הבנק השתגע מפטר עובדים ומחלק מניות: דיסטופיה קפיטליסטית בעת מלחמה ורווחים בשמיים

בנק הפועלים מרוויח בגדול וגם רוצה לפטר כ-10 אחוז מעובדים. ועד העובדים הכריז על סכסוך עבודה

"מכונית לכל פועל", הבטיח פעם שמעון פרס (ולא קיים); "מחשב לכל ילד", הבטיח פעם בנימין נתניהו (ולא קיים); עכשיו בנק הפועלים מבטיח "מניות במתנה" ליותר ממיליון מלקוחותיו. כל מניות הבנק? האם מנהליו רוצים להופכו לבנק קואופרטיבי בו השליטה נמצאת בידי לקוחותיו-בעליו – בדומה לבנקים רבים בחו"ל? לא להיסחף: הבנק מציע למחצית מלקוחותיו, כמיליון איש, שתי מניות בלבד שערכן כ-120 שקל.

על פי חישוב שערך יובל לקח באתר ההסתדרותי "דבר", מתוך שווי שוק של הבנק, העומד על 86 מיליארד שקל, אם כל הזכאים יממשו את ההטבה המוצעת – רק 1 חלקי 716 מיליון מהבעלות תעבור לידי כל אחד מהם. הוא יהפוך בעלים גאה של 1 חלקי 716,000,000 מבנק הפועלים.

זה כסף קטן כשזוכרים שבעיצומה של מלחמת השמדה בעזה ותוך שלושה חודשים (הרבעון הראשון של השנה), רווחיהם של חמשת הבנקים הגדולים: לאומי, הפועלים, מזרחי-טפחות, דיסקונט והבינלאומי הסתכמו ביותר מ-8 מיליארד שקל. זה רווח הגבוה ב-10%מהרבעון הקודם. עם הבנקים שהשיגו את העליות הגבוהות ביותר ברווחיהם נמנים בנק מזרחי-טפחות, עם זינוק של 38% ברווחים, ובנק הפועלים עם עלייה של 31% ברווחים ל-2.5 מיליארד שקל.

וכל זה לאחר ששנת 2024 הייתה שנה רווחית במיוחד לבנקים בישראל. נתוני המפקח על הבנקים מראים כי בשנת 2024 הסתכם הרווח הנקי של חמשת הבנקים הגדולים בסכום שיא של 29.7 מיליארד שקל. שיא זה המשיך את המגמה שנרשמה בשלוש השנים הקודמות, אז רשמו הבנקים רווח נקי מצטבר של 20.7 מיליארד שקל בשנת 2021; 25.8 מיליארד שקל בשנת 2022; ו-26.6 מיליארד שקל בשנת 2023.  לדברי חוקר מרכז אדוה ירון הופמן-דישון, סכומים אלה היו גבוהים באופן משמעותי מסך הרווחים שרשמה המערכת הבנקאית קודם לכן: בין השנים 2014 ל-2019 רשמה המערכת הבנקאית רווח נקי שהסתכם ב-7 עד 11 מיליארד שקל בשנה.

מחלקים דיבידנד וטוב להם

לקראת פרסום הדוחות לרבעון השני של 2025, החליט בנק ישראל להתיר לבנקים להעלות את שיעור חלוקת הדיבידנד עד 50% מרווחי הרבעון – לעומת 40% עד כה. כהסבר להחלטה מסר בנק ישראל כי ההיתר להגדלת הדיבידנד נובע "מהצטברות הון עודף בקופותיהם של הבנקים, שנזהרו מלחלק אותו בשנה וחצי האחרונות על רקע אי-הוודאות הכלכלית". על פי הופמן-דישון, משמעות ההחלטה להגדלת הדיבידנד היא שחלק גדול יותר מהרווח הנקי יועבר לבעלי המניות. מצד אחד, לציבור הרחב המחזיק במניות הבנקים דרך קרנות הפנסיה וקופות הגמל; ומצד שני לבעלי הון גדולים ולבעלי עניין המחזיקים בחלקי שליטה ישירים בבנקים.

לשם המחשה, ברבעון הראשון של שנת 2025 רשמה המערכת הבנקאית רווח נקי כולל של 7.73 מיליארד שקל. אם רווחי הרבעון השני יישארו ברמה דומה, החלטת בנק ישראל להגדלת הדיבידנד מרמה של 40% ל-50% תגדיל את תשלום הדיבידנד לבעלי המניות ב-770 מיליון שקל ברבעון אחד בודד – מ-3.1 מיליארד ל-3.87 מיליארד שקל. חלוקת הדיבידנד אינה מהלך שוויוני, כי הוא מעשיר בעיקר את אלה המחזיקים בכמות מניות גבוהה, כגון בעלי הון או ספסרים גדולים שעיקר הכנסותיהם מהון.

לפי הדו"ח האחרון של רשות המיסים שפורסם בנובמבר אשתקד, רק תשיעית ממשקי הבית בישראל דיווחו על הכנסות מהון. מדובר בכ-300 אלף משקי בית שהכנסתן מהון לא מתפלגת באופן שוויוני. 60 (כן, ששים) משקי הבית עם ההכנסה הגבוהה ביותר מהון זכו ב-12% מכלל ההכנסות מהון; 3,000 משקי הבית המכניסים ביותר זכו ב-47% מכלל ההכנסות; וכ-150 אלף  רק כ-3% מההכנסות מהון.

מרוויח בגדול ומפטר עובדים

כאמור, בנק הפועלים מרוויח בגדול וגם רוצה לפטר כ-10 אחוז מעובדים. ועד העובדים הכריז אתמול (שלישי) על סכסוך עבודה. ארגון עובדי בנק הפועלים בתמיכת ההסתדרות הודיע הבוקר להנהלת הבנק והמנכ"ל ידין ענתבי על נקיטת הצעד המקדים לפני שביתה אפשרית מצד 8,000 עובדי הבנק. על פי ארגון העובדים, הנהלת בנק הפועלים מקדמת תוכנית קיצוצים שתביא לפיטורים של כ-770 עובדים. על פי הוועד, התוכנית למעשה כבר החלה כאשר הבנק בוחר שלא למלא תקנים שהתפנו ומאחד תקנים. בנוסף מעביר מאות עובדים ממקום למקום תוך שחיקה בזכויותיהם.

במקביל, בנק הפועלים דאג לפרסם את הצעותיו ה"מפתות" באמצעות עמודי השער של כל העיתונים היומיים. מדובר בהוצאה של מיליונים רבים, שבין היתר נועדה להשתיק את הזעם השורר בקרב לקוחותיו על העושק שהם חשים בגלל הריבית שהם משלמים לבנקים על אשראי והלוואות ובגלל יוקר המחיה העולה. המסר הוא: "לא גומרים את החודש? תשקיעו בשוק ההון. אבל תשקיעו נכון, תשקיעו אצלנו – הנה אנו זורקים לכם עצם". טוב היה עושה בנק הפועלים אם היה מוריד את הריבית ללקוחותיו במקום להעניק מקסם שווא. בדיסטופיה הקפיטליסטית הישראלית, מודעות הבנק מכסות את עמודי השער של  העיתונים, שבעמודיהם הפנימיים מספרים על הרוגים, חטופים, מעשי טבח ומחדלי ממשלת הימין. זו חדלה מזמן מלתפקד – חוץ מאשר בהפעלת מכונת ההרג המשומנת היטב ברצועה ובגדה.

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן