fbpx

שותפות במאבק בפשע: שיחה עם מזכיר חד”ש אמג’ד שביטה

אמג'ד שביטה: "התעשייה המשגשגת ביותר בחברה הערבית כיום היא תעשיית האלימות והפשע המאורגן"

על רקע העלייה במספר מקרי הרצח והאלימות בחברה הערבית, ראיין השבוע “זו הדרך” את מזכיר חד”ש אמג’ד שביטה בנושא המאבק בפשיעה ובאלימות.

מה הסיבה לעלייה בפשיעה בחברה הערבית בעשורים האחרונים?

יש לכך סיבות עומק רבות, ובהן הפערים החברתיים, העוני והאבטלה בקרב צעירים. עם זאת, גם בעבר היו עוני ואבטלה. בעבר לא היו תחנות משטרה בתוך היישובים הערביים, ועדיין מצב הפשיעה לא היה כה חמור. את האשם יש לתלות במדיניות ממשלתית מכוונת, שרוצה להעסיק את האזרחים הערבים במאבק על הזכות הבסיסית ביותר – הזכות לחיים.

חישבו על פירמידת הצרכים של מאסלו: כאשר אדם נאבק על חייו הוא לא יעסוק בתביעות פוליטיות. לפני 20 שנה העלתה הנהגת החברה הערבית רעיונות כמו מדינת כל אזרחיה, הגדרה מחודשת של המדינה, מתן זכות וטו למיעוט הערבי-הפלסטיני ואף הקמת פרלמנט נפרד. כיום רעיונות אלה נתפסים כהזויים. אין ספק שהממסד הוא הגורם היחיד המרוויח ממצב עגום זה.

התעשייה המשגשגת ביותר בחברה הערבית כיום היא תעשיית האלימות והפשע המאורגן. ארגוני הפשיעה ממלאים את החלל שמשאירה המדינה. כאשר המדינה אינה מספקת לאזרחים תמיכה ושירותים, הם פונים לקבל אותם מארגוני הפשע. לדוגמא: כאשר שכן השתלט על השטח שלך והמדינה מסרבת להתערב, אתה יכול לפנות לארגון פשע, והוא יגיע להסדר עם השכן. אם יש לך עסק קטן או בינוני והבנק מסרב לתת לך הלוואה, תוכל לקבל אותה מאחד מארגוני הפשע. אם אתה צעיר בן 18 ללא שום אופק אקדמי או מקצועי, כנופיות הפשע מציעות לך תעסוקה זמינה מאוד, ואחרי חודשיים-שלושה תקבל אפילו רכב פאר. כל הדוגמאות הללו לא היו אפשריות אלמלא האפליה, האבטלה והנישול מהם סובלת החברה הערבית.

חשוב לציין כי ארגוני הפשיעה מתוחכמים מאוד. הם מעסיקים לא רק צעירים מובטלים, אלא גם עורכי דין ורואי חשבון מהטובים ביותר וקבלנים מהגדולים ביותר בחברה הערבית.

האם יש חשש להשפעה של ארגוני הפשיעה על הבחירות המקומיות?

אין זה סוד שארגוני הפשע מחפשים כל מקור הכנסה בתוך החברה הערבית. אחד מהם הוא הרשויות המקומיות, המרכזות משאבים ומכרזים רבים. לכן ינסו הארגונים כל דרך לחדור לרשויות. בבחירות הקודמות כבר היו מועמדים שהסירו את מועמדותם לאחר שספגו איומים. לצערי אין לשלול את האפשרות שזה יקרה גם הפעם. על המשטרה לעשות הכל כדי להבטיח בחירות דמוקרטיות והוגנות. אסור לקבל מצב בו אדם מסיר את מועמדותו בגלל חשש לחייו.

המשטרה נכשלת בתפקידה. מדוע לא לשלב את השב”כ במאבק בפשיעה?

המשטרה נכשלת בתפקידה כי היא לא עושה שימוש במגוון הכלים שברשותה. לדוגמא, בדו”ח של ועדת המנכ”לים בנושא האלימות בחברה הערבית, שהוגש לנתניהו ב-2019, דובר על ייבוש מקורות ההכנסה של ארגוני הפשע. לצערי זה לא נעשה. אמצעי נוסף שהמשטרה עשתה בו שימוש משמעותי במאבק בארגוני פשע בחברה היהודית הוא עדי מדינה. גם כלי זה אינו משמש אותה כעת. בסופו של דבר הכישלון של המשטרה נובע מעמדה פוליטית של מקבלי החלטות שלא מעוניינים למגר את הפשע בחברה הערבית.

השב”כ שירת תמיד את הממסד ככלי לדיכוי החברה הערבית. הוא כבר פועל ביישובים הערביים, והמדינה לא ביקשה אישור לכך מראשי הרשויות או מההנהגה הפוליטית הערבית. ההצעה הנוכחית לערב את השב”כ במאבק בארגוני הפשיעה נועדה לקלוע את הנהגת החברה הערבית למלכוד. אם נסרב – האלימות תמשך והממסד יאשים את ההנהגה שסירבה להכניס את השב”כ. אם נסכים – השב”כ יפעל באופן גלוי וברוטלי יותר לדיכוי האוכלוסייה הערבית, והממשלה תוכל לטעון שקיבלה אישור לכך מההנהגה הערבית. זה פשר ההתעקשות של נתניהו להכנסת השב”כ. בחברה הערבית יודעים כולם שהשב”כ כבר פועל ביישובים שלנו. אנו יודעים לזהות את הסייענים שלו, שלעתים קרובות קשורים בארגוני הפשיעה – כמו שחשף בכיר במשטרה.

מדוע אין, עד כה, התגייסות עממית המונית למאבק בפשיעה?

זו אכן אחת הבעיות עמה אנחנו מתמודדים. הדינמיקה היא של גלי מחאה, לא מחאה אחת ממושכת וארוכה. כדי לנהל מאבק, צריך להאמין שמישהו יכול לשמוע אותך ולהתייחס אליך. רבים בציבור הערבי מרגישים שהממשלה הנוכחית אטומה, וכי דבר לא ישתנה גם אם נצא לרחובות. עם זאת, בשבועות האחרונים ניכרת התחלה של התעוררות ציבורית – בעיקר ביישובים שהתרחשו בהם מעשי רצח, כמו עין מאהל, כפר מנדא ויפיע. אחרי רצח החמישה ביפיע, הלוך הרוח בציבור היה שאסור לשתוק יותר. ועדת המעקב ארגנה כמה פעולות מחאה ארציות. המבחן המרכזי יהיה בהפגנה הגדולה שתתקיים בחיפה מחר (שבת) בשעה 18:30 בחיפה. אני מקווה מאוד שזו תהיה הפגנה גדולה שתיתן רוח גבית למאבק. אחריה נארגן עצרות גדולות על בסיס שבועי, כולל חסימת כבישים ושיבוש של השגרה כדי להעלות את הנושא על סדר היום הציבורי.

חשוב לי להדגיש שהאלימות והפשיעה אינן בעיה של החברה הערבית בלבד. אי אפשר לנתק את הפתרונות שהממשלה מציעה מההפיכה המשטרית. הניסיון להכניס את השב”כ למאבק בפשיעה הוא חלק מההפיכה המשטרית. נרמול של פעילות השב”כ בחברה הערבית עלול להיות פתח לנרמול של פעילותו בקרב אוכלוסיות מוחלשות אחרות, ואפילו בחברה הישראלית בכללותה. לכן, הפשע המאורגן הוא בעיה של החברה הישראלית כולה.

אנחנו מצפים ליותר מעורבות של יהודים בהפגנות ובמאבק. יש כבר סימנים מעודדים לכך: במאהל המחאה של ועדת המעקב בירושלים ביקרו מאות יהודים, רבים מהם פעילי שמאל ופעילים במחאה נגד ההפיכה המשטרית. הסולידריות שלהם חיזקה אותנו, אבל גם אותם. אני מאוד מקווה שכך יהיה גם בהפגנה הגדולה בחיפה ב-24 ביוני. המיקום שלה נבחר לא במקרה: חיפה מסמלת מאבק ערבי-יהודי משותף, וחיוני בהחלט שהמאבק הזה יהיה משותף.

 

אסף טלגם

 

עוד בנושא:

https://zoha.org.il/121843

אמג'ד שביטה, מזכיר חד"ש (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן