סמוטריץ’ רוצה לקצץ בשכר כדי לממן את המלחמה; כוח לעובדים: הנטל נופל על הציבור
המערכת הציבורית נמצאת במצב של הזנחה מתמשכת, האסון הנוכחי הבהיר כי צריך שינוי עמוק בסדרי העדיפויות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ’, ביקש מאנשי המקצוע במשרדו לבחון אפשרות לקצץ בשכרם של עובדי המדינה כדי לממן את הוצאות המלחמה ההולכות וגדלות. כך מסר אמש (חמישי) העיתון “גלובס”. יצוין שההחלטה תצריך חקיקה.
סמוטריץ’ נפגש אתמול עם יו”ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, כדי לדון “בתוכנית הכלכלית למשק בעת המלחמה וחזרת המשק לפעילות”, לפי הודעת השר. מההסתדרות נמסר כי “בפגישה נדונה התוכנית הכלכלית למשק בעת המלחמה, וההיערכות לקראת חזרת המשק לפעילות”. אך לא ברור האם ההצעה לקיצוץ השכר נדונה במהלך השיחה ומהי עמדתו של בר-דוד.
מוקדם יותר נפגשו סמוטריץ׳ והנהלת האוצר עם נציגי המעסיקים. בפגישה השתתפו בין היתר יו״ר נציגי המגזר העסקי דובי אמיתי, נשיא התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים ד״ר רון תומר, נשיא הקבלנים ראול סרוגו, נשיא לה״ב רועי כהן, יו״ר לשכת יועצי המס ירון גינדי, סגן נשיא לשכת המסחר אמיר שני, מנכ״ל אסם אבי בן אסייג, יו״ר איגוד הרשתות בלשכת המסחר שחר תורג׳מן, מנכ״ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק, ראש אגף הכלכלנים בהתאחדות התעשיינים נתנאל היימן ויו״ר איגוד ההייטק מריאן כהן. הפגישה נערכה לקראת הצגת אמש של “תכנית סיוע למשק” מאת סמוטריץ’.
בתגובה לתכניתו של סמוטריץ’ מסר כוח לעובדים “האוצר לא הפנים את חריפות הקושי הכלכלי בפניו עומד הציבור הישראלי וממשיך גם בזמנים כאלה במדיניות של בלימה וצמצום נזקים מינימלי, כשעיקר הקושי נופל על הכתפיים של הציבור. סיוע וסבסוד חלקי אינם מספיקים, מה שהציבור זקוק לו הוא לקיחת אחריות מלאה של המדינה. לא צמצום של הפגיעה הכלכלית, אלא השקעה באזרחים, הרחבה תקציבית ופיתוח מאסיבי של השירותים החברתיים והציבוריים”.
“מפרטים שנחשפו עד כה, החזר מלא לכלל הנזק הישיר והעקיף שספגו עסקים ועובדים יינתן רק לישובים עד 7 קילומטר מהרצועה, רשימה מצומצמת שלא כוללת ערים כמו נתיבות, אופקים ואשקלון לדוגמה. עסקים מחוץ לטווח זה יזכו למענקים רק אם נפגעו ‘באופן משמעותי’, אך אין הבהרה על מה היקף הנזק המזכה – דבר אשר עלול להוביל להוצאה כפויה לחל”תים, פיטורי עובדים וסגירת עסקים. חשוב לזכור שהציבור הישראלי נכנס למשבר הזה במצב שבו מחצית מהעובדים במשק מרוויחים עד 6,045 שקל לחודש והמשק חווה אינפלציה שעמדה על 5.3% ב-2022 ו 1.7% ב-2021. משמעות הדבר היא כי לרוב תושבי ישראל אין ביטחון כלכלי אשר יאפשר להם לשרוד תקופה של חוסר בהכנסות”.
לדברי כוח לעובדים “תכנית האוצר כוללת אמנם ‘תגבור שירותי בריאות ורווחה’, אשר המענה שהם נדרשים לתת עכשיו לציבור הישראלי חשף באופן כואב וברור את מחיר הייבוש התקציבי וההפרטה של שלושת העשורים האחרונים, אך נראה כי מדובר רק בסכום אשר יאפשר רק המשך תפקוד מינימאלי. המערכת הציבורית אשר מספקת לאזרחי ישראל חינוך, בריאות פיזית ונפשית, רווחה ותחבורה נמצאת במצב של הזנחה מתמשכת, והאסון הנוכחי הבהיר מעל לכל ספק כי יש צורך בשינוי עמוק ואמיתי בסדרי העדיפויות, בהשקעת משאבים משמעותית ומתמשכת במערכות הציבוריות, ולא בפלסטר רגעי”.
“המלחמה מביאה לפגיעה כלכלית קשה בציבור הישראלי. פגיעה, אשר ללא שירותים ותקציבים ממשלתיים, תמשיך ותתגבר גם לאחר סיום המלחמה. כדי לשקם ולהשתקם, על הממשלה להימנע מהמדיניות הרגילה של שמירה על כספם של בעלי ההון ולנקוט בהרחבה תקציבית שוויונית לטובת כלל הציבור”, הדגישו.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il