fbpx

ב12 בפברואר 1934 פשטה המשטרה האוסטרית על מטה ההגנה של פועלי אוסטריה בעיר לינץ

יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-12 בפברואר 1934 בשעה 6:00 בבוקר, ערך כוח של המשטרה, בפיקודו של קצין פשיסטי, פשיטה לצורך חיפוש נשק של ארגון ההגנה של תנועת הפועלים האוסטרית, ה”שוצבונד”, במלון שיף בעיר לינץ, אשר היה המטה של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בעיר.

חברי ה”שוצבונד” שקיומו נאסר, הגיבו בירי על כוח המשטרה, אשר מנה כ-20 איש. לקראת הצהרים הגיע למקום כוח צבאי, ותקף את המלון. בפרוץ הקרבות התכנסו מנהיגי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ובראשם אוטו באואר (אבי זרם המרקסיזם-האוסטרי, ממוצא יהודי) בווינה, במטרה להכריז על שביתה כללית וכדי לתאם את המאבק בפשיסטים. עם זאת, השלטונות מיהרו להשתלט על העיר, וההנהגה נותרה מבודדת. חרף הקשיים, האיגודים המקצועיים פתחו בשביתה בתמיכת המפלגה הקומוניסטית.

התנגשויות דמים בין ה”שוצבונד”, לבין הכוחות שפעלו לצד השלטון הימני: המשטרה, הצבא והמיליציות הפשיסטיות ה”היימווהר”, התפשטו עד מהרה לערים נוספות באוסטריה. בין אלה היו גראץ, שטייר, וייץ ועוד.

אך ההתנגשויות רחבות ההיקף ביותר אירעו בווינה, בייחוד בשיכוני הפועלים שבבירה אשר נבנו בעת השלטון הסוציאליסטי במועצת העיר. שם נערך ה”שוצבונד” מאחורי בריקדות בסיועם של פעילים קומוניסטים. המאבק הסלים מעבר להתנגשויות, כאשר בהוראת הממשלה הצבא תקף באמצעות תותחים את רובע הפועלים קרל מרקס וכאשר ברור היה כי כתוצאה מכך ייפגעו גם תושבים שאינם לוקחים חלק בלחימה ובהם קשישים, ילדים ונשים. עד 13 בפברואר המתקוממים בווינה נכנעו, כמוהם המתקוממים באזורים נוספים באוסטריה אך נמשכו ההתנגשויות עד ה-14 וה-15 לחודש, ולאחר מספר התכתשויות נוספות, תמו הקרבות ב-16 לחודש.

מלחמת האזרחים באוסטריה עלתה בחייהם של אלף עד אלפיים בני אדם, רובם פועלים, חלקם לוחמים וחלקם אזרחים, אך המספר המדויק אינו ידוע. מספר הפצועים היה למעלה מחמישה אלף. כעשרה ממנהיגי ה”שוצבונד” הוצאו להורג ונערכו כ-1,500 מעצרים של פעילים סוציאליסטים וקומוניסטים. מנהיגים סוציאל-דמוקרטים, כולל באואר, נאלצו לצאת לגלות.

השלטונות אסרו על קיום המפלגות הסוציאל-דמוקרטית והקומוניסטים, וכן על קיום האיגודים המקצועיים הקשורים עמן, שהיו הגדולים. במקום זאת הונהג במדיניות פשיסטית בדומה לאיטליה של בניטו מוסוליני ונאסרו בהדרגה קיומן של כל המפלגה – פרט ל”חזית המולדת האוסטרית” הפרו-פשיסטית.

כך היה המצב עד ה”אַנְשְׁלוּס” – סיפוחה של אוסטריה לרייך השלישי ב-12 במרץ 1938 בעקבותיו המדינה האוסטרית בוטלה והפכה למחוז ברייך הגרמני הנאצי. אף שאיחוד בין אוסטריה לגרמניה נאסר במפורש בהסכם ורסאי, המעצמות האימפריאליסטיות לא מנעו את הסיפוח, בתקווה כי אדולף היטלר יסתפק בסיפוח אוסטריה וחבל הסודטים, ולא ישתלט בכוח על שטחים נוספים באירופה.

בתמונה אוטו באואר

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן