fbpx

פסטיבל דוקואביב 2021: שש המלצות ממערכת “זו הדרך” לצפיית סרטים תיעודיים

ויסנטה, חיוכה הסוציאליסטי, החייל הטוב, שמיים מעל חברון, מרטין לותר קינג ושלמה בר - מחזה דוקומנטרי

אחרי שנה בה נערך במתכונת מקוונת, חוזר פסטיבל דוקאביב לסרטים דוקומנטריים למקומו הטבעי: בתי הקולנוע. הפסטיבל, שנערך זו השנה ה-23, ייפתח מחר (חמישי) בתל אביב-יפו, יציג מעל 100 סרטים דוקומנטריים חדשים מהארץ ומהעולם, ויינעל עד ה-10 ביולי. כלל אירועי הפסטיבל צפויים להתקיים בהתאם להנחיות הקורונה המעודכנות, כשלצד הקרנות באולמות סגורים יערכו גם אירועי חוצות והקרנות מקוונות באתר הפסטיבל.

במוקד הפסטיבל: התחרות הישראלית, במסגרתה יוקרנו לראשונה 13 סרטים של יוצרים מקומיים. בנוסף, הפסטיבל יעניק גם את פרס “מעבר למסך”, המוקדש לסרטים ישראלים ובינלאומיים שיוצריהם וגיבוריהם פועלים כדי לחולל שינוי במציאות. גם הפעם, כמדי שנה, ממליצה מערכת “זו הדרך” על שישה סרטים לצפייה:

ויסנטה (ארגנטינה 2020, 69 דקות, ספרדית, כתוביות בעברית ובאנגלית). כשבתה לאורה, נערה בעלת צרכים מיוחדים, נכנסת להריון, יוצאת ויסנטה למלחמה על זכותה להפיל. הכלים העומדים לרשותה דלים: ויסנטה היא אם יחידנית בארגנטינה, אינה יודעת קרוא וכתוב ומתפרנסת מעבודות ניקיון. למרות זאת היא נלחמת ברופאים, במערכת הבריאות כולה, בעורכי הדין ולבסוף גם בפוליטיקאים. אלה מנסים לשחק בה כאילו הייתה בובה, אבל ויסנטה אינה מוותרת. הבמאי דריו דוריה מציג את מאבקה של ויסנטה, שחולל שינוי עצום בדעת הקהל בארצה ולבסוף הגיע עד לאו”ם, באמצעות אנימציה כובשת.

חיוכה הסוציאליסטי (ארצות הברית 2020, 94 דקות, אנגלית, כתוביות בעברית). היא הייתה עיוורת וחירשת, אבל סירבה להיות אילמת. לאחר שהלן קלר למדה, במאמץ אדיר, לדבר, היא התעקשה להשמיע את קולה ברחבי ארה”ב – והיה לה מה לומר. קלר, שנודעה בעיקר כסמל להתגברות על קשיי התקשורת שכפתה עליה נכותה, הייתה גם פעילה סוציאליסטית, תמכה בהפגנות פועלים ונשאה נאומים בדרישה לתנאי שכר ועבודה הוגנים. הפרק הלא מוכר והמושתק בחייה של קלר מסופר באמצעות שילוב בין טקסטים שכתבה, קולאז’ של דימויים מחייה, שאלות ותשובות עם קהל ששמע אותה נואמת וקריינות של המשוררת קרולין פורשה. במאי: ג’ון ג’יאנוויטו.

שמיים מעל חברון (הולנד 2020, 56 דקות, עברית וערבית, כתוביות בעברית ובאנגלית). בלב חברון, היחידות שנהנות מחופש מלא הן היונים, היכולות להמריא אל השמים, מעל לגדרות ולמחסומים של הכיבוש הישראלי. עמֶר, אנאס ומרוואן, שלושה ילדים פלסטינים, גדלים בין עמדות של חיילים הצופים אל בתיהם ומתנחלים העוקבים אחריהם מחלונות סמוכים. המתח, העוינות והתקריות האלימות הם בלתי פוסקים, והמעבר ממשחק ילדים או מרדף אחר היונים על הגג למנוסה מבוהלת מחיילים נושאי נשק – מתרחש בן רגע. הסרט עוקב אחריהם במשך חמש שנים. אלה שנות ההתבגרות שלהם, במהלכן הם מנסים לגבש את זהותם ואת תקוותיהם. במאים: פול קינג ואסתר הרטוך.

החייל הטוב (ישראל / צרפת / גרמניה 2021, 87 דקות, עברית ואנגלית, כתוביות בעברית ובאנגלית). הסרט מציע מבט מבפנים על עבודת “שוברים שתיקה”, ארגון של לוחמי צה”ל לשעבר שאוסף ומפרסם עדויות של חיילים וחיילות ששירתו בשטחים הכבושים. במשך חצי שנה ליוותה מצלמתה של הבמאית סילבינה לנדסמן את חברי הארגון. שעות הצילום הרבות זוקקו לסרט שמהווה צלילה ללב העשייה של “שוברים שתיקה” – בסיורים מודרכים בחברון ובסביבתה, בהרצאות ובחוגי בית, בעבודה מול התקשורת ובישיבות הפנימיות.

מרטין לותר קינג והאף.בי.איי. (ארצות הברית 2020, 104 דקות, אנגלית, כתוביות בעברית ובאנגלית). אמריקה הלבנה כל כך פחדה ממרטין לותר קינג, שהיא השקיעה משאבים אדירים כדי להכפיש אותו: האף.בי.איי עקב, צותת, צילם וגם הטריד שוב ושוב את מנהיגה השחור של התנועה לזכויות האזרח, בתקווה לסלק אותו מהזירה הציבורית. הבמאי סם פולארד חושף את המנגנונים ואת הלכי הרוח שאפשרו לג’יי אדגר הובר לשכנע בקלות פוליטיקאים, שופטים וראשי הממשלה (ובהם רוברט קנדי והנשיא ג’ונסון) לאשר את החדירה המוחלטת לפרטיותו של קינג.

שלמה בר – מחזמר דוקומנטרי (ישראל 2021, 56 דקות, עברית). שלמה בר הוא אחד המוזיקאים המקוריים והחשובים שפועלים בישראל. מזה ארבעים שנה הוא יוצר עם להקתו “הברירה הטבעית” מוזיקה שהיא תמצית ההוויה המקומית – מפגש טעון בין מזרח ומערב שמתנקז ליצירה שיש בה יופי רב, אך גם מחאה וכאב. בגיל 77, לאחר משבר אישי קשה, הוא יצא עם הבמאי גלעד ענבר למסע של חשבון נפש, פרטי וחברתי. בהשתתפות אהוד בנאי, יהושע סובול ואחרים.

לתוכניית פסטיבל דוקאביב המלאה:

docaviv.co.il

 

מרטין לותר קינג (שני מימין) בהפגנת האיגודים של ארה"ב נגד האבטלה ויחד עמו כומר ורב, 1962 (צילום מתוך הסרט)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן