ימי הזעם: תערוכת צילומים של בועז לניר בגלריה מנשר בתל-אביב
בין הצילומים הבולטים בתערוכה: הפגנה המונית באום אל-פחם נגד הניסיון של הגזען מאיר כהנא לבקר בה ב-1984

התערוכה “ימי זעם, 1982–1990” נפתחה לפני שבועיים בגלריה מנשר (דוד חכמי 18, תל-אביב) בדרום תל אביב. באוצרות גיא רז, מוצגים בה 30 תצלומים של הצלם בועז לניר לצד שני תצלומים של כל אחד מצלמי העיתונות מיכה בר־עם, ורדי כהנא וענת סרגוסטי. ארבעתם, יחד עם רחל אבנרי, תיעדו מזוויות שונות הפגנה המונית באום אל-פחם נגד הניסיון של הגזען מאיר כהנא לבקר בה בספטמבר 1984. לצילומים צורפה כתבה גדולה שפרסם השבועון “העולם הזה” ובה צילום של ראש העיר הצעיר דאז, האשם מחאמיד, שנבחר לתפקיד באותה שנה וכיהן בו עד 1989. שנה לאחר מכן נבחר לכנסת מטעם חד”ש.
התצלומים של לניר בתערוכה צולמו בעת שהיה צלם בעיתון “על המשמר”. אלה היו ימי פינוי ימית ומלחמת לבנון הראשונה (1982), רצח אמיל גרינצוויג (1983), פרשת קו 300 (1984), האינתיפאדה הראשונה (1987), הטבח שביצע עמי פופר בפלסטינים (1990) ועוד. עם התצלומים של לניר נמנים תיעוד הפגנה בנצרת לאחר הטבח שביצע פופר בפועלים פלסטינים בראשון לציון ב-1990; חייל בודק עצור פלסטיני בעזה ב-1987; הלוויה בקרית שמונה של אחד מחללי צה”ל הראשונים בלבנון מ-1982 וגופות של חיילי צה”ל שנהרגו באסון צור ב-1988.
“והימים ימי זעם ויש פה קללה / הרובצת על הארץ / על האדמה, על בני האדמה / והיא מעבירה נשים / ואנשים על דעתם / היא מטריפה את קוד המחשבה / ועורכת מעשי זוועה / בקורבנות, באנשים, הם אחים / שלנו, זמן כל כך מפחיד / איך ים של עננים שוטף / בוכה, אחר קוטף בנשמות / בנפשות שרופות, כפופות / שכן הארץ בכללה / היא ארץ מקוללת / ראה בחצרות, ראה ברחובות / ראה טרופה היא מתגוללת (מתוך: קטפת, הוצאת עקד, 1990)” – כתב אוצר התערוכה, גיא רז, בשירו הכלול בדפי ההסבר לתערוכה.
בשנות השמונים (בעיקר כשהייתי חייל בלבנון) עוד לפני שלמדתי צילום – כתבתי שירים – כך קראתי לזה. עם הזמן עברתי משירה לצילום, אבל ההברות, האותיות, המילים והטקסטים רק הומרו לדימויים חזותיים. השיר לעיל ‘ללא כותרת’ נכתב במקביל וברוח הצילומים של בועז לניר (שהיה חייל במלחמת יום הכיפורים) המוצגים בתערוכה – אך אז לא הייתה לי מצלמה, הייתה לי העט. עכשיו נוצר מפגש תחבירי בין הצילומים למילים שנוצרו באותה עת”, הוסיף.
לניר הוא צלם ואמן מוערך, חבר הקיבוץ שער העמקים. הוא החל את דרכו המקצועית בראשית שנות השבעים של המאה הקודמת ועסק בצילום עיתונות בשנות ה-80 וה-90. התערוכה פתוחה בימים א’ עד ה’ בין 11:00 ל-19:00 ובשבת בין 11:00 ל-14:00. הכניסה ללא תשלום.
יוסי אבו
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il