fbpx

ההיסטוריון ופעיל זכויות האדם הווארד זין נולד היום לפני 99 שנים בברוקלין ניו – יורק

יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ההיסטוריון השמאלי הווארד זין נולד היום לפני 99 שנה, ב-24 באוגוסט 1922, במשפחה יהודית ענייה בברוקלין, ניו יורק. בצעירותו עבד כפועל מספנה ובמלחמת העולם השנייה שירת בחיל האוויר האמריקאי בטייסת מפציצים.

לאחר שחרורו מהצבא פנה ללימודים אקדמיים, ואת הדוקטורט שלו קיבל מאוניברסיטת קולומביה. זין היה פעיל נגד מלחמת וייטנאם ובתנועה לזכויות האזרח של ארה”ב, פרופסור להיסטוריה ולמדע המדינה, מחזאי. הוא ידוע בכל העולם כמחבר הספר “ההיסטוריה העממית של ארה”ב”, שפורסם ב-1980 והיה לרב מכר – נמכרו ממנו יותר ממיליון עותקים.

הספר פורסם בעברית בהוצאת בבל ב-2007 בתרגומו של מתן קמינר. גם ספרו “הפצצה” שתרגם מאנגלית ארן ליביו פורסם בספרית פועלים/הקיבוץ המאוחד ב-2012.

במשך יותר מחצי מאה, פרסם זין כ-20 ספרים ובהם משפיעים כגון “המסתורין של הדרום” (1964), שביקר את התפיסה הנפוצה לגבי ייחודו של הסכסוך הבין-גזעי בדרום ארצות הברית, ו”וייטנאם: ההיגיון שבנסיגה” (1967), ספר יסוד של התנועה נגד המלחמה בווייטנאם.

בשנת 1956 היה זין ראש המחלקה להיסטוריה ומדעי החברה במכללת ספלמן באלבמה, בה לקח חלק בתנועה לזכויות השחורים. אף על פי שלזין הייתה קביעות במכללה, הוא פוטר ב-1963 לאחר שעמד לצד סטודנטים שנאבקו בגזענות. זיין תיאר את שנותיו במכללת ספלמן ובמאבק למען שוויון כמשמעותיות ביותר בחייו הבוגרים.

מאוחר יותר הצטרף למאבק נגד מלחמת וייטנאם, נגד המצור הממושך על קובה (הנמשך עד ימינו) ותמך במאבק העמים לשחרור לאומי וחברתי ובהם העם הפלסטיני. הוא גם צידד בסירובם של צעירים ישראלים להצטרף לצבא כיבוש ואף פרסם שנתיים לפני מותו, ב-2008, מכתב תמיכה בסרבנים ובו נאמר “בעוד אני מוגן ומוזן בחג ההודיה בנוחיות של ביתי, במרחק של חצי עולם מפה קבוצת בני נוער יושבת בתא הכלא ומדגימה אומץ והקרבה. בימינו קראו להם ‘סרובניקים’, כאן בארה”ב קוראים להם ‘סרבני מצפון’, בישראל, הם עדיין בתיכון ונקראים שמיניסטים”.

תמונה: מתוך האתר הרשמי של הווארד זיין

תמונה: האתר הרשמי של הווארד זין

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

zoharroy

בוגר תואר שני מהחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוני' ת"א

דילוג לתוכן