דיונים סביב המונדיאל בקטאר: כינוסי הפועל – ספורט לאלפים ולא רק לאלופים
מועדון הגדה השמאלית בתל אביב מארח בשבועות אלה סדרת הרצאות בשילוב הקרנות משחקי מונדיאל קטאר 2022

מועדון הגדה השמאלית בתל אביב מארח בשבועות אלה סדרת הרצאות בשילוב הקרנות משחקי מונדיאל קטאר 2022 תחת הכותרת: “מונדיאל, ספורט וחברה מזווית ביקורתית”. ענף הכדורגל הפך ספורט ממוסחר הדוחק את קהילות האוהדים שסביב המועדונים והנבחרות לשוליים. המונדיאל בקטאר הוא סמל להתמרת האוהדים לצרכנים, ולמחיקת תרבות הגוף והספורט הקהילתית.
סדרת ההרצאות נפתחה (26.11) בהרצאתו של ד”ר אפרים דוידי בנושא: תנועת החרם העולמי על מונדיאל 1978 בארגנטינה (ראו ידיעה בגיליון 46 של “זו הדרך”). בהמשך, אירחה הגדה את ד”ר כפיר פרנקל (27.11), שהרצאתו עסקה בכינוסי הפועל, ואת דניאל אלסון (28.11), שהרצה בנושא פעילות גופנית חלופית לתרבות הכושר המסחרית.
כינוסי “הפועל” לאורך השנים
הרצאתו של ד”ר פרנקל הוקדשה לכינוסי הפועל החל מראשית דרכם בתקופת המנדט הבריטי. בכינוסים הארציים שנערכו בתל אביב התחרו חברי אגודת ספורט הפועלים הפועל, במגוון ענפי ספורט. בראשית דרכם היו הכינוסים בעלי אופי מעמדי. הם העניקו במה גם לאיגוד “הסדרן” – מעין מיליציה שארגנה ההסתדרות כדי להתמודד עם האלימות הגוברת ביישוב היהודי. בין היתר פעלו פלוגות הפועל לטהר את שורות ההסתדרות ואגודת הספורט מחברי המפלגה הקומוניסטית של פלשתינה (פק”פ) ורשימתה בהסתדרות (פרקציית הפועלים).
פרנקל מציין, כי לאחר כינוס הפועל ב-1935, חל באופיו מפנה דרמטי. מפא”י תפסה את ראשות ההנהגה הציונית, ושינתה בהדרגה את קו הכינוסים מסוציאל-דמוקרטי ללאומי וציוני. על כך העיר מנהיג השומר הצעיר, מאיר יערי, בתום אחד הכינוסים: “מאחורינו כינוס ‘הפועל’. אותם עשרת אלפים החברים, אשר עמדו בסך על מגרש האצטדיון, ציפו כולם כאחד לשמוע מפי המנהיגים את המלה סוציאליזם – והם ציפו לשווא”.
לדברי פרנקל, מגמה זו הקצינה לאחר קום המדינה. החל ב-1961 שימש הכינוס כלי שרת בידי הנהגת ההסתדרות לביטול ולדיכוי של כל סממן מעמדי. בשנה זו החליטה הנהגת ההסתדרות בפעם הראשונה לבטל את כל התהלוכות והעצרות לכבוד ה-1 במאי חג הפועלים. במקומם, קבעה כי האירוע המרכזי לכבוד החג יהיה טקס פתיחת כינוס הפועל.
עיתון המפלגה הקומוניסטית הישראלית, “קול העם”, גינה (2.5.1961) את ההחלטה: “מאחר שמנהיגי מפא”י ביטלו גם באחד במאי זה את הפגנות ההסתדרות, נערכו לקריאת מק”י הפגנות בירושלים, חיפה, נצרת וטייבה, בהן השתתפו אלפי עמלים יהודים וערבים. נוכח האיסור המשטרתי לקיים הפגנה ברחובות תל אביב, קיימה מק”י עצרת הפגנה המונית ביפו”.
כינוס הפועל האחרון נערך בשנת 1995 בצל צעדי ההפרטה שהוביל יושב ראש ההסתדרות דאז חיים רמון. הכינוס, שהיה מאירועי הדגל של ספורט הפועלים העולמי, הפך בהדרגה סרח עודף. ברוח תקופת האמריקניזציה, שילבה ההסתדרות בטקס הפתיחה הופעה של הכוכבת האמריקאית דיאנה רוס. על כך כתב הפרשן מנחם לס: “פעם אגודת הפרשים והקוזקים. מהפכה. אחד במאי. מפא”י. מפ”ם. חודורוב. אדום אדום אדום. מגל ופטיש. קרקוביאק. הערב דיאנה רוס, רבע מיליון. ביג טיים”.
ספורט ציבורי והתעמלות אלטרנטיבית
הרצאתו של דניאל אלסון דנה בפעילות גופנית בשירות הציבור הרחב. כושר גופני הוא נושא רחב ומורכב, והממסד מנצל זאת לרדדו למנגנון מסחרי. בשל כך, יש להבין את המניפולציות המאפשרות הפקת רווחים בספורט, ולדון בדרכים להנגשה של הפעילות הגופנית לציבור הרחב.
אלסון טוען כי הפעילות הגופנית מונגשת כיום לציבור הרחב בשתי דרכים עיקריות. הראשונה: באמצעות מתן עצות לקיום אורח חיים בריא יותר: רכיבה על אופניים במקום שימוש בתחבורה פרטית וציבורית, עלייה במדרגות במקום במעליות וכו’. עצות אלה מספקת לדבריו “תשובה נכונה לשאלה לא נכונה”. הן אכן מכוונות להפיכת חיי האדם לפעילים יותר. אך מחקרים מראים כי קיימים יתרונות רבים בפעילות גופנית סדירה ומדידה, ולא רק תנועתית. לכן בהסתפקות במתן עצות ותו לא, יכולות חברות, רשויות מקומיות ומדינות להתגאות בפעילויות הרדודות שהן מציעות לשיפור הכושר הגופני. בדרך זו הן מקדמות שיטה שאמנם אינה מזיקה, אך בהחלט מוגבלת ביותר. בנוסף, מנגנון זה פרוץ לפרסומות גלויות וסמויות, הבאות על חשבון מידע חשוב המוביל לשינוי של ממש באורח החיים הגופני.
דרך שנייה בה משווק הקפיטליזם את הפעילות הגופנית היא באמצעות “פתרונות בזק” שונים המבטיחים באופן שקרי תוצאות מידיות במינימום מאמץ. אסטרטגיה זו אמורה להדליק נורה אדומה, אך היא למעשה כלי שיווקי יעיל להפליא. קמפיינים רבים משתמשים בהתקפה על דימוי הגוף – בעיקר זה הנשי – במטרה לעודד שימוש ב “שיטות קסם” העלולות אף להזיק לבריאות. לדברי אלסון, לשתי הדרכים מכנה משותף: “בעלי הכוח לא רוצים שנדע מהי פעילות גופנית אמיתית. במצב הקיים, קל להם למכור לנו נוסחאות פלא וכך להפיק רווחים על חשבוננו”.
השינוי המתבקש בשיטה הוא – ההנגשה של הפעילות הגופנית לציבור הרחב. לדברי אלסון, דרך אחת ליישום ההנגשה היא לדון פחות בפעילות עצמה ויותר בעקרונות שהיא מעודדת. השקעה ציבורית בשיעורי חינוך גופני ובקמפיינים ממשלתיים יכולה להכיר לציבור הרחב מושגים חשובים הידועים (שלא בצדק) רק לאנשי מקצוע. השקעה כזו תניב לדבריו “ספורט שהוא באמת לאלפים ולא רק לאלופים”.
סדרת ההרצאות תימשך לאורך הקרנות משחקי גביע העולם. בין ההרצאות: עו”ד מור סטולר על המונדיאל ותאונות עבודה; חיים יצחקי (חבר בהנהלת קבוצת האוהדים הפועל תל אביב בכדורסל) על קבוצות אוהדים בספורט מקצועני; ד”ר מתן קמינר על “קטאר, אקלים ונורמליזציה” ותומר טולדנו על מונדיאל קטאר, להט”בים ופינקוואשינג.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/117215
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il