fbpx

בבוקר ה-2 במאי 1945: הצבא האדום משחרר את העיר ברלין מאחיזה נאצית

יום בהיסטוריה סוציאליסטית

בבוקר השני במאי 1945 כוחות הצבא האדום כובשים את משרד הרייך הראשי “רייכסקאנצלרייה”, ודגל הצבא האדום מונף אל על (כמו גם בתמונה המפורסמת של יבגני חלדיי מעל בניין הרייכסטאג). הגנרל הלמוט ויידלינג המפקד על שארית הכוחות הנאצים בברלין חותם על הסכם כניעה במפקדתו של וסילי צ’ויקוב. הלחימה מחוץ לעיר, באזורים ממזרח לנהר האלבה, נמשכת עד ל-8 במאי 1945, יום כניעת גרמניה הנאצית.

בלילה שבין 1 במאי ל-2 במאי נעשה ניסיון אחרון לפרוץ את קווי הכיתור הסובייטיים, אך רק חיילים מעטים, שתקפו דרך רובע שפנדאו, הצליחו לפרוץ את הקווים הסובייטים, ומעטים עוד יותר זכו להגיע לקווי בעלות הברית ולהיכנע שם.

הקרב על ברלין היה למעשה אקורד הסיום של גרמניה הנאצית, נפילת ברלין בידי הצבא האדום סימנה את ניצחון בעלות הברית על גרמניה הנאצית. תושבי העיר סבלו מרעב במשך זמן רב, זאת בשל ההפצצות האסטרטגיות של בעלות הברית על העיר וכן בשל הקרב שאירע בה. חרף מאמצי הרשויות הסובייטיות, נותרה בעיית הרעב קשה. ב-9 במאי 1945 חתם גאורגי ז’וקוב בברלין בשם ברית המועצות, על מסמך הכניעה של גרמניה.

לקריאה:
נפילת ברלין 1945, אנטוני ביוור, הוצאת יבנה, תל אביב 2003

בתמונה: שער ברנדבורג במרכז ברלין 1945

https://zoha.org.il/102212/

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

דילוג לתוכן