עסקת הענק עם מצרים: טראמפ לחץ והתאגיד האמריקאי שברון זכה בכל הקופה

נתניהו ציין שהעסקה תכניס למדינה כ-58 מיליארד ש"ח, אך בארבע השנים הראשונות ייכנסו רק חצי מיליארד בשנה

בהצהרה מוקלטת ללא נוכחות עיתונאים, שפורסמו אמש (רביעי), הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה אלי כהן על אישור עסקת גז עם מצרים, בהיקף של כ-112 מיליארד שקל. האישור הישראלי מגיע לאחר לחץ כבד מצד ממשל טראמפ על נתניהו לאשר את העסקה.

הגז יוזרם למצרים דרך מאגר לווייתן. נתניהו ציין שהעסקה תכניס לקופת המדינה כ-58 מיליארד שקלים. אך בארבע השנים הראשונות ייכנסו רק חצי מיליארד שקל בשנה – בשל "השקעת החברות בפיתוח תשתיות". בהמשך, לפי נתניהו, ההכנסות יאמירו לשישה מיליארד שקל בשנה. הזוכה הגדולה במכירת הגז הישראל למצרים היא חברת שברון האמריקאית, הבעלים של 40% ממאגר לווייתן ורבע מתמר, ויש לה גם את השליטה התפעולית במאגרים. למעשה, שברון מחזיקה באופן אפקטיבי ב־90% מהעתודות הגז של ישראל.

לדברי הפרשן אדריאן פילוט ("כלכליסט") "אין עוררין שהמשך המו"מ על העסקה היה מיטיב עם המדינה, אבל היה לחץ שהגיע היישר מוושינגטון, מהבוס הגדול של מדינת ישראל: דונלד טראמפ. הפוליטיקאים הישראלים – נתניהו וכהן – היו ערוצים שדרכם עבר הלחץ של טראמפ לשחקנים הישראלים. טראמפ רצה את ההסכם – ובאותו רגע נגמר הסיפור".

"מדוע טראמפ כל כך רצה את ההסכם? הסיבות לכך רבות. הן נעות בין שמירת האינטרסים של חברות הנפט האמריקאיות (ובראשן שברון) לבין סיוע למצרים המקרטעת והסובלת ממשבר אנרגיה שמטלטל אותה. כמו כן, טראמפ מעוניין לחזק את השפעתו בשוק האנרגיה במזרח התיכון וגם לפגוע בגז הרוסי באמצעות יצירת חלופה לו. אגב, זו סיטואציה יותר נוחה לנתניהו וכהן, שנתנו לצדדים למצות את המו"מ כמה שהיה אפשר – ולהפיל את התוצאה (מאחורי הקלעים כמובן) על הלחץ של ארה"ב של טראמפ", הוסיף.

התנועה לאיכות השלטון מתחה ביקורת קשה על ההסכם. "ראש הממשלה הודיע על אישור עסקה בהיקף של 112 מיליארד שקל למכירת גז טבעי למצרים. זו עסקה שתשפיע על משק האנרגיה של ישראל לדורות הבאים – ואנחנו עדיין לא יודעים את הפרטים הבסיסיים ביותר", מסרה והוסיפה "כבר למדנו את הלקח ממתווה הגז של 2015: כשעסקאות ענק נחתמות מאחורי דלתות סגורות, הציבור משלם את המחיר. המונופול לא פורק, מחירי האנרגיה לא ירדו, וההבטחות נשארו על הנייר".

עוד דורשת התנועה הבהרות על נקודות מרכזיות בהסכם שטרם פורסם: באיזה מחיר נמכר הגז הישראלי למצרים? כמה כסף יגיע לקרן העושר של אזרחי ישראל? כמה כסף יישאר בכיס של הציבור – ולא רק בכיסים של החברות הפרטיות? "אוצרות הטבע שייכים לכל אזרחי ישראל ומגיע לנו לדעת", הדגישו.

"תודה ביבי", שברון צוחקת כל הדרך אל הבנק. ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו באסדת הגז לווייתן, ינואר 2019 (צילום: מארק ישראל סאלם / פול)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן