עצורים בהפגנה נגד הפשיעה בכפר יאסיף; הפגנת המונים יהודית-ערבית צפוייה בשבת בתל-אביב
ח"כ תומא-סלימאן: "במקום לעצור את רוצחי ג'מאל מזאוי היום בנצרת המשטרה עוצרת את אלו שהעזו להפגין"
בית המשפט השלום בקריות דחה בצהריים (ראשון) את בקשת המשטרה להאריך את מעצרו של עו"ד שאדי שווירי, ראש מועצת כפר יאסיף לשעבר וחבר מזכירות חד"ש, שנעצר אמש במהלך מחאה נגד האלימות והרצח בחברה הערבית. בית המשפט שלח את שווירי למעצר בית קרובי משפחה ביפיע.
מאות תושבי כפר יאסיף הפגינו אתמול נגד הפשיעה ומקרי הרצח בהם גם קרובי משפחה של שניים מהקורבנות , הנער נביל ספיה בן ה-15 ומאבטח בית הספר נדאל מסעאדה. המפגינים חסמו את כביש 70 הסמוך ליישוב והמשטרה הגיעה למקום בכוחות גדולים והתפתחו בעימותים. שווירי נעצר כי לדברי המשטרה שווירי היכה שוטרים במקל – ונעצר. יחד איתו נעצרה מזכיר מחוז עכו של המפלגה הקומוניסטית הישראלית, הנדיה סג'ייר, "בגלל הפרת תנאי הרישיון" אך היא שוחררה כעבור שעה.
חד"ש גינתה בחריפות את מעצרם של שווירי וסג'ייר. "המעצרים מהווים חלק ממדיניות שיטתית לדיכוי המאבק הציבורי ההולך ומתגבר נגד הפשיעה. משטרת בן גביר נלחמת במי שנאבקים בפשיעה – במקום להיאבק בפשיעה עצמה. למרות זאת, לא נירתע ונמשיך בהעמקת המאבק עד שהמדינה תישא באחריותה לבלימת כנופיות הפשע". כמו כל, חד"ש בירכה את משתתפי ההפגנה הרחבה שנערכה אמש בסח'נין, "משקפת את ההתעוררות הציבורית והנחישות הגוברת של ההמונים להיאבק באלימות ובפשיעה, ולהעביר מסר ברור: החברה הערבית לא תשתוק ולא תיכנע".
ח"כ עופר כסיף (חד"ש) שהשתתף בהפגנה בכפר יאסיף אף הוא דרש את "שחרורו של חברי שאדי שווירי שנעצר בידי המשטרה לאחר שתקפה אותו, שברה את משקפיו ופצעה אותו. היא גם הרחיקה את חברתי הנדיה סג'ייר ל־15 יום מאזור כפר יאסיף ואבו סנאן, כל זאת במהלך בגלל השתתפותם בהפגנה נגד הפשע המאורגן, בו המשטרה אינה מעוניינת להילחם. כי עבורה, כפי שתמיד האמין 'הבוס' שלה – 'ערבי טוב הוא ערבי מת'". "המשטרה בחרה לדכא את ההפגנה לאחר ההצלחה הענקית של המחאה בסח'נין, אך אנחנו לא נירתע. נמשיך במאבקנו למען חיים בביטחון, בכבוד, בשוויון ובצדק חברתי".
לדברי ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש) "במקום לעצור את רוצחי ג'מאל מזאוי היום בנצרת המשטרה הגיבורה עוצרת את החברים שווירי וסג'ייר כי העזו להפגין. כך נראית מדינה שמפחדת ממחאה ואמת יותר מפשיעה. לא יסתמו לנו את הפה. המאבק על החיים יימשך". בריאיון ששודר הבוקר בתחנת הרדיו 103 אף.אם האשימה תומא-סלימאן את ראש הממשלה בנימין נתניהו בפשיעה המשתוללת בחברה הערבית בישראל. היא הטיחה בראש הממשלה טענות קשות לאחר שנשאלה האם היא חושבת כי נתניהו מעוניין בכך שההרג בחברה הערבית יימשך, השיבה כי "מבחינתי כן כי הוא לא נוקף אצבע".
"בדיון 40 חתימות שהתקיים לפני שבועיים בכנסת, דיברנו מדם לבנו על מה שקורה באוכלוסייה הערבית, והוא דיבר על כל דבר בעולם חוץ מאשר עניין הפשיעה באוכלוסייה הערבית", אמרה. "בסופו של דבר יש אחריות על ראש הממשלה שרואה את המצב הזה. ברגע שהוא החליט לתת לבן גביר את המשרד לביטחון לאומי, הוא ידע שהוא באותה מידה לא רק מפקיר את האוכלוסייה הערבית, אלא נותן לשר המורשע בתמיכה בטרור – לנהל את חיינו ואת ביטחוננו". כאמור, תושב נצרת בן 37 נורה למוות אתמול ומאות מתושבי העיר יצאו לרחוב פאולוס המרכזי והפגינו נגד הרצח ואוזלת היד של המשטרה. לפי שעה, איש לא נעצר בחשד למעורבות ברצח. מאז תחילת השנה נרצחו 20 בני אדם, בהם 15 ערבים.
בתוך כך, בוועדת המעקב של החברה הערבית הביעו אתמול שביעות רצון מההפגנה ההמונית נגד הפשיעה הגואה שהתקיימה בסכנין ביום חמישי, והודיעו על הפגנה נוספת שתתקיים בתל אביב בשבת הקרובה. "עלינו להמשיך במאבק עד לריסוק הפשיעה ועקירתה מהחברה שלנו", אמר יו"ר הוועדה ג'מאל זחאלקה, "ההפגנה בסכנין הוכיחה שאנו מסוגלים". לדבריו, בוועדה מתכננים לבחון צעדים נוספים להסלמת המאבק, לרבות שלושה ימי מרי אזרחי לא אלים, שיכללו השבתה של שירותים ציבוריים.
לצד זאת, ועדת המעקב קבעה כי לאורך השבוע יתקיימו הפגנות ועצרות מחאה בכל היישובים הערביים, וקראה לכל המפלגות, הרשויות המקומיות, הוועדים העממיים והעמותות האזרחיות לפעול לגיוס הציבור להשתתף בהפגנות. ועוד קבעה הוועדה כי היא תקים ועדת חירום ארצית קבועה שתארגן אחר המאבק בפשיעה ותכין תוכנית מאבק ממושכת. לבסוף, הוועדה קבעה כי תחל בתהליך של גיוס תרומות כדי לממן את פעילויות המאבק נגד הפשיעה. בוועדת המעקב הדגישו כי בכוונתה להרחיב את המאבק בשני אפיקים: ראשית, פנייה לחברה הישראלית באמצעות הדגשת המחיר הכלכלי והחברתי של הפשיעה; בנוסף, פנייה לגופים וממשלות ברחבי העולם במטרה שיגבירו את הלחץ הבינלאומי על ישראל.
חד"ש קראה לציבור הרחב להצטרף להפגנה הערבית-יהודית המתוכננת בתל-אביב, וציינה את איגודי העובדים, ארגוני החברה האזרחית, ומנהיגי המחאה נגד הממשלה. "זהו מאבק משותף על החיים, על הביטחון ועל העתיד שלנו", נמסר. ח"כ איימן עודה (חד"ש) הגדיר את ההפגנה המתוכננת "הפגנת הדגלים השחורים". ברשת החברתית אקס הוסיף עודה כי "ההפגנה בסכנין ביום חמישי האחרון הייתה רק תחילתו של מאבק היסטורי, עממי, בלתי מתפשר ובלתי אלים". לדבריו, "אזרחים יצאו לרחובות כדי להגיד די לפשע המאורגן ולמדיניות ההפקרה של הממשלה כלפי החברה הערבית".
לקראת ההפגנה בשבת בתל-אביב, סניפי חד"ש בתל-אביב וביפו דורשים מהעירייה למגר את הפשיעה בעיר וקראו להשתתף במשמרת שתתקיים מחר (שני) בשעה 17:30 מול העירייה ברחוב אבן גבירול. "הפשיעה כבר כאן – בשנת 2025 נרצחו ביפו שישה בני אדם על רקע פלילי, ובשנת 2024 נרצחו ארבעה. במקביל, מכת הפרוטקשן חונקת עסקים, משפחות ושכונות שלמות – באיומים, באלימות ובפחד יומיומי. בדרום העיר, תחנות הסמים עושות כל העולה על רוחן ומשליטות טרור ופחד על חיי התושבות והתושבים", נמסר.
"עיריית תל־אביב–יפו אינה יכולה להמשיך להעמיד פנים שזה לא קשור אליה. מדיניות של הזנחה שיטתית, היעדר תקצוב, היעדר תכניות מניעה ואכיפה אזרחית, והפניית עורף למאבק של התושבים – כל אלה מאפשרים לפשיעה לפרוח. שתיקה היא שותפות. המאבק שיצא מסכנין הוא מאבק על החיים עצמם – והוא חייב להישמע גם כאן, מול בניין העירייה. את ההפקרה הזו צריך לעצור – עכשיו. ניפש לעמידת מחאה משותפת למרגלות בניין העירייה", הוסיפו.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/143024
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il