לאה גרונדיג אמנית קומוניסטית וחברת פק”פ נפטרה בלב ים ב-10 בספטמבר 1977
גרודינג נמלטה מגרמניה הנאצית; עשתה את דרכה למחנה המעפילים עתלית ושוחררה ממעצר באוקטובר 1940

ב-10 באוקטובר 1977 נפטרה בלב ים הציירת הקומוניסטית הגרמנית הנודעת לאה גרונדיג, לשעבר חברה במפלגה הקומוניסטית (פק”פ) המחתרתית בארץ. הציירת, שנולדה בדרזדן ב-1906 וששם נעוריה היה לנגר, מתחילת דרכה האמנותית תארה בעבודותיה את חיי הפועלים, המובטלים ואת החיים בעוני.
אביה אילץ אותה ללמוד בבית ספר למסחר “כדי שתביא תועלת”, אך שאיפתה הייתה להיות ציירת. בסופו של דבר נכנע אביה להפצרותיה, וב-1922 הצטרפה לבית הספר המקצועי לאמנויות בדרזדן. משם המשיכה את לימודיה בבית הספר לאמנות “דֶר וג” ב-1924 למדה גרונדיג באקדמיה לאמנויות ומלאכות בדרזדן והכירה ציירים ידועים ובהם אוטו דיקס והאנס גרונדיג, עמו הצטרפה למפלגה הקומוניסטית ושבעתיד יהיה בן זוגה.
האנס ולאה נמנו עם מייסדיה ופעיליה של התאחדות האמנים המהפכנים של גרמניה שבין היתר עסקה בהכנת והפצת חומרי הסברה ובם כרזות, כרוזים, שלטים, עלונים ומודעות עבור המפלגה הקומוניסטית.
לאה והאנס רצו להינשא, אך אביה התנגד בתוקף לקשר מאחר שהאנס לא היה יהודי, היה קומוניסטי וסטודנט עני. האב אשפז אותה במוסד לחולי נפש בהיידלברג שם, באמצעות טיפול פסיכואנליטי ציפה האב ש”תבריא” מאהבתה להאנס ומרעיונותיה המרדניים.
על אודות תקופה זו כתבה גרונדיג באוטוביוגרפיה שלה: “היידלברג הפכה לתחנה חשובה ומלאת קונפליקטים בחיי. היה עלי להגן על השקפות העולם החדשות שרכשתי מפני הפסיכואנליזה הפרוידיאנית ולהשתחרר מהתלות הילדותית בהוריי.
היה עלי ללמוד לקבל החלטות בעת שהיה זה לא נוח ואף מסוכן, אבל תמיד הרגשתי את האנס לצידי. באותה תקופה כתבנו זה לזו מאות מכתבים וזה עזר לי”. לבסוף בני הזוג התחתנו ב-1928 ושכרו דירה קטנה וזולה ברובע מגורי פועלים של דרזדן, נוישטט. שם החלה עבודתם האמנותית המשותפת והעשירה. הם התגוררו בבית אחורי, קומה רביעית מתחת לגג. האנס כתב אודות תקופה זו “היינו עניים מרודים ובמשך חודשים, לא היה באפשרותנו לשלם שכר דירה. לא פעם היינו קרובים להיזרק לרחוב. למרות זאת עבדנו במרץ רב והיינו מאושרים”.
לאחר עליית הנאצים לשלטון ב-1933 פורסמו תקנת חירום “למען הגנת העם הגרמני” שהסמיכה את שר הפנים לאסור אסיפות ופרסומים העלולים לפגוע בביטחון המדינה. ב-28 בפברואר צורף לתקנה חוק לשעת חירום “להגנת האומה מפני האלימות המסוכנת של הקומוניסטים”. החוק ביטל את חירויות היסוד האזרחיות, הוביל להפיכת גרמניה למדינת משטרה ורדיפות עקובות מדם החלו נגד הקומוניסטים.
גם ביתם של בני הזוג לא היה מוגן מחיפושי הגסטפו; בדיעבד, לא זכרו את מספר הביקורים. לאה והאנס סרקו ללא הרף את תכולת הסטודיו לוודא שאין בו “חומר מרשיע”, ונאלצו להחביא יצירות רבות. בין השנים 1939-1938 בני הזוג נעצרו מספר פעמים בידי סוכני הגסטפו ואף נשלחו לשני מחנות ריכוז.
בעקבות התקדמות הנאצים עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, בני הזוג נאלצים להיפרד זמנית, האנס גרונדיג נעצר בידי הנאצים ועל מנת להציל את חייה באוקטובר 1940 לאה הצטרפה לאוניית מעפילים שהפליגה לארץ. האונייה נתפסה בידי חיל הים הבריטי ונוסעיה הועברו למחנה המעצר עתלית. לאה גרונדיג ששוחררה ממעצר באוקטובר 1940 והצליחה להביא ארצה את עבודותיה ומספר עבודות של האנס בעלה. בתקופת שהותה בעתלית סייעה לרופא המחנה, ד”ר אַווֶרְבָּך שטיפל בחולי המחנה, רבים מהם חולי שחפת. לאה גרונדיג תיעדה את עבודתו בציוריה, ונרקמה ביניהם ידידות אמיצה שנמשכה עד פטירתו.
לאחר שחרורה עברה לגור בתל-אביב בה, כמו קומוניסטים גרמנים רבים שהגיעו לארץ לאחר 1933, הצטרפה למפלגה הקומוניסטית שבמחתרת. לאה גרונדיג לא מצאה את מקומה בקרב חוגי האמנות בארץ, בגלל החרם שהוטל עליה בשל דעותיה הקומוניסטיות. מ-1946 ועד 1948 שהתה הציירת בקיבוץ גבעת חיים ולאחר שנודע שהאנס נותר בחיים שבה לדרזדן ב-1949 שם התאחדה עמו, כשכיהן כרקטור באקדמיה לאמנות בעיר.
לאחר שובה לגרמניה גרונדיג עמדה בראש קתדרה בבית הספר הגבוה החדש לאמנות יוצרת בדרזדן. בין תלמידיה: האמן הקומוניסטי החיפאי הנודע עבד עאבדי. גרונדיג הייתה פעילה גם באגודת האמנים החזותיים של הרפובליקה הדמוקרטית הגרמנית, וב-1964 נבחרה לנשיאת האגודה.
לאה גרונדיג נפטרה באוקטובר 1977, בעת הפלגה בים התיכון, בגיל 71. נטמנה בבית העלמין בדרזדן ושמה הונצח ברחוב הקרוי על שמה בברלין. בספטמבר 2014 נערכה תערוכה מיצירותיה של לאה גרונדיג בשם “מדרזדן לתל אביב 1933 – 1948” במוזיאון הפרטי יגאל פרסלר בתל אביב. התערוכה נתמכה על ידי שלושה גופים: מוזיאון יגאל פרסלר קרן רוזה לוקסמבורג ומוזיאון לוחמי הגטאות. התערוכה זכתה לעניין ציבורי רב ולביקורים של קבוצות ויחידים מהארץ ומחו”ל.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il