מפגש עם יוסף ג’בארין באוניברסיטת תל-אביב על בעיות הסטודנטים הערבים ופתרונן
תא חד"ש באוניברסיטת תל אביב ערך בשבוע שעבר ערב דיון דו-לשוני

תא חד”ש באוניברסיטת תל אביב ערך בשבוע שעבר ערב דיון דו-לשוני תחת הכותרת “הסטודנטים הערבים-הפלסטינים באוניברסיטאות בישראל: אתגרים ומשימות”. במפגש השתתפו עשרות סטודנטים ערבים ויהודים. הדוברים באירוע היו שאדי נסאר, המזכיר הכללי של ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי (בנק”י), וד”ר יוסף ג’בארין, מרצה למשפטים וח”כ לשעבר מטעם חד”ש.
התארגנות פוליטית סטודנטיאלית
שאדי נסאר פירט וניתח בדבריו את הקשיים איתם מתמודדים צעירים ערביים רבים בישראל: “הסטודנט הערבי-הפלסטיני נאלץ להתמודד עם אתגרים רבים באקדמיה הישראלית. האתגר הראשון והעיקרי הוא עצם הגישה לאקדמיה. 50% מהצעירים הערבים חיים במשפחות מתחת לקו העוני. כפועל יוצא, החינוך ביישובים הערביים מוחלש וחסר תשתיות. נוסף לכך, 4% בלבד מבני הנוער הערבים בישראל חברים בתנועת נוער. לא פועלת אף לא אוניברסיטה אחת ביישוב ערבי, ושום מוסד אקדמי בישראל אינו מלמד בשפה הערבית. לכן, נוסף למכשול הכלכלי, נתקלים הסטודנטים הערבים גם בקשיים גיאוגרפיים ולשוניים”.
“במקרים בהם סטודנטים ערבים מצליחים להגיע לאקדמיה, הם חווים משבר זהות” – הוסיף נסאר. “לראשונה בחייו, יוצא הסטודנט הערבי-פלסטיני מקהילתו ונדרש להשתלב כפרט ערבי בקרב רוב יהודי. הערכים התרבותיים והחברתיים שהסטודנט מביא עמו מהבית כלל לא נחשבים בסביבתו החדשה. מציאות זו יוצרת קשיים ומתחים, ורבים מהסטודנטים הערבים פורשים מלימודיהם בשנתם הראשונה ללימודים ואפילו בסמסטר הראשון”.
הדובר הפנה אצבע מאשימה כלפי המוסדות האקדמיים, וטען כי אלה מפקירים את הסטודנטים הערבים: “הסטודנט הערבי חש ניכור כלפי מוסדות האוניברסיטה, שכן הם משקפים תמיד את ההגמוניה הציונית ולעולם לא את הזהות הלאומית שלו. יתר על כן, החוקים והמוסכמות החברתיות, עליהם מתבססת האפליה הגזענית בישראל, לא נעצרים בשערי האוניברסיטה”.
נסאר ציין במבט לעתיד: “המענה לאתגרים הללו חייב להיות התארגנות פוליטית-סטודנטיאלית. להתארגנות מסוג זה כמה מטרות: בראש ובראשונה, תפקידה לסייע לסטודנטים הערבים-הפלסטינים במציאת מענה לצרכיהם האקדמיים והיומיומיים, כמו דיור
הוגן וסיוע בהתמודדות עם הבירוקרטיה שעורמת האוניברסיטה”. עוד הוסיף: “יש ליצור מערכת שתסייע לסטודנטים הערבים להתגבר על ההלם הראשוני שאוחז בהם עם הגעתם לאוניברסיטה. בדרך זו אפשר יהיה לספק להם אמצעים להתמודד עם משבר הזהות שהם חווים. מרכיב אחד הוא ארגון אירועי תרבות ערבית בקמפוס. הדבר תורם לגיבוש קהילה סטודנטיאלית המדגישה את הזהות הפלסטינית ומקנה לה ערך”. הוא חתם את דבריו באומרו: “תפקיד ההתארגנות הפוליטית הסטודנטיאלית הוא להיאבק בגורמי האפליה, הניצול והגזענות בקמפוס ובסביבתו. מן הראוי שהתארגנות זו תהיה ערבית-יהודית משותפת, שכן לסטודנטים הערבים והיהודים בעיות משותפות וגם פתרונות משותפים”.
שנות דור של מאבק בימין
ח”כ לשעבר ג’בארין חלק עם הקהל את חוויותיו כיו”ר ועד הסטודנטים הערבים באוניברסיטה העברית בירושלים בשנות התשעים של המאה ה-20: “ההיסטוריה של חד”ש סטודנטים רצופה מאבקים מוצלחים, שהובילו לשיפור מצב הסטודנטים הערבים-פלסטינים באוניברסיטאות הישראליות. לדוגמא, בתקופתי הובלנו מחאה להורדת שכר הלימוד, עמה שיתפו פעולה גם תאי השמאל הציוני”. ג’בארין קרא לשקם את הוועד הארצי של הסטודנטים הערבים, ובכך לחזק את שיתופי הפעולה בין תאי הסטודנטים השונים. זאת תוך “שמירה על הייחודיות הפוליטית והרעיונית של כל אחד מהם”.
בהמשך דבריו אמר: “לסטודנטים השמאליים תפקיד מרכזי בהצלחת התנועה הפלסטינית הלאומית. ככל שהתנועה הסטודנטיאלית תהיה חזקה יותר, כך תתחזק גם חד”ש עצמה. לכן, על הצעירים להשמיע קול רם יותר בחד”ש”. בסיכום דבריו התייחס ג’בארין למצב הפוליטי בארץ בצל הקמת ממשלת הימין הקיצוני. הוא הדגיש את הסכנות הנשקפות מהמתקפה שמוביל הימין על הרשות השופטת, ואמר: “הימין מאיים על שרידי המשטר הדמוקרטי בישראל… למצב שאנו רואים כעת יהיו השלכות שליליות גם על התנאים הפוליטיים בקמפוסים. חיוני להיערך בעוד מועד למאבק ציבורי יהודי-ערבי רחב”.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il