fbpx

פסטיבל הקולנוע ירושלים: ארבעה סרטים מומלצים וסיור מעבר לגיא בן הינום שלמרגלות הסינמטק

בזמן הפסטיבל עמותת עיר ערים מזמינה את הצופים לסיור בעקבות השתלטות עמותת המתנחלים אלע"ד על הגיא

פסטיבל הקולנוע ירושלים נפתח אמש (חמישי) בפעם ה־40 והוא יימשך עשרה ימים. הנהלת הפסטיבל הצליחה להניח את ידה על הזוכים הגדולים של שלושת הפסטיבלים הבינלאומיים החשובים שהתקיימו בשנת 2023 – קאן, סאנדנס וברלין. שלושתם יוצגו בסינמטק הירושלמי בהקרנות בכורה מקומיות. עוד יציג הפסטיבל רפרטואר ישראלי ובינלאומי עשיר. כמדי שנה, בחרה מערכת “זו הדרך” ארבעה סרטים מומלצים.

“שומרות הסף: זיכרונות”

סרטו התיעודי של אהוד יערי עוסק במאבק בכיבוש. 22 שנים לאחר שהקימו את ארגון מחסום-וואטש, חושפות הנשים המייסדות סרטונים יוצאי דופן שצילמו לאורך השנים. הסרטונים מתעדים את המציאות הקשה במחסומים שמפרידים בין ישראל לשטחים הפלסטיניים הכבושים. “שומרות הסף: זיכרונות” מגולל את הסיפור של קבוצת נשים אמיצות המקדישות את חייהן לשמירה על זכויות אדם וחתירה לשלום.

“הירואי”

הפקה מקסיקנית-שבדית של הבמאי דוד זוננה. סרט עלילתי המספר את קורותיו של לואיס בן ה-18 שנשלח לאקדמיה הצבאית של מקסיקו בשאיפה שיבנה חיים טובים יותר עבור משפחתו. התקווה נסדקת כשמתברר שבניגוד לסדר וליוקרה המוקרנים כלפי חוץ, במסדרונות המוסד שולטת  אלימות מושחתת ושלוחת רסן. לואיס נאלץ לבחור בין צו המפקד לצו מצפונו.

“משפט קייב”

בינואר 1946 נערך בקייב, אז ברית המועצות, משפט היסטורי. בדומה לנירנברג, גם שם הועמדו לדין נאצים ומשתפי פעולה בגין “הזוועות שחוללו הפולשים הפשיסטים באוקראינה”. סרטו התיעודי של סרגיי לוזניצה הוא מסמך היסטורי חשוב מאין כמותו, והוא כולל חומרים נדירים שנחשפים בו לראשונה: עדויות של ניצולים, דיווחים של עדי ראייה, ובצדם טיעוני התביעה וההגנה. 

“הנשמות האבודות של סוריה”

בשנת 2013, נמלט איש ממשל סורי המכונה “סיזר” מדמשק עם 27 אלף תצלומים מסווגים ומבעיתים: תיעוד של רבבות גופות של אנשים שעונו למוות בבתי הכלא במדינה מאז 2011. “הנשמות האבודות של סוריה” הוא סרט תיעודי מטלטל המשלב עדויות וצילומי ארכיון תוך העלאת שאלות קשות לגבי הסיוע שניסה העולם להעביר לאזרחים חסרי הישע. הבימאים הם סטפן מאלטר וגראנס לה-קאן.

הכיבוש אינו סרט

פסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים נפתח אך בעת שאלפים צופים בסרטיו, מוסיפות עמותות המתנחלים לפעול כדי להשתלט על חלקים נוספים בסילואן. מרחבת הסינמטק ניתן לצפות בפאתי השכונה הפלסטינית הנמצאת במרחק הליכה של כעשר דקות. גיא בן הינום, המחבר בין הסינמטק וסילואן, הוא מקום בעל היסטוריה עשירה ומגוונת שבתקופה האחרונה הוא גם זירת פעילות מרכזית של עמותת המתנחלים אלע”ד.

מזה כשנתיים, פועלת אלע”ד, בשיתוף פעולה עם רשויות המדינה, להשתלט על האזור, לשנות את אופיו הפלורליסטי ולחבר את המתחמים בסילואן שכבר בידה אל אזור הסינמטק. זאת בטענת שווא כאילו מדובר בפעילות תרבות ופנאי לאורך הגיא.

בין צפייה בסרט אחד למשנהו, מזמינה עמותת עיר עמים: “לצאת החוצה אל המציאות בשטח ולהכיר את אחת מזירות המאבק של ירושלים של ימינו. בזירה זו מתנהל קרב כוחני על זהות, על קרקעות ועל נוף. בסיור נבקר בחלקו המזרחי של הגיא, בין סילואן לאבו תור, ונראה את הגשר התלוי שמוקם בימים אלה ומנגיש את בית הקפה של עמותת אלע”ד הממוקם ב-‘בית בגיא’, ואשר נבנה בעלות של 20 מיליון שקל מתקציבי המדינה. נשאל איך ייראה הגיא הקדום אחרי שהגשר והרכבל המתוכננים יעברו מעליו”. הסיור יכלול גם את החווה חקלאית של עמותת אלע”ד הפועלת בשטח הגיא, וגם היא חוליה נוספת בייהוד המרחב של סילואן ואבו תור. הסיור ייערך ביום חמישי, 20.7, בין השעות 19:30-17:00. לפרטים נוספים: טל’ 0508813189

לתכניה המלאה: jff.org.il

פעילות מחסום וואטש במרכז הסרט "שומרות הסף: זיכרונות", בצילום הן מפגינות נגד הכיבוש על גשר קק"ל בתל-אביב (צילום: מחסום וואטש)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן