הצעדה מסלמה למונטגמרי אלבמה (ארה”ב), מרטין לותר קינג והמאבק לשיווין, חירות וצדק
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

“יום ראשון הארור” בין ה-7 ל-25 במרץ 1965 אלפי אפרו – אמריקאים, פעילי זכויות אזרח ומתנגדי המדיניות הסגרטיבית האמריקאית צעדו ב-3 צעדות שונות מהעיר סאלמה במדינת אלבמה לבירה מונטגמרי. לצורך דיכוי המחאות הגיעו 600 כוחות משטרתיים פדרליים שתקפו באלימות קשה את המפגינים. את ההפגנות ארגנה פעילת זכויות האזרח האפרו – אמריקנית אמיליה בוינטון שהוכתה עד אובדן הכרה.
ההפגנות פרצו על רקע דיכוי זכות ההצבעה של האזרחים האפרו – אמריקנים, היסטוריה ענפה של דיכוי ועבדות וכמה שבועות לאחר הרצח של פעיל זכויות האזרח האפרו – אמריקאי ג’ימי לי ג’קסון ב-18 בפברואר באותה שנה. לאחר הרצח של לי ג’קסון ארגוני זכויות האזרח דרשו להיפגש עם מושל אלבמה הגזען ג’ורג וולאס ונענו בשלילה.
התמונות הקשות מאלבמה הכו בציבור האמריקאי כולו, הנשיא לינדון ג’והנסון הודיע על קידום חוק זכויות האזרח. במהלך שנות ה60′ ארגון העליונות הלבנה קו קלאס קלאן “וקונגרס האזרחים הלבנים” בלמו שוב ושוב את זכויות ההצבעה במחוז דאלאס באלבמה שמרבית מאוכלוסייתה 57% הייתה אפרו – אמריקאית. נוסף ללינצ’ים והוצאות להורג שביצעו באזרחים אפרו – אמריקאים.
בבמות מאולתרות שהוקמו במקום שרו האמנים: סמי דיוויס ג’וניור, ג’ואן באז, פול ומרי, נינה סימון וטוני בנט. למען שיווין, חירות ואחווה של כלל האזרחים.
בסוף הצעדה השלישית אמר מנהיג זכויות האזרח האפרו – אמריקאי מרטין לותר קינג ג’וניור: “הסוף שאנחנו חפצים הוא סוף של חברה החיה בשלום עצמה, חברה שיכולה לחיות עם תודעתה.. אני יודע שאתם שואלים היום כמה זמן זה יקח? אני הגעתי לומר לכם באחה”צ זה כי כמה שקשה רגע זה, כמה שמתסכלת שעה זו, זה לא יקח עוד זמן רב”. לותר קינג נרצח שלוש שנים לאחר מכאן ב-4 באפריל 1968 על ידי איש העליונות הלבנה ג’יימס ארל ריי.
באספה כללית של המפלגה הקומוניסטית האמריקאית ב-2013 על הגזענות נאמר: “עכשיו זה הזמן להתאחד, לדחות את מה שמפריד בנינו ולהתארגן להגשמת החלום עבור כולם. זה הזמן לתנועה חדשה של זכויות אזרח וזכויות עובדים במדינה שלנו, להביס את הגזענות הממסדית במקומות העבודה, בקהילה ומאחורי פרגוד ההצבעה. זה מעודד שזה קורה בשלבי ההקמה לקראת הקמת האיגודים ובזמן בניית קואליציות של הצבעה פופולרית ברחבי המדינה”.
הצעדה מסלמה למונטגמרי זכתה למקום של כבוד היסטורי, ב-2015 הוענקו מדליות כבוד למשתתפים, והאירועים הנוצחו במספר סרטים עלילתיים ודוקומנטריים כמו הסרט סלמה מ-2014
בתמונה: כוחות המשטרה מתכוננים לפיזור המפגינים
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il