בעקבות מאבק עובדות הניקיון: האקדמיה נפטרת מהעסקה קבלנית
ריאיון עם מאיה פרץ, ראש תחום התרחבות, קמפיינים והכשרות בארגון כוח לעובדים

מאיה פרץ, ראש תחום התרחבות, קמפיינים והכשרות בארגון כוח לעובדים שוחחה השבוע עם “זו הדרך”. זאת על רקע הקמת חברת הבת מנב”א (מרכז ניקיון בין-אוניברסיטאי) הצפויה להעסיק כ-600 עובדות ניקיון בשלוש אוניברסיטאות: תל-אביב, בן-גוריון והעברית.
כיצד מועסקות העובדות ומה הרקע להקמת החברה הבת?
מזה שנים נאבק הארגון כוח לעובדים בהעסקה הקבלנית השערורייתית של עובדות הניקיון באוניברסיטאות. אחד הקשיים הגדולים בהתמודדות עם העסקה קבלנית הוא שכמעט בלתי אפשרי לאגד את העובדות. לדוגמה, באונ’ בן-גוריון הצלחנו להקים ועד שפעל בתוך חברת הקבלן. בתגובה לכך, פיצלה האוניברסיטה את העבודה ומסרה אותה לשני קבלנים שונים. כך, במדיניות הפרד ומשול, הצליחה להפריד בין העובדות ושיתקה את ההתארגנות.
הפתרון שאנו תמיד דורשים הוא מעבר להעסקה ישירה של עובדות הניקיון. לאחרונה החליטה אונ’ ת”א לאמץ פתרון ביניים בדמות מנב”א, כדי להפסיק את ההעסקה הקבלנית של העובדות, אך גם כדי להימנע מהעסקה ישירה שלהן. הנהלת האוניברסיטה לא מעוניינת להעסיק מנקות שיהיו מוגנות תחת ההסכמים של האיגוד המנהלי, אשר יגנו עליהן מפיטורין לא הוגנים ויעניקו להן זכויות נוספות. כנראה שזה פתרון מספק עבור המעסיקים, כי הוא אומץ במהרה גם בידי האונ’ העברית ואונ’ בן-גוריון, שאף כינו את חברת הבת “בשורה חדשה עבור עובדות הניקיון”.
באיזה שלב נמצא תהליך הקמת החברה כעת?
לאחרונה ערכו מנהלי המוסדות האקדמיים ישיבה עם כלל העובדות, ובה אמרו כי הם מעוניינים לקלוט אותן במנב”א לאורך חודש אוגוסט. אולם תוכן הפגישה כלל לא פירט את תנאי ההעסקה המוצעים לעובדות, ולא ציין מי תיקלט או באיזו צורת העסקה. המנהלים בסך הכל קבעו מועד להתנעת התהליך. כוח לעובדים מייצג את רוב העובדות, ולכן אנחנו דורשים לקבוע פגישה עם ראשי המוסדות ולדון בתנאי הקליטה. בכוונתנו להעלות הילוך במאבק. נחזור להפגין ולהפעיל לחץ על המוסדות בתחילת הסמסטר הקרוב.
עד כמה תשמור החברה הבת על זכויות העובדות?
מצד אחד, אני משוכנעת שצורת העסקה זו תפגע בעובדות פחות מאשר העסקה קבלנית הרומסת את זכויותיהן. מצד שני, ככל שעובר הזמן מתבהר עד כמה האוניברסיטאות עצמן הן מעסיקות גרועות. למשל, הן צפויות למנות לתפקיד מנכ”ל החברה הבת מי שמילא תפקיד ניהולי בחברת ניקיון קבלנית. עם זאת, החברה הבת בהחלט תספק לנו כלים חדשים. היתרון העיקרי במודל המוצע הוא אפשרות להיאבק בצורה מסודרת יותר מול האוניברסיטאות.
המוסדות מקדמים את המהלך כדי להימנע מהעסקה ישירה. עם זאת, החברה הבת בהחלט יכולה לשמש תחנת עצירה בדרך ליעד הסופי שהוא העסקה ישירה. בנוסף, החברה הבת מעניקה לעובדים כוח ארגוני מסוים, בכך שהיא מאגדת את העובדות בשלושה מוסדות שונים. כך, אם מנהלים מו”מ על התנאים או מחליטים לצאת בשביתה, ניתן לעשות זאת בשלוש אוניברסיטאות במקביל. לאוניברסיטאות כל הכוח לקלוט את העובדות בחברה החדשה, ואנחנו רוצים לאלץ אותן לעשות כן מבלי לפגוע בזכויותיה של שום עובדת.
מה צופן העתיד עבור המאבק?
אנחנו שואפים לבסס ייצוגיות שתעמיק את החיבור בין עובדות הניקיון במוסדות השונים. דבר נוסף שאנחנו פועלים לטפח הוא מעורבותם של הסטודנטים במאבק עובדות הניקיון. סטודנטים תמיד היו חוד החנית של מאבקים חברתיים ודמוקרטיים, ולכן יש להם כוח עצום גם במאבק שלנו. חיוני שהסטודנטים והמרצים יפגינו סולידריות עם עובדות הניקיון וידרשו מהאוניברסיטאות העסקה הוגנת ומכבדת שלהן.
עוד בנושא:
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il