fbpx

מאוהל המחאה בי-ם ועד לרחוב קפלן בת”א: קוראים לפטר את השר לביטחון לאומי

הסולידריות של המבקרים היהודים במאהל המחאה שהקימה ועדת המעקב מול הכנסת מראה כי יש תקווה למאבק משותף

במרכז ההפגנות ההמוניות נגד ההפיכה המשטרית שנערכו אמש ברחבי הארץ, בשבוע ה-23 ברציפות, עמדו אמש (מוצ”ש) האלימות הגוברת ומעשי הרצח בחברה הערבית. ברחוב קפלן ובעשרות עצרות הונפו כרזות ובהן נכתב “אזרח סוג מת” יחד עם צילומים ושמותיהם של יותר ממאה הנרצחים מאז תחילת השנה. בכל מקום עולה הדרישה לפיטורי השר לביטחון הלאומי הגזען איתמר בן גביר ולשים קץ לאוזלת ידן של ממשלת נתניהו ושל משטרת ישראל בטיפול באלימות ובפשיעה בחברה הערבית.

בשנים 2022-2018 היה שיעור הנרצחים בחברה הערבית גבוה ב-300 אחוזים משיעורם בחברה היהודית. אם נשאל ישראלי ממוצע לסיבה לפער זה, ככל הנראה נקבל תשובה בסגנון: “ככה זה בחברה הערבית” או “זה עניין של כבוד המשפחה”. אבל כאשר מסתכלים בנתונים, ניתן לראות שעד שנת 2000 לא הייתה הפשיעה בחברה הערבית-הפלסטינית חריגה ביחס לפשיעה בחברה הכללית.

גל הפשיעה הנוכחי אינו גזירת גורל. לשלטון יש אינטרס מובהק להשאיר את המצב כמו שהוא, כדי לדכא את הציבור הערבי ולהחלישו. המשטרה בקושי מתערבת, אף על פי שהיא יודעת היטב מי הם הפושעים. עוד ב-2008 פרסמה המשטרה רשימה של עשרת ארגוני הפשע החזקים ביותר – רשימה שלא השתנתה הרבה מאז. אוזלת היד המשטרתית אינה תוצאה של היעדר אמצעים או אפילו זלזול. כאשר מפכ”ל המשטרה מצהיר, כי ב”מגזר” הערבי רצח הוא עניין נורמלי, אין זו בעיה של גזענות פרטית אלא של מדיניות ממסדית.

לפני שבועיים הקימה ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל מאהל מחאה מול הכנסת, במטרה להעלות מודעות לסוגיה הכואבת של הפשיעה ולמחות על אוזלת היד. למאהל הגיעו קורבנות של הפשיעה ששיתפו את חוויותיהם, חברי כנסת ואישי ציבור וגם אנשים שביקשו להבין את המצב או להביע סולידריות.

בין היתר נכחו במאהל ראשי ועדת המעקב; חברי כנסת מסיעות חד”ש-תע”ל, רע”מ, העבודה, ש”ס וישראל ביתנו; חברי כנסת לשעבר; ראשי רשויות ערביות, נציגי ארגונים בחברה האזרחית, נציגים מהמחאה בירושלים ובתל אביב, ועוד. כמו כן ביקרו במאהל המנהיגה הקומוניסטית האיטלקיה לואיזה מורגנטיני, לשעבר חברת הפרלמנט האירופי, והסופר האפרו-אמריקאי הנודע טא-נהסי קואטס. אחד האירועים המעודדים ביותר במאהל המחאה היה ביקור סולידריות של יהודים תושבי ירושלים, שכלל נציגים מסניף חד”ש המקומי, התנועה “פרי ג’רוזלם”, ההתארגנות “מסתכלים לכיבוש בעיניים”, השמאל האמוני וארגונים נוספים.

אישה דתייה שהצטרפה לביקור במאהל המחאה אמרה: “ביהדות ישנה מצווה – לא תעמוד על דם רעך. אני פונה לנציגי הציבור שלי: איך אתם יכולים לשבת בכנסת, להתפלל שלוש פעמים ביום, לחבוש כיפה ולהגיד שאתם דתיים, ולא לקיים את המצווה החשובה הזו”.

פעילה מהארגון “הבית המשותף”, השותף בהובלת המחאה בירושלים, אמרה: “בעיני ההפגנות השבועיות בנושא הרפורמה המשפטית נועדו לא רק להחזיר את המצב לקדמותו. כששמעתי את קורבנות האלימות בחברה הערבית, הבנתי שעבורם מעולם לא הייתה כאן דמוקרטיה אמיתית. בהפגנות עלינו לחתור לכינונה של דמוקרטיה אמיתית עבור כולם וכולן”.

ח”כ עאידה תומא-סלימאן סיפרה למבקרים: “היום, כשהגשנו את כתב האישום נגד נתניהו בתמיכה בפשיעה בחברה הערבית, לפתע הוא התעורר. פתאום הוא גילה שיש פשיעה בחברה הערבית, כמו שגילה לפני כמה שנים, בביקור למקלט לנשים מוכות, שישנן נשים שסובלות מאלימות. אחרי שגילה שיש פשיעה בחברה הערבית, הוא הזמין אותנו [חברי הכנסת מחד”ש-תע”ל] לפגישה בנושא המאבק באלימות בחברה ערבית. כדי לעצור את הפשיעה, אני מוכנה לדבר אפילו עם נתניהו”.

אלה רק שלושה ציטוטים מתוך דברים רבים שנאמרו במאהל, אך הם מראים כי יש תקווה למאבק. הסולידריות שהפגינו המבקרים היהודים במאהל הייתה חשובה מאוד, כי היא הוכיחה שהחברה הערבית לא תעמוד לבד מול המשבר שנכפה עליה.

 

אבירם ס. פרבי

 

עוד בנושא:

 

"אזרח סוג מת" יחד עם שמותיהם של 100 הנרצחים הערבים מאז תחילת השנה במחאות שנערכו אמש נגד ההפיכה המשטרית ברחבי הארץ (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן