ב-17 ביולי 1925 נולדה בברזיל קלרה שרף, פעילה קומוניסטית ידועה ולוחמת זכויות הנשים
ב-1979 הצטרפה למפלגת העובדים וב-2003 הקימה את אגודת הנשים למען השלום

ב-17 ביולי 1925 נולדה בברזיל קלרה שרף, פעילה קומוניסטית ידועה ולוחמת זכויות הנשים. שרף נולדה בביתם של בני זוג יהודים שהיגרו לדרום אמריקה בעקבות הפוגרומים. מגיל צעיר הכירה פעילים קומוניסטים שנאבקו בפשיזם ואף נכלאו בשל כך. יחד עם הוריה עקבה אחר מאורעות מלחמת העולם השנייה וניצחון ברית המועצות ב”מלחמה הפטריוטית הגדולה”.
שרף הצטרפה ב-1946, בגיל 21, למפלגה הקומוניסטית הברזילאית. באותה שנה עברה לריו דה ז’ניירו בה ביקשה ללמוד הטסת מטוסי נוסעים, אך היא סורבה בגלל שנשים לא התקבלו לבתי הספר לטיס. היא השיגה עבודה כדיילת אוויר, ובתפקידה העבירה מסמכים וחומרי הסברה בין סניפי המפלגה.
בריו הכירה שרף את אחד ממנהיגי הקומוניסטים קרלוס מריגלה שנבחר כנציג באהיה של המפלגה הקומוניסטית בקונגרס הלאומי, אך ב-1948 נאלץ לוותר על כסאו, בעת שנאסר על קיום המפלגה. בקונגרס נאם פעמים רבות, כמעט בכל ישיבה, ומריגלה נחשב לאחד הפוליטיקאים האהודים על הציבור.
בעת תקופת המחתרת שרף ומריגלה הפכו לבני זוג, הוא המשיך לפעול כפעיל מרכזי במפלגה והיא נבחרה כדי להנהיג את התנועה הפמיניסטית בסאו פאולו. מריגלה מילא כמה תפקידים בהנהגת המפלגה, וב-1954-1953 הוא ביקר בסין עממית בהזמנת מפלגה הקומוניסטית השלטת, כדי ללמוד על המהפכה בהנהגת מאו. במקביל המשטרה החשאית פשטה על ביתם ועצרה את שרף שנאסרה למספר חודשים בגין “הפצת תעמולה קומוניסטית”. רק ב-1957 בני הזוג יצאו מהמחתרת.
לאחר ההפיכה הצבאית הפרו-אמריקאית ב-1964 מריגלה נורה ונעצר על ידי המשטרה הפוליטית, וב-1965 הוא שוחרר. ב-1966 הוא ויתר על מקומו בוועד המרכזי של המפלגה שפעלה שוב במחרת, בעקבות הקרע שנתגלע בינו לבין הארגון, ממנו הורחק ב-1968. באוגוסט 1967 השתתף, בניגוד לעמדת הנהגת המפלגה, בוועידה של פעילי שמאל ברחבי אמריקה הלטינית שקראה להפלת המשטרים הפרו-אימפריאליסטים.
בעקבות הקרע במפלגה והביקורת של קבוצה גדולה מחבריה, בהם קלרה שרף, כלפי הרפיסות שהיא מגלה כלפי המשטר הצבאי, מריגלה הקים ארגון גרילה עירונית “הפעולה לשחרור לאומי”, שמאוחר יותר התמזג עם “התנועה המהפכנית 8 באוקטובר”. הגרילה העירונית חטפה בספטמבר 1969 את השגריר האמריקאי ודרשה את שחוררם של כל האסירים הפוליטיים.
אחד ממשתתפי בחטיפת השגריר נעצר וסיפר בחקירתו על שני נזירים שיש להם קשר עם מריגלה. המשטרה עצרה אותם והביאה אותם לשתף פעולה בלכידת מריגלה. הם קבעו פגישה עם מריגלה בעיר סאו פאולו. כאשר הוא הגיע למקום הורו לו שוטרים חמושים שארבו לו, להיכנע. בקרב יריות שהתפתח נהרג מריגלה, אחד משומרי ראשו, שוטרת ועובר אורח. מותו של מריגלה הביאה להחלשת פעילות הגרילה בברזיל, אך לא להיעלמותו.
עם מותו של מרגילה, שרף נטשה את ברזיל וקיבלה מקלט מדיני בקובה, בה עבדה במשך 9 שנים בזהות בדויה. היא שבה לברזיל ב-1979 והצטרפה למפלגת העובדים בה ריכזה את הפעילות בקרב נשים וב-2003 הקימה את אגודת הנשים למען השלום
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il