האיש עם מצלמת הקולנוע: בגדה השמאלית יוקרן אחד הסרטים התיעודיים החשובים במחאה ה-20
הבמאי דזיגה ורטוב סבר כי קולנוע עלילתי הוא אשליה בורגנית שמטרתה לפגוע במעמד העובדים ומאבקיו

במועדון הקולנוע הבגדה השמאלית יוקרן ביום שלישי הקרוב אחד מהסרטים התיעודיים החשובים במאה העשרים: “האיש עם מצלמת הקולנוע” של הבמאי הסובייטי דזיגה ורטוב. “בתקופה של שינויים טכנולוגים אדירים בתחומי הווידאו והקולנוע אנחנו מבקשים דווקא לחזור לאחור, לסרטו של הקולנוען הסובייטי ורטוב שנכנס כמעט לכל רשימה של הסרטים התיעודיים החשובים מכל הזמנים, אולי הסרט התיעודי המפורסם ביותר”, נמסר.
בתום ההקרנה שתתקיים בשעה 20:00 תשוחח המפיקה הדוקומנטרית לירון עמיר עם קהל הצופים על האדם, המצלמה והקשר הבלתי נפרד ביניהם בתיעוד של העיר המודרנית, אי אז בשנות העשרים ובימינו.
ורטוב, שנולד בביאליסטוק ב-1896 בשם דוד קאופמן, החל את דרכו הקולנועית לאחר מהפכת אוקטובר בשנים 1919-1918. הוא עסק בעריכת יומני חדשות ובשנת 1922החל ביצירת יומני הקולנוע “קינופרבדה” (ברוסית, “קולנוע אמת”) יחד עם אשתו יליזבטה ואחיו מיכאיל. ורטוב עסק בעיקר בקולנוע תיעודי וטען שמטרת הקולנוע היא להציג את האמת ושקולנוע עלילתי הוא בעצם אשליה בורגנית שמטרתה לפגוע במעמד העובדים ומאבקיו.
סרטו המפורסם ביותר הוא “האיש עם מצלמת הקולנוע” שיצא בשנת 1929 וזכה להצלחה רבה. ב-1931 ורטוב הציג את סרטו ברחבי אירופה וזכה לצפייה שיא וגם לשבחיו של צ’רלי צ’פלין. חמש שנים לאחר מכן ביים את הסרט “שלושה שירים על לנין”. אחרי הפלישה של גרמניה הנאצית לברית המועצות ב-1941, ורטוב ביים שורה של סרטים העוסקים במלחמה נגד הכובש. בתום המלחמה הבמאי תכנן להפיק סרט על עיר הולדתו, בה הקהילה היהודית הושמדה ברובה בידי הנאצים, אך מחלה ממנה סבל מנעה ממנו את השלמתו. ורטוב מת מסרטן ב-12 בפברואר 1954 במוסקה.
עוד בנושא:
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il