ברית של דיכוי ושותפות של כיבוש: הסכמים לשיתוף פעולה צבאי בין ישראל למרוקו
ישראל ומרוקו הן מהמדינות האחרונות בעולם המקיימות שלטון כיבוש צבאי על עם שלם

ישראל ומרוקו חתמו היום (רביעי) על הסכם צבאי ומודעיני, שמהווה מזכר הבנות לשיתוף פעולה שיסייע להידוק היחסים בין המדינות. על ההסכם חתמו שר הביטחון בני גנץ המבקר במדינה ומקבילו עבד אל-לטיף לודיי. “חתמנו עכשיו על הסכם מסגרת לשיתוף פעולה ביטחוני בכל המובנים עם מדינת מרוקו, זה דבר מאוד משמעותי שיאפשר לנו גם להחליף דעות, יאפשר להיכנס לפרויקטים משותפים, יאפשר ייצוא ישראלי לכאן”, אמר השר גנץ. “אני חושב שהיחסים בין מרוקו לישראל צריכים להמשיך ולהתהדק, להמשיך להתפתח ולהתרחב ואני שמח שיש לנו חלק בעניין הזה”, סיכם.
ביקור זה מגיע לאחר ביקור קודם של שר החוץ יאיר לפיד במרוקו, והחלטה משותפת של שתי המדינות להידוק יחסיהן ולהחלפת שגרירים. אך מה עומד מאחורי ההסכמים הצבאיים שיחתמו בין המדינות?
מרוקו, כמו ישראל, היא אחת המדינות היחידות בעולם הממשיכה לכפות שלטון כיבוש צבאי על עם שלם. במקרה של מרוקו מדובר בכיבוש בשטחי הסהרה המערבית, מושבה ספרדית לשעבר שסופחה בידי מרוקו בשנת 1975. מאז מונעת מרוקו מהעם הסהראווי להקים את מדינתו העצמאית. ישנה נקודת דמיון נוספת בין שני שלטונות הכיבוש – שניהם מחזיקים אוכלוסייה גדולה תחת מצור. מרוקו, כמו ישראל, מתחזקת את הכיבוש באמצעות גדר הפרדה, המכונה “חומת הבטחון” ו”חומת החול”.
בדומה לארגונים הפלסטיניים הנאבקים נגד הכיבוש הישראלי, גם בסהרה המערבית ישנה התנגדות לכיבוש המרוקאי. את ההתנגדות מובילה זה עשורים “החזית העממית לשחרור סאקיה אלחמרא וואדי אלדהב”, או בקיצור – “חזית הפוליסריו”. ארגון זה הצליח במהלך השנים לשחרר חלקים מסהרה המערבית ואף להקים בהם שלטון אוטונומי – הרפובליקה הדמוקרטית הערבית של סהרה המערבית.
ההסכמים הצבאיים עליהם חתומת ממשלת ישראל עם שלטונו של המלך מוחמד החמישי הם הסכמים לחיזוק ולהעמקת שלטונות הכיבוש. מרוקו וישראל מבקשות לשתף זו את זו בניסיון הכיבוש המצטבר ובשיטות דיכוי חדשות. ישראל בוודאי גם מעוניינת לייצא אמצעי לחימה למרוקו, ואולי להרוויח אחיזה מודיעינית נוספת בעולם הערבי.
אך החתימה על ההסכמים הצבאיים רק מגשימה את מטרתם המקורית של הסכמי הנורמליזציה – כריתת ברית בין משטרים של דיכוי, על מנת לשמר את כוחו של הציר הפרו-אימפריאליסטי במזרח התיכון. במקרה של מרוקו וישראל, השותפות היא שותפות של כיבוש.
עוד בנושא:
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il