fbpx

כוח לעובדים בדרכו לבית הדין כדי להוכיח שמייצג את עובדות הניקיון באוניברסיטאות

חברת הבת לניקיון של אוניברסיטאות תל אביב, העברית ובן גוריון (מנב"א) החלה את פעילותה

חברת הבת לניקיון של אוניברסיטאות תל אביב, העברית ובן גוריון (מנב”א) החלה את פעילותה וקלטה כרבע מעובדות הניקיון באוניברסיטאות. כך נמסר מכוח לעובדים לפעילי העסקה הישירה בקמפוסים השונים. במקביל לתחילת הפעילות של החברה, כפי שפורסם אתמול (שבת) באתר “זו הדרך”, הכריז כוח לעובדים על יציגות בחברה עם מעל לשליש מהעובדות שהצטרפו לארגון. לצד זאת, עובדות רבות טרם נקלטו בחברה חדשה ומועסקות אצל הקבלנים וחלק אף הן הצטרפו לכוח לעובדים.

אך מכוח לעובדים הבהירו “המכשולים בדרך להקמת איגוד דמוקרטי ואותנטי של העובדות לא נגמרו, כאשר ההסתדרות הלאומית טוענת גם היא ליציגות בחברה. הלאומית זכתה לאורך הדרך להעדפה ברורה מהנהלת החברה והאוניברסיטאות. ישנן עדויות על מנהלים שאיימו, בהוראת גורמים בהנהלת האוניברסיטאות, על עובדות שיחתמו בלאומית ולא יחתמו בכוח לעובדים”.

עוד הדגישו “העובדות שנבחרו להיקלט ראשונות לחברה הן ‘במקרה’ במקומות שבהם ללאומית היה יותר נוח. זה בזמן שנציגי ההסתדרות הלאומית לא הביעו אף כוונה להיאבק לשיפור תנאי העובדות ואפילו השתמשו באמירות כלפי העובדות כמו ‘תגידו תודה שיש לכן בכלל עבודה’. למרות כל הדברים האלה, מרבית העובדות בחרו באומץ להקים איגוד שלהן בכוח לעובדים. נראה שאנחנו הולכים כעת להליך משפטי שבסופו תיקבע זהות ארגון העובדים היציג ויש לנו סיבות לאופטימיות”.

יצוין שמאמץ להתארגנות העובדות לקחו חלק פעילי המאבק להעסקה ישירה באוניברסיטת תל-אביב ובהם חברי תא חד”ש. אך הם מותחים ביקורת על הקמת “חברת בת” למוסדות להשכלה גבוהה כדי להעסיק את העובדות, במקום העסקתן הישירה כפי שהיה בעבר. “העסקתן תשתפר, למרות שהשכר ההתחלתי עדיין יהיה שכר מינימום, אך ללא ביטחון תעסוקתי וללא השוואת תנאים לאלה של עובדי האוניברסיטה”, מסרו.  “האם ילדי העובדות יזכו ללמוד בחינם באוניברסיטה כמו ילדי יתר העובדים? האם יתאפשר לעובדות לגשת למכרזים פנימיים הפתוחים לעובדי אוניברסיטה כדי להתקדם בעבודתן? באוניברסיטה לא מוכנים לדון בפרטים האלה”, הוסיפו.

“אנחנו מברכים על התוכנית לסיים את ההעסקה דרך חברות קבלן פושעות ונצלניות, ובפרט על המעבר לצורת העסקה שתאפשר לעובדות להתאגד. יחד עם זאת, לא נוכל להסכים להמשך הפלייתן של עובדות הניקיון. אין הצדקה להחרגה שלהן מקהילת האוניברסיטה ולהעסקתן דרך חברת בת שתפקידה למזער את האחריות הישירה של האוניברסיטה לעובדות שלה ולמנוע מהן ביטחון תעסוקתי. הניסיון המר בחברות בת עירוניות הוכיח שאין ערובה לכך שהעסקה בחברת בת לא תהיה פוגענית. לכן אנחנו נמשיך לדרוש העסקה ישירה ולא נסכים לאף פרקטיקה של העסקה עקיפה”, הדגישו.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/111110

הפגנה למען העסקה ישירה של עובדות הניקיון באוניברסיטת תל-אביב ביום האישה הבינלאומי, 8 במארס 2022 (צילום: חד"ש סטודנטים)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן