלא של כל ימי השביתה.

המאבק המתמשך הפך לדוגמא של מאבקי פועלים במפעלי התעשייה של ישראל בשנות ה-50. "מגן צ'טווד" היה אחד ממפעלי המתכת הגדולים בישראל בתקופה שלפני הקמת המדינה ואחריה. יעקב גולדמן הציע למכירה, כבר בגיל 20, את הכספת הראשונה שייצר, ובהמשך הקים חברה בשם "מגן גולדמן", שהתפתחה במהירות והעסיקה באמצע שנות ה־40 כ־250 פועלים.

בשנת 1945 יצרה חברת "מפעלי מגן" שותפות עם הפירמה הבריטית הגדולה "צ'טווד". שתי החברות התמחו בייצור כספות מברזל ומפלדה ובשנת 1946 הקימו יחד את חברת "מגן-צ'טווד" ובנו מפעל גדול ומשוכלל באזור התעשייה בפתח-תקווה. "מגן-צ'טווד" היתה החברה היחידה מסוגה בארץ בכל הנוגע לכספות ובאמצעות השותפות עם החברה הבריטית נרכשו הציוד וחומרי גלם בבריטניה, בעיקר ממה שנותר מהתעשייה הצבאית הבריטית בשנות מלחמת העולם השנייה. בתום מלחמת העצמאות הוסב קו ייצור זה לייצור שלדות של אוטובוסים, בעיקר עבור חברת אגד.

המפעל ידע סכסוכי עבודה רבים בין בעלי החברה לבין ועד העובדים המיליטנטי, שנתמך על ידי המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) ועיתונה היומי, "קול העם". גם בשנות ה-60 וה-70, הוועד גילה נחישות בהגנה על זכויות עובדים והיה חלק מהתארגנות ועדי העובדים בגוש דן שתמך במערכות עובדים ומובטלים – בניגוד לעמדת הנהגת מפא"י בהסתדרות

קרדיט: אורן פלד

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן